Oslo, cel mai bun loc din lume pentru a creşte un copil
Viața în mediul urban poate aduce diverse dezechilibre în structura familială, și ea este un factor direct de influență a educației și îngrijirii copiilor. Pe lângă toate acestea, în marile orașe din țările dezvoltate există și pericolul traficului care este intens, poluarea și lipsa de spații verzi, precum și gradul ridicat al infracționalității.

Totuși, atunci când vine vorba de a alege un mediu urban potrivit, există și aspecte pozitive, cum ar fi tehnologizarea, care permite accesul intens la informație, posibilitățile de educare mai bune și rapiditatea accesării diverselor servicii necesare. Un oraș în care merită să crești un copil înseamnă un oraș în care rata infracționalității este foarte scăzută, administrația îi ia în considerare pe cei mici atunci când realizează planuri de dezvoltare, copiii sunt implicați în buna administrare a orașului, accesul la serviciile de bază este la fel pentru toți, copiii se pot plimba și juca în siguranță. Dintre toate marile orașe europene, doar câteva îndeplinesc simultan toate aceste condiții.

Oslo, în Norvegia

Oslo este capitala, dar și cel mai populat oraș al Norvegiei, una dintre cele mai sigure și mai dezvoltate țări din lume. Copiii sunt în siguranță în această țară scandinavă, căci nivelul criminalității este redus, iar infracțiunile sunt minore, de tipul furtului din buzunare sau din mașini.

Una dintre cele mai de seamă calități ale orașului este reprezentată de o serie de ferme special create și organizate pentru copii. Sunt cel puțin 5 astfel de locuri unde copiii învață cum se cresc animalele, cum se întrețin serele, cum se cultivă și se îngrijesc legumele și verdețurile. Un alt detaliu special este acela ca orașul deține un parc de vară și un parc de iarna, ambele concentrate atât pe sporturi tradiționale, cât și pe sporturi extreme. Surprizele nu se opresc aici, deoarece în Oslo există și un mall dedicat în totalitate copiilor.

Berna, în Elveția

Berna este capitala Elveției și totodată capitala cantonului Berna. Limba oficială este germana, dar se vorbește și franceza. Liniște, curățenie, modernitate îmbinată cu istorie, infrastructura ireproșabilă și multe locuri de distracție, acestea sunt atuurile pe care le oferă Berna. Cel mai cunoscut astfel de loc este Parcul Gurten, unde familiile pot urca muntele cu funicularul pentru a admira de pe terasa unuia dintre restaurante priveliștea asupra orașului, până în zare, unde se zăresc Alpii.

Bifăm și Muzeul Comunicării, care oferă expoziții interactive, cu sute de mijloace de comunicare care pot fi încercate, Centrul Paul Klee