top of page

Pandemia de coronavirus se întețește peste tot înainte de Crăciun
Pe zi ce trece situația creată de pandemia de coronavirus se agravează în lume. În diferite colțuri ale lumii, țările se confruntă fie cu recorduri de decese, fie cu o explozie de cazuri noi de Covid-19 sau chiar, decizia de a impune restricții acolo unde până acum, părea că lucrurile sunt sub control. În Germania, premierul Angela Merkel a transmis un mesaj sensibil cetățenilor, făcând apel la emoții. Pentru că în prag de sărbători, germanii sunt așteptați să își viziteze rudele și prietenii, lidera de la Berlin le-a cerut oamenilor „să evite să aibă ultimul Crăciun alături de bunici”. „Îmi pare rău, îmi pare rău din adâncul sufletului... Preţul pe care îl plătim este de 590 de decese pe zi! Pentru mine este de neacceptat. Oamenii de ştiinţă practic ne imploră să reducem contactele sociale pentru o săptămână, înainte să-i vedem pe bunica şi bunicul, să-i vizităm pe cei în vârstă de Crăciun. Vreau să spun doar atât: Dacă avem prea multe contacte sociale, acum, înainte de Crăciun, atunci va fi ultimul nostru Crăciun cu bunicii noştri. Nu ar trebui să fie aşa, doamnelor şi domnilor. Mai sunt două săptămâni până la Crăciun şi trebuie să facem tot ce putem pentru a preveni o nouă creştere exponenţială a infectărilor”, a mărturisit Merkel.

Vorbind în faţa parlamentului, aceasta a avertizat că restricţiile la nivel naţional, instituite la începutul lui noiembrie, nu au fost destul de eficiente, pentru că în continuare mor prea mulţi oameni răpuşi de Covid şi sunt prea mulţi pacienţi în stare gravă la Terapie Intensivă. Mai mult, Cancelarul insistă ca vacanța școlară de iarnă să înceapă cu trei zile mai devreme, pe 16 decembrie, o măsură care să contribuie la reducerea contactelor sociale. În prezent, programa școlară presupune ca școlile să fie închise de pe 21 decembrie până pe 10 ianuarie. De asemenea, insistă pentru instituirea unei perioade de carantină naţională, între Crăciun şi Anul nou. Această ultima măsură trebuie să fie susţinută de liderii celor 16 landuri germane.

„Sfârșitul va fi atunci când vom rămâne fără cadre medicale și va trebui să ne concentrăm pe un mod diferit de îngrijire a pacienților, un soi de medicină de dezastru unde asistentele și medicii trebuie să aibă grijă de mult mai mulți pacienți decât sunt obișnuiți”, a transmis Dr. Thomas Kirschning, de la University Hospital Mannheim.

În Suedia, decizia de a nu impune o carantină națională îi costă pe scandinavii acestei țări, o creștere a numărului de infectari cu noulc oronavirus. Potrivit datelor oficiale, în cursul zilei de miercuri, au fost înregistrate 133 de decese și 19.000 de cazuri de infectare, cifrele reprezentând un record pentru această țară. În aceste condiții, nu este de mirare faptul că presiunea pusă pe sistemul de sănătate este uriașă. „Suntem într-o situație foarte gravă pentru sistemul de sănătate, avem nevoie de ajutor. (În Stockholm) sunt 83 de pacienți cu Covid-19 care au nevoie de Terapie Intensivă. Asta înseamnă, practic, toate locurile de la ATI de care dispunem în mod normal”, a precizat Bjorn Eriksson, director de Sănătate în regiunea Stockholm. Pe de altă parte, sute de manifestanţi furioşi au ieşit în stradă la Tirana, după ce poliţia a ucis un om pentru că ar fi încălcat carantina pentru coronavirus. Demonstranții au scandat ostentativ și au forțat intrarea în sediul guvernului, după ce au incendiat un brad de Crăciun și au vandalizat decoraţiunile de sărbători. Conform poliției suedeze, tânărul de 25 de ani a refuzat să se oprească când a fost somat să o facă. În urmărirea care s-a declanșat ulterior, poliția l-a împușcat mortal pe tânăr, crezând că acesta ar fi înarmat. În prezent, agentul care a tras focul de armă este în arestat până când se va finaliza ancheta acestui caz.

Săptămâna aceasta și Danemarca, una dintre țările cu cele mai mici rate de infectare din Europa, a anunțat noi măsuri în lupta cu pandemia de coronavirus. După ce joi, țară a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de la începutul pandemiei (peste 3.100), danezii au decis să extindă restricțiile. Datorită campaniei eficiente de testare și a cetățenilor care nu se abat de la reguli, Danemarca este țara cu cele mai reduse rate de deces pe cap de locuitor din întreaga Europa. „Vă rog, nu vă îndoiți că vom obține rezultatul dorit. În Danemarca am făcut față în primăvară, am făcut față în vară și în toamnă. Cu ajutorul vostru, ne vom descurca și în iarnă”, a asigurat Mette Frederiksen, prim-ministrul danez. În cadrul noilor măsuri luate treptat de guvernul danez, restaurantele, muzeele, cinematografele şi multe dintre şcoli au fost închise miercuri, în 38 de regiuni. De astăzi, restricţiile sunt extinse în alte 31 de municipalităţi. În plus, autorităţile au cerut oamenilor să nu se adune în grupuri mai mari de 10 persoane de Crăciun şi de Anul Nou. „Înseamnă că, atunci când guvernul spune <Nu, puteți să fiți cel mult 10 oameni la un loc>, cei mai mulți țin cont de asta. <Trebuie să purtați mască> - oamenii fac asta. Și înseamnă că regulile sunt respectate voluntar”, explică Gert Tinggaard Svendsen, de la Aarhus University.

În completarea acestuia Søren Brostrøm, Director General la Danish Health Authority a precizat: „Când ne-a lovit pandemia, în ultima săptămână din februarie și prima din martie, am acționat foarte rapid, la fel și politicienii și guvernul. Au luat măsuri la timp și s-a văzut la țările care au acționat prea târziu... au avut mai mult de furcă cu epidemia”.

Și în Marea Britanie, Londra riscă să intre în faza a treia de restricții, dacă nivelul infecțiilor rămâne la fel de ridicat. „E destul de înfricoșător să te plimbi prin Londra și fără pandemie. Nu e nimeni pe aici, e decembrie, nu e nimeni pe străzi, ce se întâmplă cu economia?”, a spus un londonez. Săptămâna viitoare, autoritățile britanice sunt așteptate să decidă dacă instituie noi restricţii în Londra, cu doar o săptămână înainte de Crăciun. Nivelul 3 de alertă înseamnă interzicerea adunărilor în afara familiei apropiate, iar restaurantele, barurile şi cafenelele se închid, la fel şi hotelurile.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page