top of page

Patriarhul Kirill: „Rusia nu a atacat pe nimeni și este iubită de Dumnezeu”

Considerat de mulți ca fiind cel mai extravagant patriarh din lume, fiind mereu văzut îmbrăcat cu aur și mergând cu limuzina, Șeful bisericii ortodoxe din Rusia a declarat astăzi că țara sa nu a atacat pe nimeni și este convins că Rusia este iubită de Dumnezeu.

Aceste afirmații șocante, făcute de Patriarhul Kiril al Moscovei au fost făcute în cadrul unei predici ținute Catedrala Arhanghelului după slujba de pomenire a răposaților.

„Nu vrem să luptăm cu nimeni. Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni. O țară mare și puternică nu a atacat pe nimeni, ci și-a apărat doar granițele. Să dea Dumnezeu ca țara noastră să fie așa până la sfârșitul veacului – puternică și iubită de Dumnezeu. Să ne rugăm Domnului să nu lipsească de dragostea sa poporul nostru și biserica noastră, sa lumineze autoritățile, ca prin credință, evlavie și înțelepciune să ne întărească oamenii, să ne ofere putere să muncim, să trăim și, dacă este cazul, să luptăm mereu pentru a păstra viața liberă și independentă a poporului nostru și a țării noastre. Enoriașii trebuie să se roage acum pentru ca rușii să aibă întotdeauna înțelepciunea, puterea și onoarea, dacă este cazul, să apere hotarele sacre ale Patriei. Tinerilor nu le-a secat dragostea pentru țară”, a afirmat patriarhul.

Anterior, Kirill a justificat războiul brutal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei pentru ca în Donbas să nu se desfășoare parade gay.

De altă parte, confruntându-se cu un val de sancțiuni menite să constrângă țara din punct de vedere financiar, președintele rus, Vladimir Putin, s-a decis să impună la rândul său sancțiuni economice statelor și organizațiilor internațional neprietenoase.

Potrivit Kremlinului, șeful statului a semnat astăzi un decret prin care Rusia interzice exportul de produse şi materii prime către persoanele şi entităţile pe care le-a sancţionat fără să ofere detalii cu privire la persoanele sau entitățile în cauză. Decretul interzice, de asemenea, tranzacţiile cu persoane fizice şi companii străine afectate de sancţiunile de represalii ale Rusiei şi permite partenerilor contractuali ruşi să nu îşi îndeplinească obligaţiile faţă de acestea. „Potrivit decretului, guvernul rus are la dispoziţie 10 zile să întocmească liste cu persoane fizice şi companii străine care urmează să fie sancţionate, precum şi pentru a defini criterii suplimentare referitoare la o serie de tranzacţii care ar putea fi supuse restricţiilor”, informează Protv.

Simțindu-se din ce în ce mai încolțită și acuzată pe „nedrept”, Rusia întoarce criticile primite, explicându-și astfel intenția deloc malefică cu privire la războiul din Ucraina.

În acest sens, într-un text publicat online marți Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat guvernul israelian că susține un “regim neonazist” în Ucraina. Mai precis, oficialii de la Kremlin l-au acuzat pe ministrul israelian de Externe Yair Lapid că a făcut „declarații antiistorice” care “au explicat cursul actualului guvern israelian în susținerea regimului neonazist de la Kiev”.

Declarația vine după ce Lapid l-a criticat luni pe omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru că le-a spus jurnaliștilor italieni că „cei mai înfocați antisemiți, de regulă, sunt evreii”.

La rândul său, Lavrov a făcut aceste afirmații încercând să explice faptul că Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie pentru a apăra țara de “fasciștii” care au preluat conducerea țării, în ciuda moștenirii evreiești a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Comentariile ministrului de externe Lavrov sunt atât o declarație impardonabilă și scandaloasă, cât și o eroare istorică teribilă. Evreii nu s-au sinucis în Holocaust. Cel mai josnic nivel de rasism împotriva evreilor este să îi acuzi pe evrei înșiși de antisemitism”, a declarat luni Lapid.

Dar Ministerul de Externe al Rusiei și-a întărit afirmațiile. „Istoria, din păcate, cunoaște exemple tragice de cooperare între evrei și naziști Tragedia istorică constă în faptul că, dacă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial unii evrei au fost forțați să participe la crimele de război naziste, atunci președintele Zelenski, care speculează asupra rădăcinilor sale, face acest lucru destul de conștient și destul de voluntar. El se ascunde în spatele originilor sale și le folosește pentru a oferi acoperire neonaziștilor, moștenitorii spirituali și de sânge ai călăilor poporului său”, au spus rușii în declarația de marți.

La polul opus, Papa Francisc aduce puțină speranță mărturisind că în urma unei întâlniri cu premierul Ungariei, Viktor Orban i-a spus că președintele rus intenționează să pună capăt invaziei Ucrainei pe 9 mai – Ziua Victoriei Rusiei. „Orban, când l-am întâlnit, mi-a spus că rușii au un plan, că totul se va termina pe 9 mai. Sper să fie aşa, doar astfel am înţelege graba escaladării din aceste zile. Pentru că acum nu este vorba doar despre Donbas, este Crimeea, este Odesa, (ruşii - n.red.) le blochează (ucrainenilor - n.red.) accesul la Marea Neagră, asta-i tot. Sunt pesimist, dar trebuie să facem tot ce este posibil pentru a opri războiul. Eu sunt gata să merg oricând la Moscova pentru a mă întâlni cu Vladimir Putin. Nu am primit încă un răspuns și încă insistăm, chiar dacă mă tem că Putin nu poate și nu vrea să aibă această întâlnire chiar acum. Dar atâta brutalitate, cum să nu o oprești? În urmă cu douăzeci și cinci de ani am trăit același lucru cu Rwanda”, a spus Papa Francisc.

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page