top of page

Pe fondul caniculei, o treime din Grecia este sub cod roşu de incendiiIntrată în a doua săptămână de caniculă, Peninsula elenă se pregătește pentru ce este mai rău, continuând lupta din răsputeri cu incendiile de vegetație. Îngrijorător este și avertismentul meteorologilor potrivit cărora arșița și vântul puternic nu vor bate în retragere mai devreme de 15 august. În prezent, o treime din teritoriul Greciei se află sub cod roșu de indendii de vegetație, iar autoritățile nu mai contenesc din a impune zilnic, noi ordine de evacuare. În timp ce pompierii se luptă cu 56 de focare active în Attica, Peloponez și Evia, locuitorii capitalei Atena sunt sfătuiți să nu iasă din case din cauza fumului dens și periculos pentru sănătatea lor.

În ultimele 24 de ore, s-au declanșat 86 de noi incendii forestiere în țară și mai multe depozite și fabrici situate de-a lungul autostrăzii dintre Atena și nordul Salonic au luat foc, producându-se astfel mai multe explozii. De altă parte, guvernul a transmis locuitorilor din Malakasa și Sfendali să părăsească zonele, prin alerte trimise sub formă de mesaje text pe telefoanele mobile.

„Situația este dramatică. Incendiul de la intrarea în Atena a produs nori de fum pe o suprafață foarte mare și mașinile erau pline de cenușă venită din zona aceea. Se mai simte un miros în aer, plutește un miros de ars, de fum. Persoanele care locuiesc în apropierea acestor zone sunt neliniștite, stau noaptea și păzesc focul. Au această teamă de a nu se apropia de casele lor. Unii udă chiar casele și grădinile cu apă cu furtunul, udă pentru a preîntâmpina incendierea. Este dificil de respirat”, a povestit Marinela Rusu, româncă care locuiește în Atena.

Exact ca într-un film de groază, străzile sunt pline de oameni care încearcă să fugă încotro apuc, în timp ce flăcările par să cuprindă tot ce le stă în cale. Dacă polițiștii aleargă în toate direcțiile pentru a-i avertiza pe oameni să fugă cât mai repede, pompierii își riscă viața confruntân flăcările întreținute de vântul care bate cu putere. Ca într-o imagine apocaliptică, în mai multe zone din Grecia, nori uriași de fum galben pot fi vizibili chiar și de la zeci de kilometri, iar în altele a căzut cenușă din cer.

Grecia se confruntă cu o criză fără precedent, cu multiple incendii mari în multe părți ale țării. Este rezultatul unui val de căldură care intră acum în cea de-a doua săptămână. Şase regiuni, inclusiv Attica, sunt în stare de alertă roşie. Vă cer insistent să renunţaţi la orice deplasări care nu sunt absolut necesare şi să fiţi extrem de vigilenţi! Dacă vor fi emise ordine de evacuare în zona dumneavostră, vă rog să le urmaţi! Casele pot fi reclădite, iar copacii cresc din nou, dar vieţile omeneşti nu pot fi înlocuite!, a insistat Kyriakos Mitsotakis, prim-ministru Grecia, adresându-se compatrioților săi.

Mărturiile românilor care vizitează Peninsula elenă în această perioadă descriu coșmarul cu care trăiesc oamenii de aproape două săptămâni, de când temperaturile nu mai scad sub 40 de grade Celsius. „În Atena de Nord este iarăşi problema pe acolo focul a trecut şi autostrada şi se îndreaptă spre zona Kalamas şi sunt foarte multe vile acolo, case, pompierii se luptă cu tot ce au. Situaţia e destul de gravă, în Evia de Nord. Din Edipsos până în zona Procopie este închis drumul, sunt multe probleme în Agia Anna, acolo e un sătuc spre care drumurile sunt foarte întortochiate, din munţi trebuie să cobori în sătucul acela şi nu pot ajunge maşinile de pompieri şi atunci acolo oamenii sunt salvaţi pe calea apei, merg bărcile şi fiecare cetăţean care a avut o barcă sau un vaporaş ajuta la evacuarea sătenilor de acolo”, a povestit Odette Bakos, româncă turistă în Grecia.

În același context, Alin Barbu, turist aflat în Evia, Grecia, completează: „Ne-am trezit de dimineță cu un miros puternic de lemn ars şi parcă ningea cu cenuşă, am primit şi aseară şi azi de dimineață de la utorităţile elene alertă să închidem geamurile şi să evităm călătoriile în păduri. Deasupra noastră era ca o pâclă de fum abia puteam vedea soarele, se anunţă vânt, aici a pornit deja ceea ce nu cred că e bine pentru noi. Suntem în alertă şi încercăm să ne petrecem concediul destul de bine.”

În semn de solidaritate, autoritățile române au trimis peste 100 de pompieri spre Grecia, însoțiți de echipamentele necesare. Odată ajunși în Atena, aceștia vor fi redistribuiți către diverse focare. „Au fost selecționași cei mai buni de la fiecare inspectorat județean pe partea stingerii incendiilor de vegetație și de pădure. Mergem 108 persoane și sperăm să ne întoarcem 108 și cu cele 23 de autospecialele în bună stare (…) Orice condiție de vânt duce la o propagare mai mare a incendiului, dar noi avem în modulul specializat autospeciale de stins incendii de pădure și ne vom lua toate măsurile să ne protejăm”, a declarat Colonel Pop Florin, șeful echipajelor.

„Misiunea e programată pentru zece 10 cu posibilitate de extindere. Mai sunt și alte țări acolo, o echipă din Franța și una din Cipru. Va fi un effort european cum se face în toate țările afectate acum”, explică Raed Arafat.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page