top of page

Pentru a șasea săptămână la rând, numărul deceselor Covid este de ordinul sutelor în RomâniaPentru a șasea săptămână la rând, numărul deceselor înregistrate zilnic din cauza coronavirusului este de ordinul sutelor în România. De ieri și până astăzi, autoritățile sanitare au raportat alte 481 de pierderi umane. În condițiile în care spitalele și morgile sunt pline de pacienți cu Covid-19, din ce în ce mai mulți români iau cu asalt centrele de vaccinare. Astfel, chiar înainte de weekend când autoritățile române au anunțat maratoane de vaccinare în mare parte din țară, cifrele oficiale arată faptul că oamenii se tem atât de virus cât și de repercursiunile restricțiilor în vigoare care îi dezavantajează pe cei nevaccinați.

Potrivit datelor publicate de oficiali, 119.807 s-au vaccinat în ultimele ore, dintre care 82.174 cu prima doză, 14.452 cu a doua și 23.181 cu a treia doză. În total, de la debutul campaniei de vaccinare și până în prezent, au fost administrate 12.526.286 de doze. 6.905.744 de români s-au vaccinat cu prima doză, 6.230.467 cu cea de a doua și 833.784 cu cea de a treia. Joi au fost raportați 126.492 de români vaccinați, dintre care 90.950 cu prima doză, 12.361 cu cea de-a doua și 23.181 au făcut doza trei.

Între timp, imaginile din spitalele românești arată o luptă pe viață și pe moarte cărora atât pacienții infectați cât și personalul medical încearcă să îi facă față. ″Foarte mulți oameni..e foarte greu. Când am depistat testul, 6 zile nu am putut să fac nimic, doar am tușit...am zis că mor. Nu aveam putere, transpiram, curgeau apele după mine″, mărturisește o femeie infectată, pe care fiicele o așteaptă acasă. ″Să aibă grijă de ele și să fie sănătoase și să se gândească la sănătate lor că e cea mai de preț″, le transmite aceasta fetelor vaccinate.

Foarte multă suferință, zeci și zeci de pacienți decedați. Te uiți la ei, vrei să îi ajuți, faci tot ce poți pentru ei și nu reușești″, recunoaște Dr: Ștefan Anghel, în timp ce Prof. dr. Cătălin Cîrstoiu, managerul SUUB amintește: Anul trecut în octombrie 123 de pacienți decedați din care 21 pozitivi. Acum vorbim de la 1 octombrie la 29 octombrie de 284 de pacienți decedați pozitivi. Asta arată gravitatea și severitatea acestui val. În privința pacienților care au ajuns în ATI și sunt decedați, sunt toți nevaccinati″.

În timp ce morga Spitalului Universitar este neîncăpătoare, Dr. Georgiana Raportaru, medic UPU SUUB atrage atenția asupra faptului că mulți au senzația că sunt făcături ce se dă de aici, dar dacă nu cred să vină..,nu neapărat să între, dar se vede de la ușa ce e aici″.

Cu toate că România ocupă primul loc în Europa și locul doi în lume în clasamentul deceselor înregistrate zilnic din cauza Covid-19, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că nu s-a luat în discuţie la acest moment să se facă o carantinare totală, în care toată lumea să stea acasă şi să fie închisă economia.

“Nu este un scenariu care s-a luat în acest moment în discuţie. Am luat măsurile pe care le avem acum, care sunt destul de serioase dacă se aplică şi vedem că totuşi am ajuns la un platou, să vedem dacă ţine şi dacă începe să coboare şi care este situaţia, dar carantinare totală în care să stea toată lumea, să închidem toată economia, nu s-a luat în discuţie, adică nu s-a luat în considerare să se facă la acest moment.

Vedem că creşterea este încetinită, este oprită, avem platoul, să vedem ce înseamnă, dacă va fi scădere, dacă va rămâne un platou pentru o perioadă mai lungă la 12, 13, 14 mii de cazuri pentru că impactul acestor cazuri este destul de serios pe terapie intensivă, dar totul depinde de respectarea regulilor. Ieri, când un anumit lanţ de magazine a ieşit cu anunţul că toată lumea intră la noi nediscriminatoriu, imediat s-a luat act de acest anunţ şi chiar s-a trimis şi control şi tot ca să înţeleagă toată lumea că nu ne jucăm. Dacă s-a stabilit o regulă, să respectăm regula respectivă. Regulile nu sunt făcute pentru toţi, dar sunt reguli necesare temporar pentru a trece prin situaţia în care suntem. (…) Nu vom limita numărul cazurilor la zero, nicio ţară nu a reuşit, dar s-a reuşit reducerea impactului pe sectorul sanitar şi reducerea gravităţii la cei care se infectează, dacă sunt vaccinaţi ceea ce înseamnă că pot convieţui cu acest virus dacă nu apar alte tulpini care să reziste la vaccin”, a afirmat, acesta, vineri, într-o conferinţă de presă.

De altă parte, Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat, tot vineri, că, în urma discuţiilor cu cei afectaţi de pandemia de COVID-19, s-ar impune o carantină la nivel naţional, dar una care trebuie să ţină cont de realităţi şi nu care să îngrozească lumea.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page