top of page

ONU cere încetarea imediată a violenței și respectarea drepturilor tuturor persoanelor în AfganistanOcuparea Afganistanului de către talibani a devenit rapid o victorie periculoasă atât în ochii civililor de aici cât și în opinia analiștilor politici și a liderilor internaționali. Pusă pe seama faptului că americanii au decis să își retragă trupele militare după 20 de ani în care au patrulat acest teritoriu, luarea puterii afgane înseamnă foarte multe consecințe negative.

„Îmi apăr ferm decizia. După 20 de ani, am aflat cu strângere de inimă că nu există un moment potrivit pentru a retrage forţele SUA. Misiunea noastră în Afganistan nu a fost niciodată menită să construiască o naţiune. Nu a fost niciodată menită să creeze o democraţie centralizată unificată. Trupele americane nu pot și nu ar trebui să ducă un război şi să piară într-un război în care forţele afgane nu sunt dispuse ele însele să lupte. Adevărul este că lucrurile s-au desfășurat mai rapid decât am anticipat”, a transmis președintele american, Joe Biden, întărind ideea că nu regretă deloc decizia luată privind retragerea trupelor militare.

De altă parte însă, lăsarea civililor afgani sub controlul talibanilor îi îngrijorează foarte mult pe liderii politici mondiali, preconizând că în scurt timp, fanatismul va acoperi această țară din Orientul Mijlociu. În acest sens, portughezul Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite a făcut apel la crearea unui nou Guvern la Kabul, capitala afgană, în cadrul căruia să fie incluse și femeile. „Solicit încetarea imediată a violenței, respectarea drepturilor tuturor afganilor și respectarea de către Afganistan a tuturor acordurilor internaționale din care face parte. Următoarele zile vor fi cruciale. Lumea ne priveşte. Nu putem şi nici nu trebuie să abandonăm populaţia Afganistanului”, a transmis Guterres.

În Afganistan, situația este una extrem de tensionată. În timp ce tot mai mulți civili încearcă să fugă din țară, angajații actualului guvern se tem că vor fi omorâți. Tot de teama de a nu își pierde viața, actualul președinte a fugit din Afganistan, fără a menționa unde se va ascunde. Între timp, o echipă CNN s-a aventurat pe străzile capitalei, care este acum controlată în totalitate de talibani.

„Aceasta este o imagine pe care, sincer, nu am crezut că o voi vedea vreodată. E plin de luptători talibani și chiar în spatele nostru se află sediul ambasadei SUA. Unii au arme americane. Talibanii strigă “moarte Americii”, dar în acelaşi timp par a fi prietenoși. E absolut bizar”, informează Clarissa Ward, corespondent CNN.

Temându-se pentru viețile lor, cei mai mulți locuitori din Kabul au preferat zilele acestea, să stea închiși în case. La polul opus, mai multe scene filmate în parcul de distracții din Kabul arată cum unii militanți s-au dat în mașinuțe și într-un carusel, în timp ce alții s-au distrat de minune sărind la trambulină.

De altă parte, conștient de faptul că oamenii se tem că vor urma evenimente neplăcute, șeful militar al talibanilor le-a cerut combatanților să nu invadeze casele sau să fure mașinile. „Tocmai am ajuns în Kabul. Nimeni nu ar trebui să intre în casele oamenilor sau să le ia vehiculele, în niciun caz. Dacă un oficial sau o persoană face acest lucru, aceasta este o trădare a sistemului, este o trădare față de sângele martirilor și este considerat furt. Ordon ordonat combatanţilor lor să menţină disciplina şi să nu intre în nicio clădire diplomatică sau să interfereze cu vehiculele ambasadelor, iar oamenilor obişnuiţi le cerut să-şi desfăşoare activitatea ca de obicei. Membrii talibani au primit ordin la toate nivelurile să asigure că noi nu arătăm lipsă de respect faţă de prezenţa niciunei ţări în Afganistan”, a transmis mullahul Mohammad Yaqoob, șeful comisiei militare a talibanilor într-un mesaj audio difuzat de postul local de televiziune ToloNews.

Cele mai în pericol par a fi însă, femeile. Potrivit analiștilor, pentru ele urmează o viață aproape sinonimă cu sclavia. Cu toate că talibanii anunță peste tot că femeile vor putea să învețe sau să lucreze (lucruri interzise de doctrina pe care o urmează), au apărut deja relatări că în anumite părți ale țării, acestea nu mai pot ieși din casă fără veșmintele tradiționale care le acoperă complet fața. „Femeile vor putea să-și continue viețile, iar noi nu vom spune nimic. Pot să meargă la școală, pot să-și continue educația, dar să poarte hijab”, a transmis un taliban.

La nivel internațional, oficialii din mai multe țări s-au arătat preocupați de situația din Afganistan. „Ne vom folosi de faptul că Marea Britanie deţine preşedinţia G7 pentru a-i trage la răspundere pe talibani pentru faptele lor și nu vom permite niciodată ca Afganistanul să fie folosit ca bază pentru terorism”, a declarat Dominic Raab, ministrul britanic de Externe.Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page