Pașii aplicării pentru un voluntariat sponsorizat de Uniunea Europeană
„Voluntariatul ar trebui să fie o meserie” spun toți cei care au luat parte la proiecte mai mici sau mari de voluntariate naționale sau internaționale. Desigur, atunci când sunt mici, copiii visează tot felul de meserii pe care și le doresc să le practice, dar niciodată nu se gândesc că le-ar plăcea să devină voluntari. Este necesar să crească, să cunoască, să experimenteze și să empatizeze cu cazuri și oameni pentru a descoperi că simt nevoia de a ajuta. Dacă nu ne permitem să ne angajăm ca voluntari, Jurnalul european îi sfătuiește pe cititorii săi ca voluntariatul să fie măcar part time-ul de zi cu zi. A doua meserie. Ce trebuie să faci pentru a fi parte dintr-un proiect internațional de voluntariat vei descoperi în cele ce urmează.
Fiecare țară membră a Uniunii Europene găzduiește o Agenție Națională care are în subordinea sa o serie de programe coordonate și finanțate de către Comisia Europeană. În România, această agenție se regăsește sub numele de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației si Formării Profesionale (ANPCDEFP) fiind condusă de o echipă întreagă de specialiști. Această instituție are menirea de de a administra programul Uniunii Europene care sprijină proiectul național de schimbare în bine a comunităților, a atitudinilor și a mentalității indivizilor, sau așa cum susține însăși agenția pe siteul său „transformăm România prin învățare!”.
Tot pe site veți găsi și lista tuturor ONG-urilor de pe teritoriul țării noastre. Practic, viitorul voluntar trebuie să își aleagă o serie de ONG-uri și să le contacteze (email sau telefonic) în vederea obținerii unor informații despre posibile proiecte de voluntariat internațional. Trebuie menționat faptul că în ceea ce privesc voluntariatele naționale, România dispune de un număr considerabil de ridicat. Rolul ONG-ului în cadrul unui proiect internațional este de a contacta un ONG dintr-o țară străină și a stabili împreună termenii unui parteneriat. ONG-ul de acasă, va scrie un proiect unde menționează toți termenii unei participări a viitorului voluntariat, sarcinile acestuia, costurile și rezultatul așteptat.
De cele mai multe ori, un proiect de succes este cel care poate dovedi în scris un grad mare de argumentare a faptului că impactul proiectului va fi de bun augur pentru societatea gazdă. În momentul finalizării, proiectul este analizat de către Agenția Națională care stabilește confirmarea acestuia (prin finanțare) și startul pregătirii.
ONG-urile dau publicității informația că se caută voluntari. Aceștia pot accesa site-ul Agenției Naționale pentru a afla despre proiectele acceptate ce urmează a avea loc, siteurile ONG-urilor deja listate, rețelele de socializare sau chiar portalurile de căutare ale unui post de muncă cu specificația că sunt în căutare de proiecte de voluntariat. Aplicația pentru o astfel de șansă constă în depunerea unui CV și a unei scrisori de motivație la adresa ONG-ului. Cele care conving cel mai bine sunt selectate pentru proba a doua. Aceasta constă într-un interviu care de cele mai multe ori, are loc prin Skype. Cei selectați vor fi nevoiți după aceea să încheie un contract cu ONG-ul în care confirmă pe propria răspundere acceptul participării în cadrul unui astfel de proiect, după ce citește toate condițiile impuse.
Pentru că este o oportunitate oferită de Uniunea Europeană pentru a îmbunătăți considerabil două societăți (cea de trimitere și gazda), costurile unui voluntariat internațional sunt acoperite de către Comisia Europeană. Astfel, voluntarii vor avea transportul, cazarea, 3 mese pe zi, pre-departure training, on arrival training, asigurarea medicală și bănuți de buzunar oferiți în mod gratuit. Sesiunile de pre-departure training au de regulă loc la Predeal sub coordonarea unor profesioniști. Urmează plecarea propriu zisă și primele emoții ale aventurii.
Întâmpinarea președintelui ONG-ului gazdă vine la pachet cu prima impresie despre societatea în care voluntariatul tocmai a aterizat. De-a lungul șederii lui, acesta are la dispoziție un mentor local care îi poate oferi tot ajutorul de care are nevoie pentru a se integra și a duce la bun sfârșit sarcinile proiectului. La încheierea acestei experiențe, voluntarii primesc un certificat Youthpass care atestă fiecare calitate ieșită în evidență a voluntarului și sarcinile îndeplinite. La sfârșitul fiecărui an, Agenția Națională organizează un eveniment în care adună laolaltă toți voluntarii românii plecați în proiecte intrenaționale din acel an și le oferă timp de 4 zile prilejul de a împărtăși în cadrul unor evaluări experiențele trăite, noile percepții și felul în care au reușit să schimbe societățile gazdă. Impresionant este volumul de povești în care voluntarii ajung să mărturisesc cât de mare a fost impactul acestor proiecte asupra vieții lor.
În definitiv, ONG-ul este ușa către o astfel de experiență. El are toată susținerea Agenției Naționale, coordonată strict de regulile Uniunii Europene și susținută financiar de Comisia Europeană. Tot ce lipsește este curajul și determinarea oamenilor. Însă scopul unui astfel de proiect internațional are în spatele său o strategie bine gândită: societatea care beneficiază de munca voluntarului câștigă o îmbunătățire, însă trăirile și cunoștințele care marchează tânărul sunt armele pe care Agenția Națională se bazează la întoarcerea acestuia în țară căci este aproape imposibil ca impactul asupra ta să nu se reverse și asupra celorlalți prin tine. Astfel, are loc schimbarea a două societăți. În ultimii ani, România a susținut proiecte de voluntariat în parteneriat cu ONG-uri din aproape toate țările din Uniunea Europeană, țări din Africa, America Latină și Asia.
Comments