OMS: „Deși Omicron provoacă simptome mai puţin severe decât Delta, acesta rămâne un virus periculos”
În timp ce campaniile de vaccinarea au stagnat în majoritatea țărilor lumii, noua variantă a coronavirusului, Omicron, se răspândește tot mai accelerat devenind dominantă în multe state. La nivel mondial, potrivit datelor oficiale, Omicron este responsabilă de 60% din cazurile de contaminare.
Considerată a fi extrem de contagioasă, Omicron a provocat un tsunami de infectări pe întreaga planetă reprezentând o amenințare chiar și pentru persoanele care au suferit deja de Covid-19. Mai mult, potrivit experților de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), varianta Omicron rămâne un virus periculos, chiar dacă provoacă simptome mai puțin severe.
„Deşi Omicron provoacă simptome mai puţin severe decât Delta (varianta dominantă până acum), acesta rămâne un virus periculos, mai ales pentru cei care nu sunt vaccinaţi”, a declarat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă.
Depistată la sfârșitul lunii noiembrie 2021, simptomele cauzate de Omicron sunt mai puțin severe decât în cazul variantei Delta, fapt care îi determină pe oameni să considere că boala este una mai ușoară. Însă, potrivit lui Tedros Adhanom Ghebreyesus, „mai multă transmitere înseamnă mai multe spitalizări, mai multe decese, mai multe persoane care nu pot lucra, inclusiv profesori şi personal sanitar, şi mai multe riscuri de a apărea o altă variantă care va fi şi mai transmisibilă şi mai letală decât Omicron”.
„Nu este o boală ușoară, este o boală care poate fi prevenită cu vaccinuri. Nu este momentul să renunţăm, nu este momentul să lăsăm garda jos, nu este momentul să spunem că este un virus binevenit, niciun virus nu este binevenit. Din cauza ratei sale extraordinare de transmitere, Omicron va înlocui variantele mai periculoase şi va face posibilă transformarea pandemiei într-o boală endemică mai uşor de gestionat”, a adăugat Michael Ryan, responsabilul pentru situaţii de urgenţă al OMS.
Pentru o eficiență mai ridicată împotriva acestei variante, oamenii de știință recomandă și doza a treia de vaccin (doza booster). Considerând că apariția de noi variante cere și mai multe doze, câteva țări au decis deja să ia în considerare administrarea celei de a patra doze de vaccin. Totuși, autoritatea de reglementare a a medicamentelor din Uniunea Europeană (EMA) și-a exprimat îndoielile cu privire la necesitatea acestei a patra doze de vaccin de rapel pentru coronavirus.
„În timp ce utilizarea rapelurilor suplimentare poate face parte din planurile de urgenţă, vaccinările repetate la intervale scurte de timp nu ar reprezenta o strategie durabilă pe termen lung. O strategie de a administra un rapel la fiecare patru luni prezintă, ipotetic, riscul de a supraîncărca sistemul imunitar al oamenilor şi de a duce la oboseală în rândul populaţiei. Sunt necesare mai multe date despre impactul noii variante asupra vaccinurilor şi o mai bună înţelegere a evoluţiei valului actual pentru a decide dacă este necesar un vaccin specific pentru Omicron. Este important să existe o discuţie bună în jurul alegerii compoziţiei vaccinului pentru a ne asigura că avem o strategie care nu este doar reactivă... şi să încercăm să venim cu o abordare care să fie potrivită pentru a previne o variantă viitoare. În prezent, EMA discută cu dezvoltatorii de vaccinuri în cazul în care va fi nevoie de un vaccin actualizat, dar orice astfel de schimbare ar trebui să fie coordonată la nivel global”, a declarat Marco Cavaleri, şeful Strategiei Vaccinurilor la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), într-o conferinţă de presă.
Israelul în schimb, se laudă cu performanța de a administra deja cea de-a patra doză de coronavirus în plin val 5. În timp ce populația din mai multe state nu a primit nici prima doză a vaccinului anti-Covid, aproximativ 400.000 de israelieni (persoane de peste 60 de ani şi angajați din sistemul medical) au fost vaccinați cu a patra doză.
„Israelul a atins ieri un nou record al cazurilor de Covid: aproape 38.000, în 24 de ore. Însă, nu trebuie să ne panicăm. Nu trebue să devenim isterici. Vom trece peste asta împreună. Aproximativ 400.000 de adulți au fost deja vaccinați cu cea de-a patra doză și nimeni în lume nu a mai atins această realizare. Nu există altă țară la acest nivel”, a transmis Naftali Bennett, premierul Israelului.
Însă grupul experţilor OMS care monitorizează vaccinurile anti-Covid susține că strategia nu este neapărat una de succes, pentru că se bazează pe doze de rapel ale primelor vaccinuri. De aceeași, părere sunt și cei de la Agenţia Europeană a Medicamentului.
„Acest lucru ar trebui să facă parte dintr-o strategie globală şi ar trebui să vedem în timp care este cea mai bună strategie de vaccinare. Este evident că nu vom putea face o nouă doză booster la trei-patru luni. Desigur, când vine vorba despre cei vulnerabili şi dacă ne referim la cei cu imunitatea scăzută, lucrurile stau cu totul diferit. Pentru acestă categorie este de aşteptat ca cea de-a patra doză să fie luată în considerare de acum încolo”, a precizatMarco Cavaleri, director stategii de vaccinare Agenţia Europeană a Medicamentului.
Comments