top of page

OMS: „Pandemia putea fi evitată. Asistăm la un veritabil Cernobîl al secolului XXI”De la apariția primului caz de coronavirus apărut în lume (la sfârșitul anului 2019, într-un oraș din China) și până în prezent, pandemia a cauzat peste 3,3 milioane de decese și mai mult de 160 de milioane de infectari. Din păcate, odată cu sănătatea oamenilor, și economia mondială a avut de suferit. După mai bine de un an de zile în care planeta se lupta din răsputeri cu acest inamic invizibil, o echipă de experți mandatați de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susține că pandemia putea fi evitată.

Practic, milioanele de oameni care și-au pierdut viața, cei care au suferit din cauza izolării, a infecției, a pierderii serviciului sau a incertitudinii cu privire la viitor, au fost victimele unei greșeli. Într-un raport publicat ieri, OMS denunță „veritabil Cernobîl al secolului al XXI-lea” ⁣ şi solicită urgent reforme ample ale sistemelor de alertă şi prevenire.

„OMS ar fi trebuit să declare epidemia cu noul coronavirus declanşată în China o urgenţă internaţională mai devreme de 30 ianuarie 2020, întrucât luna care a urmat a fost pierdută⁣, iar ţările nu au reuşit să ia măsuri ferme pentru a stopa transmiterea virusului”, precizează raportul experţilor.

Constituit de directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în urma aplicării unei rezoluţii adoptate în mai 2020 de statele membre ale organizaţiei, panelul independent, alcătuit din 13 experţi, a petrecut ultimele opt luni analizând modalitatea de propagare a pandemiei şi măsurile luate de agenţia sanitară şi de state pentru a răspunde crizei sanitare. „Situaţia în care ne aflăm astăzi putea fi evitată. situaţia a fost cauzată în urma unei multitudini de eşecuri, lacune şi întârzieri de planificare şi răspuns ⁣în faţa pandemiei. Este clar că asocierea unor alegeri greşite din punct de vedere strategic, a unei lipse de voinţă în abordarea inegalităţilor şi a unui sistem lipsit de coordonare a creat un cocktail toxic care a permis pandemiei să se transforme într-o criză umană catastrofală”⁣, a adăugat unul dintre copreşedinţii acestui panel, Ellen Johnson Sirleaf, fostă preşedintă a Liberiei.

Cu toate că raportul conține critici și acuzații aspre, raportul nu învinovățește pe cineva anume, așa cum a făcut-o fostul președinte american, Donald Trump, potrivit căruia China și OMS (pe care a catalogat-o ca fiind o marionetă a Beijingului, erau singurii responsabili de dezastrul sanitar și economic în care se află lumea.

„Bineînţeles, putem spune că au fost în mod clar întârzieri în China, dar au fost întârzieri peste tot. A trecut prea mult timp de la raportarea unui focar epidemic de pneumonie de origine necunoscută în a doua jumătate a lunii decembrie 2019 şi declararea, pe 30 ianuarie, de către OMS, a unei urgenţe de sănătate publică de importanţă internaţională, cel mai ridicat nivel de alertă. Anunţul putea fi făcut încă de la prima reuniune a comitetului de urgenţă al OMS, pe 22 ianuarie. Dar chiar dacă OMS ar fi declarat urgenţă sanitară cu o săptămână mai devreme, situaţia nu ar fi fost cu mult mai diferită având în vedere inacţiunea atâtor ţări. Abia pe 11 martie, când directorul OMS a calificat situaţia drept pandemie, guvernele au luat cu adevărat măsuri de urgenţă. Din acest punct de vedere, februarie 2020 a fost o lună pierdută ⁣ în timpul căreia un număr important de state ar fi putut lua măsuri pentru a ţine sub control propagarea virusului. În ultimă instanţă, întârzieri, ezitări şi negări ⁣ au permis epidemiei, apoi pandemiei se prolifereze. Recomandăm guvernelor şi comunităţii internaţionale să adopte fără întârziere un ansamblu de reforme vizând transformarea sistemului mondial de pregătire, alertă şi răspuns în faţa pandemiilor. În acest scop, propunem mai multe variante, printre care crearea unui Consiliu mondial de luptă împotriva ameninţărilor sanitare, precum şi instituirea unui nou sistem mondial de supraveghere, fondat pe o transparenţă totală⁣. Acest sistem va oferi OMS autoritatea de a publica imediat informaţii legate de epidemiile susceptibile de a conduce la izbucnirea unei pandemii fără să mai fie nevoie de a solicita aprobarea statelor membre”⁣, a comentat Helen Clark, fost prim-ministru al Noii Zeelande, copreşedinte al grupului de experţi.

În urma publicării raportului, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreysus, a spus miercuri că agenţia sanitară va discuta cu cele 194 de state membre descoperirile şi recomandările panelului de experţi independenţi.

”Aşteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu statele membre pentru a discuta recomandările acestui panel şi a altor comisii pentru a construi un OMS mai puternic şi un viitor mai sănătos, sigur şi mai echitabil pentru noi toţi”⁣, a spus Ghebreysus.

Între timp, tulpina indiană și criză sanitară din India îi îngrijorează pe specialiștii de pretutindeni. În acest sens, Comisia Europeană solicită o ”frână de urgență” în privința călătoriilor din India, în vederea limitării răspândirii acestei variante. Această recomandare vine în urma propunerii făcute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii din 10 mai 2021 de a schimba clasificarea acelei variante din ″variantă de interes″⁣ în ″⁣variantă de îngrijorare″.

”Pentru a asigura un răspuns complet coordonat şi eficient la această variantă şi luând în considerare deteriorarea situaţiei sanitare în India, Comisia propune ca statele membre să aplice o frână de urgenţă ⁣ pentru călătoriile neesenţiale din India. La 3 mai, Comisia a propus adăugarea unui ⁣mecanism de frânare de urgenţă la recomandarea Consiliului privind restricţiile pentru călătoriile neesenţiale. Restricţiile nu ar urma să îi afecteze pe cei care călătoresc din motive imperioase, cum ar fi cele legate de familie, sau pe persoanele care au nevoie de protecţie internaţională sau care călătoresc din alte motive umanitare. Cetăţenii UE şi rezidenţii pe termen lung, precum şi membrii familiilor lor, ar urma să poată călători în continuare în Europa. Pentru aceştia, Comisia solicită statelor membre să aplice măsuri suplimentare legate de sănătate, cum ar fi teste stricte şi măsuri de carantină stricte. Aceste măsuri ar trebui să se aplice indiferent dacă persoanele în cauză au fost vaccinate”, informează Protv.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page