top of page

Pe fondul amenințării variantei Omicron, România prelungește situația de alertă cu 30 de zile

După ce a stabilit că măștile textile nu mai sunt permise în lupta împotriva noului coronavirus, Guvernul României a aprobat în ședința de astăzi proiectul de hotărâre privind prelungirea stării de alertă cu alte 30 de zile. Astfel, începând cu data de 8 ianuarie, pe teritoriul României rămân valabile toate măsurile de restricție în vigoare cu excepția uneia noi care face referire la obligativitatea purtării măștii de protecție atât în spațiile deschise cât și în spațiile închise. Potrivit Consiliului Național a Situațiilor de Urgență (CNSU), sunt permise doar măștile de tip medical sau FFP2 (una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenție la nivelul Uniunii Europene, aceasta înseamnă „piesă facială filtrantă” și filtrează cel puțin 94% din toți aerosolii, inclusiv virusurile din aer precum SARS-CoV-2);

Conform oficialilor din domeniul sănătății, masca de față din pânză nu îi mai protejează pe români împotriva variantei Omicron a coronavirusului.

Decizia autorităților române a venit în urma comentariului făcut de Linsey Marr, cercetător la Virginia Tech, potrivit căreia „măștile de pânză nu vor face față variantei Omicron”. „Îndemn populația să opteze pentru măști chirurgicale din trei straturi, măști KN95 sau măști N95, care oferă mai multă protecție împotriva variantei Omicron”, a subliniat experta.

De altă parte, Dr. Abraar Karan, medic specialist în boli infecțioase la Universitatea Stanford explică: „filtrele din plastic care se regăsesc pe măștile N95, KN95 și KF94 sunt fabricate dintr-un material cu o încărcătură electrostatică, care atrage de fapt aceste particule în timp ce plutesc și te împiedică să inhalezi aceste particule”.

Cercetătorii de la Universitatea Duke au efectuat un studiu anul trecut pentru a vedea care mască este cea mai eficientă. Măștile N95 au fost cele mai eficiente în blocarea picăturilor respiratorii - 99% mai exact. Pe locul 2 s-au clasat măștile chirurgicale. Potrivit Leana Wen, medic de urgență din SUA, măștile chirurgicale sunt o opțiune excelentă și mai accesibilă. „Trebuie să purtăm cel puțin o mască chirurgicală cu trei straturi. Puteți purta o mască din pânză pe deasupra, dar nu purtați doar o mască din pânză. În timp ce măștile din pânză pot filtra particulele mari, cele N95 pot filtra atât particulele mari, cât și aerosolii mai mici care pot conține virusul transmis prin aer. De asemenea, măștile N95 sunt deosebit de eficiente, filtrând aproximativ 95% din particulele din aer”, a declarat Wen pentru CNN.

Considerată mult mai contagioasă decât tulpina Delta, Omicron îi obligă pe oameni să se protejeze și mai bine împotriva vitezei de răspândire a acesteia. Astfel, cu toate că măștile din pânză ajută la prevenirea expirării particulelor, ele nu fac prea multe pentru a preveni inhalarea particulelor, ceea ce reprezintă o problemă în cazul Omicron.

„Dacă vă aflați într-un cadru public interior, atunci vă recomandăm să purtați o mască bine adaptată, de înaltă calitate. Cu Omicron și cu cât de transmisibil este, consider că ar trebui să trecem cu toții la purtarea unei măști mai bune și de calitate superioară”, recomandă Dr. Sabrina Assoumou, medic specialist în boli infecțioase la Boston Medical Center.

Între timp, autoritățile sanitare din România insistă asupra faptului că vaccinarea reprezintă o armă eficientă împotriva formelor grave de îmbolnăvire cu Covid-19, inclusiv cu Omicron.

“Deşi sunt încă preliminare, datele din viaţa reală ne arată că în momentul de faţă vaccinarea împotriva COVID-19 are o eficienţă mult redusă faţă de protecţia împotriva infecţiei, incluzând aici şi cazuri asimptomatice şi faţă de cazurile simptomatice, însă cu toate acestea se menţine o protecţie ridicată faţă se spitalizare, faţă de formele severe şi faţă de decese, cu atât mai mult cu cât administrarea dozei de booster creşte foarte mult protecţia atât faţă de infecţie pentru boala simptomatică, cât şi faţă de spitalizare şi deces. Ca atare, deşi ne aşteptăm ca doar impactul vaccinării asupra transmiterii să fie mult mai diminuat în momentul de faţă, comparativ cu impactul pe care îl avea faţă de variantele anterioare, vaccinarea cu schemă primară a persoanelor încă nevaccinate şi administrarea dozei de booster la cei care sunt eligibili rămâne o prioritate pentru că în felul acesta vom reduce numărul de persoane care vor avea nevoie de tratament antiviral, care vor avea nevoie de spitalizare, care vor avea nevoie de internare în terapie intensivă. Vaccinarea este importantă pentru că reduce presiunea pe sistemul sanitar. Varianta Omicron are un risc de reinfecţie a celor care au trecut prin boală de cinci până la 10 ori mai mare decât varianta Delta, în primele 6 luni de la boală, în timp ce pacienţii trecuţi prin boală şi vaccinaţi beneficiază de un nivel foarte ridicat de protecţie.

Persoanele vaccinate şi cu doza booster au susceptibilitate faţă de varianta Omicron de două ori mai redusă faţă de cei care au schema primară de vaccinare, iar transmisibilitatea de la persoanele cu booster către contacţi a variantei Omicron este mult redusă. Dacă în câteva zile noi avem o creştere de patru ori a numărului de cazuri, asta foarte probabil arată o intensificare a transmiterii comunitare a variantei Omicron, inclusiv în România, iar din acest punct de vedere toate datele ne arată că timpul de dedublare a cazurilor este de circa două-trei zile, pentru că perioada de incubaţie este mai scurtă”, a afirmat medicul Valeriu Gheorghiţă, miercuri după-amiază, după şedinţa de Guvern.


Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page