top of page

Opozantul rus, Aleksei Navalnîi a fost arestat pe aeroport la revenirea sa în RusiaFără să mai stea mult pe gânduri, opozantul rus, Aleksei Navalnîi a anunțat la jumătatea săptămânii trecute că după aproape cinci luni de convalenscență în Germania, se va întoarce în Rusia, pe data de 17 ianuarie. Navalnîi, care a fost otrăvit în august 2020, pe care acesta venea din Siberia către Moscova, îl acuză în mod direct pe liderul de la Kremlin pentru încercarea sa de asasinare. Într-un mesaj postat miercurea trecută pe Instagram, opozantul rus a mărturisit că acum este complet refăcut și astfel, consifderă că este timpul să se întoarcă în Rusia, în pofida amenințărilor de ordin penal care îl așteaptă la sosire. „Am supraviețuit. Și acum (președintele rus Vladimir) Putin, care a ordonat asasinarea mea, le spune servitorilor săi să facă totul ca să nu mă întorc. Nu mi-am pus niciodată întrebarea dacă să revin sau nu în Rusia. Pur și simplu pentru că eu nu am plecat. M-am trezit în Germania, unde am ajuns cu avion sanitar la reanimare dintr-un singur motiv: ei au încercat să mă ucidă. Servitorii lui Putin atenționează ca de obicei, fabricând toate piesele unor noi urmăriri penale împotriva mea. Dar nu îmi pasă ce vor face. Rusia este țara mea, Moscova este orașul meu și îi simt lipsa”, a povestit Navalnîi, adăugând că are deja un bilet de avion pentru a reveni în Rusia în data de 17 ianuarie.

Pentru a fi în afara oricărei amenințări de securitate, Germania s-a oferit să îl ajute pe Aleksei Navalnîi și l-a preluat la unul din spitalele sale din Berlin. Sprijiniți de aliații săi, nemții au afirmat că opozantul președintelui rus a fost victima unei otrăviri cu un agent neurotoxic din familia Noviciok. Simțindu-se direct învinuite, autoritățile ruse au negat imediat, orice implicare în incident.

Pentru a se asigura că nu scapă, luna trecută, autoritatea penitenciară rusă (FSIN) i-a ordonat lui Navalnîi să se întoarcă imediat din Germania și să se prezinte la biroul din Moscova, altfel riscă să fie încarcerat. Potrivit FSIN, Navalnîi ar fi încălcat eliberarea condiționată care i-a fost acordată după o condamnare în 2014.

Fără prea multe surprize, în cadrul zilei de ieri, la sosirea pe aeroportul Șeremetievo din Moscova, opozantul rus (în vârstă de 44 de ani) a fost arestat exact la punctul de control al pașapoartelor. Inițial, avionul companiei ruse Pobeda la bordul căreia se afla Navalnîi urma să ajungă pe aeroportul Vnukovo din Moscova, dar a fost redirecționat și a aterizat la Șeremetievo. Pe aeroportul Vnuekovo, mai mulți protestatari, susținători ai opozantului rus îl așteptau pe acesta, scandându-i numele și sloganuri precum „Rusia va fi liberă!”.

În cursul zilei de astăzi, un tribunal rus a dispus plasarea în detenție a lui Navalnîi pe o perioadă de 30 de zile. „Aleksei Navalnîi este plasat în detenție pentru 30 de zile, până la 15 februarie”, a confirmat și avocatul acestuia, Vadim Kobzev. „Imediat după această decizie, o înregistrare video cu opozantul filmată în sala unde a avut loc audierea a fost difuzată pe reţelele de socializare, în care el îi îndeamnă pe ruşi să transfere lupta opoziţiei în stradă”, informează Protv.

„Am încercat să te ucidem, nu ai murit, ne-ai supărat, așa că te închidem (…) Ştiţi, cel mai mult aceşti bandiţi (de la putere) se tem ca oamenii să iasă în stradă (...), aşa că nu vă fie frică, ieşiţi în stradă, nu pentru mine, ci pentru voi şi chiar pentru viitorul vostru”, afirmă el în videoclipul postat pe social media. Imediat după mesajul opozantului rus, unul dintre principalii săi colaboratori, Leonid Volkov, a anunțat pe Twitter că simpatizanții acestuia „încep deja pregătirile pentru manifestații de amploare în toata țara la data de 23 ianuarie”.

Suspectând o anumită nedreptate în Rusia, mai mulți lideri internaționali au reacționat la reținerea lui Navalnîi. „Condamn arestarea lui Aleksei Navalnîi de către autoritățile ruse. Trebuie să îl elibereze imediat și să îi asigure securitatea. Reținerea oponenților politici este împotriva îndatoririlor internaționale ale Rusiei”, a scris Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen pe Twitter. De acord cu aceasta s-a arătat și Secretarul american de stat, Mike Pence. Potrivit acestuia, Rusia l-a arestat pe Navalnîi pentru a fi redus la tăcere. „Statele Unite condamnă ferm decizia Rusiei de a-l aresta pe Alexei Navalnîi. Reţinem cu îngrijorare serioasă că închiderea acestuia este ultima dintr-o serie de încercări de a-i reduce la tăcere pe Navalnîi şi alte personalităţi din opoziţie şi voci independente critice la adresa autorităţilor ruse. Cerem guvernului rus să asigure condiţii egale pentru toate partidele politice şi candidaţii care doresc să concureze în procesul electoral”, a adăugat secretarul de stat, Pence.

Trist dar și îngrijorat de starea lui Navalnîi s-a arătat și Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Imului. „Suntem profund tulburaţi de arestarea lui Alexei Navalnîi şi facem apel la eliberarea sa imediată şi la respectarea drepturilor sale la un proces corect în acord cu statul de drept”, a precizat într-o postare pe Twitter Înaltul Comisariat, care este condus de Michelle Bachelet.

În timp ce Berlinul a cerut eliberarea imediată a opozantului rus, Londra, prin vocea ministrului britanic de externe, Dominic Raab, a precizat: „Este îngrozitor că Aleksei Navalnîi, victima unei infracţiuni vrednice de dispreţ, a fost arestat de autorităţile ruse. El trebuie să fie eliberat imediat. În loc să îl persecute pe domnul Navalnîi, Rusia ar trebui să explice cum a ajuns să fie folosită o armă chimică pe teritoriul rus”.

Etichete:

Comentarios


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page