OMS: „Numărul mare de cazuri cu Omicron ar putea copleși din nou sistemele de sănătate”
La numai câteva săptămâni după ce a fost confirmată, varianta Omicron a reușit să se răspândească „fenomenal” ajungând deja pe teritoriul a 77 de țări. Potrivit experților de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), această tulpină a coronavirusului se răspândește mai repede decât cele anterioare.
„Omicron se răspândește într-un ritm pe care nu l-am văzut la nicio variantă anterioară. Până acum, 77 de țări au raportat cazuri de Omicron. Realitatea este că Omicron este prezent probabil în majoritatea țărilor, chiar dacă nu a fost detectat încă. OMS este îngrijorată de faptul că țările spun despre Omicron că este o variantă ușoară a coronavirusului. Deși Omicron este mai contagioasă, nu este încă clar dacă varianta provoacă o formă mai ușoară sau mai gravă a bolii decât tulpinile anterioare ale virusului. Am învățat până acum că subestimăm acest virus pe riscul nostru. Chiar dacă Omicron cauzează o boală mai puțin severă, numărul mare de cazuri ar putea copleși din nou sistemele de sănătate nepregătite.Vaccinurile nu vor proteja singure populația lumii de Omicron. Elenu țin loc de măști. Vaccinurile nu țin loc de distanță. Vaccinurile nu țin loc de ventilație sau de igiena mâinilor. Țineți cont de toate într-un mod consistent”, a transmis directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timpul unei actualizări despre Covid-19 la Geneva.
Din cauza că varianta Omicron s-a răspândit atât de repede, provocând îngrijorări autorităților cu privire la numărul mare de contaminări, mai multe țări din Europa ai decis să înăsprească măsurile de restricție, acum, în pragul sărbătorilor de iarnă. Astfel, în Olanda, școlile vor fi închise mai devreme înainte de vacanța de Crăciun, în timp ce restricțiile reintroduse acum aproape trei săptămâni vor fi menținute. Practic, închiderea restaurantelor, barurilor, magazinelor neesenţiale şi a altor locuri publice de la ora 17:00. până la ora 5 a.m., interzicerea accesului tuturor spectatorilor la evenimentele sportive şi recomandările de a lucra de acasă cât mai mult posibil au fost prelungite până pe 14 ianuarie.
„Răspândirea rapidă a variantei Omicron a coronavirusului, care reprezintă aproximativ 1% din noile infecţii din ţară, este un motiv de îngrijorare şi precauţie. Din această cauză, restricțiile sanitare vor fi menținute și în perioada Crăciunului. Şcolile elementare vor fi închise cu o săptămână mai devreme, în încercarea de a preveni ca adulţii să fie infectaţi de copii în timpul Crăciunului, spitalele fiind asaltate de un val de pacienţi cu Covid-19. Un al doilea Crăciun în timpul căruia bunicii nu-şi puteau îmbrăţişa nepoţii sub brad este o necesitate dureroasă”, a spus premierul olandez Mark Rutte, la televiziune.
De altă parte, ministrul Sănătăţii, Hugo de Jonge a anunțat că „vaccinurile de rapel pentru a îmbunătăţi imunitatea împotriva variantei Omicron vor fi oferite tuturor adulţilor olandezi înainte de sfârşitul lunii ianuarie”.
„Infecţiile în ţara de 17,5 milioane de locuitori au scăzut, de la niveluri record după introducerea carantinei pe timp de noapte, dar rămân relativ ridicate, în jur de 85 la 100.000 de locuitori. Numărul de pacienţi cu Covid-19 din spitale a rămas printre cele mai ridicate niveluri ale anului, iar spitalele din toată ţara au primit ordin să amâne cu săptămâni întregi toate procedurile medicale care nu sunt urgente, pentru a elibera paturi în unităţile de terapie intensivă”, informează Protv.
De la începutul pandemiei de coronavirus și până în prezent, Olanda a înregistrat aproape 2,9 milioane de infecţii cu coronavirus, cu 20.214 decese asociate.
O decizie dură de menținere a pandemiei sub control, a fost luată și de guvernul italian. În cursul zilei de astăzi, Ministrul italian al Sănătății, Roberto Speranza, a semnat o ordonanță care va impune un test negativ pentru coronavirus pentru călătorii care sosesc din alte țări ale UE.Practic, dacă în prezent, călătorii din UE pot intra în Italia prezentând certificatul digital de vaccinare, conform noilor reguli, aceștia vor trebui să prezinte și un test negativ.
În condițiile în care toate țările Uniunii Europene se limitează doar la prezentarea certificatului verde, abordarea italienilor pune țara în conflict cu autoritățile europene.
Între timp, presa italiană a anunțat că starea de urgență din Peninsulă va continua până la 31 martie. Aceasta trebuia să se încheie la 31 decembrie, dar a fost prelungită în urma unei reuniuni a Consiliului de miniștri. „Prelungirea stării de urgență înseamnă că guvernul își păstrează dreptul de a declara noi măsuri restrictive ca răspuns la răspândirea virusului SARS-CoV-2. De asemenea, aceasta permite continuarea actualului sistem regional de hartă termică, în cadrul căruia diferite părți ale țării sunt supuse unor restricții mai stricte sau mai puțin stricte în funcție de criterii epidemiologice”.
תגובות