top of page

OMS Europa: “Există speranța, dar încă nu s-a ajuns la finalul pandemiei”



Coșmarul pandemiei de coronavirus continuă chiar și după mai bine de 1 an de la debutul său, în orașul Wuhan, din China. Răspândit în toate teritoriile lumii, virusul este acum susținut de mutațiile apărute la finalul anului trecut, făcând lupta împotriva acestuia, una și mai dificilă. În condițiile în care mai multe dintre aceste tulpini sunt considerate a fi cu până la 70% mai contagioase, singura armă împotriva lor rămâne apărarea. În acest sens, autoritățile se simt forțate să mențină sau impună (acolo unde nu sunt), msuri de restricții sau carantine. Această veste nu este pe placul oamenilor care oricum se află la limita răbdării.

În ciuda faptului că omenirea beneficiază de mai multe vaccinuri produse de marile companii farmaceutice, întârzierea livrărilor sau suspiciunile cu privire la efectele secundare, încetinesc obiectivele propuse de oficiali și anume, o rată mare de imunizare a populației pentru a putea redeschide societățiile.

Totuși, potrivit Directorului regional al Biroului pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), există speranța, dar încă nu s-a ajuns la finalul pandemiei. “Toată lumea să îşi unească eforturile pentru a accelera vaccinarea. Nimeni nu este în siguranţă până când toată lumea va fi în siguranţă. Felicit cadrele medicale din România cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii. Medicii, asistenţii şi tot ce înseamnă cadre medicale sunt eroii acestei pandemii. Uitându-mă la situaţia pan-europeană, am trei mesaje de transmis. Primul este că există speranţă, suntem optimişti, dar nu am ajuns încă la final din cauza transmiterii rapide a variantelor de virus, iar întreaga Europă este un pic obosită în urma restricţiilor impuse. În acest sens este foarte important ca publicul să nu fie extenuat, să aibă curaj şi să respecte măsurile de sănătate publică. Ştiu, este o situaţie dificilă, dar maratonul nu este încă gata, suntem pe ultima parte a lui şi de aceeea efortul pare şi mai dificil, dar nu mai avem mult până la final. Al doilea mesaj este că trebuie să ne unim eforturile la nivel pan-european şi mondial pentru a accelera utilizarea vaccinurilor împotriva COVID-19. Nimeni nu este în siguranţă până când toată lumea va fi în siguranţă. Avem nevoie de solidaritate. Vreau să mulţumesc domnului preşedinte şi întregului Guvern al României pentru că a dat dovadă de solidaritate în cadrul pandemiei, mai ales pentru ţări cum sunt Italia, Slovacia şi Republica Moldova. De asemenea, că au dat dovadă de solidaritate şi la nivel naţional pentru oamenii fără adăpost şi pentru cei care caută azil în România. Al treilea mesaj este că trebuie să ne gândim cum să ne pregătim sistemele de sănătate pentru a reacţiona mai bine în viitor”, a declarat Hans Kluge, aflat în vizită la București.

Între timp, amenințarea pandemiei se extinde, iar guvernele lumii caută din răsputeri să își intensifice eforturile, în fața acestui al treilea val. În timp ce numărul de cazuri noi de contaminări continuă să crească de la zi la zi, numărul deceselor înregistrate crește și el. În condițiile în care media la 7 zile a numărului de infectari la sută de mii de locuitori a ajuns la 110, Germania plănuiește deja să instituie caratina națională pentru cel puțin două săptămâni. „Apelurile pentru un lockdown scurt, generalizat, sunt juste. E vital să fie măsuri uniforme în toată ţara. Varietatea de reguli din prezent nu contribuie nici la siguranţă, nici la acceptarea măsurilor”, a transmis Ulrike Demmer, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.

În Statele Unite, specialiștii confirmă faptul că tulpină britanică a devenit dominantă. „E cea mai întâlnită tulpină. Punct. Varianta britanică este responsabilă de creşterea cu peste 20% a numărului de infectări în Statele Unite, în ultimele două săptămâni. Cele mai multe cazuri noi sunt concentrate în cinci state: New York, New Jersey, Pennsylvania, Michigan şi Florida”, a mărturisit Dr. Rochelle Walensky, Directorul Centrului American pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. După ce președintele american, Joe Biden, a admis că nu s-a ajuns încă linia de finish, Dr. Anthony Fauci, consilierul medical șef al președintelui a explicat: „O să ştim când se va întâmpla. Vom şti când numerele vor scădea dramatic. Ne îndreptăm într-acolo. Să mai rezistăm puţin!”

În Brazilia însă, primăria oraşului Sao Paulo a început o sumbră operaţiune de extindere a cimitirelor, în cadrul căreia se sapă câte 600 de gropi pentru morminte, în fiecare zi. În condițiile în care sunt închiriate autobuze şi microbuze şcolare pentru transportul decedaţilor, funeraliile au loc şi noaptea. Din păcate, președintele brazilian, Jair Bolsonaro, nu este impresionat deloc de această situație. „Nu va fi lockdown naţional. Armata noastră nu va patrula pe străzi că să-i ţină pe oameni în case!”, a transmis Bolsonaro, în condițiile în care, nu se mai găsesc serviciuri și pentru prima dată după 17 ani, mai mult de jumătate din populația Braziliei nu are acces la suficientă hrană.

Atitudinea președintelui nu scapă însă neachitată. Senatul brazilian urmează să deschidă în curând o anchetă pentru a evalua “eventualele omisiuni” din partea guvernului preşedintelui Jair Bolsonaro în controversată gestionare a pandemiei, care a făcut joi un nou număr record de decese. Practic, Rodrigo Pachco, un judecător al Curţii Supreme din Brazilia a dispus joi că Senatul să creeze o comisie de anchetă în acest sens, în urma unei cereri formulate de 32 din 81 de senatori brazilieni.

“Ancheta ar urma să vizeze în special acţiunile şi omisiunile guvernului federal (...), mai ales în faţa agravării crizei sanitare în statul Amazonas, după lipsa de oxigen pentru pacienţii spitalizaţi”, a precizat magistratul, Luis Roberto Barroso.

Până în prezent, bilanțul infectarilor în Brazilia a ajuns la 13,2 milioane, în timp ce numărul deceselor se ridică la un total de 345.025 de morţi.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page