top of page

OMS critică ritmul lent inacceptabil cu care se desfășoară vaccinarea în Europa



Dacă inițial, Uniunea Europeană era optimistă cu privire la campania de vaccinare a europenilor, prevăzând imunizarea a 70% din totalul adulților de pe teritoriul Blocului comunitar, după numai trei luni și jumătate de când au debutat campaniile de vaccinare în țările europene, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) critică ritmul lent inacceptabil cu care se desfășoară imunizarea în Europa. În opinia specialiștilor, bătrânul continent se confruntă cu cea mai îngrijorătoare situație epidermică după mai multe luni.

„Ritmul lent de vaccinare prelungeşte pandemia. Numărul de noi cazuri din Europa a crescut puternic în ultimele cinci săptămâni. Vaccinurile sunt cel mai bun mijloc al nostru de a ieşi din pandemie. Ele nu doar că funcţionează, ci sunt şi foarte eficiente pentru a limita îmbolnăvirile. Cu toate acestea, utilizarea acestor vaccinuri este de o lentoare inacceptabilă.

Ca să fiu înţeles: trebuie să accelerăm procesul (de vaccinare), întărind producţia, reducând obstacolele în administrarea de vaccinuri şi utilizând chiar şi ultima doză pe care o avem în stoc. În prezent, situaţia regională este cea mai îngrijorătoare din ce am putut observa după mai multe luni. În zona Europa a OMS, care include în jur de 50 de ţări, printre care Rusia şi mai multe ţări din Asia Centrală, numărul de noi decese cauzate de Covid-19 a depăşit 24.000 săptămâna trecută şi se apropie rapid de pragul de un milion de decese. De asemenea, numărul de noi cazuri săptămânale a atins în regiune 1,6 milioane, în condiţiile în care în urmă cu doar cinci săptămâni scăzuse sub un milion”, a declarat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge.

Între timp, autoritățile din țările europene confirmă faptul că se confruntă deja cu al treilea val al pandemiei iar pentru că imunizarea nu decurge în ritmul dorit, singura armă în această luptă împotriva noului coronavirus rămân restricțiile impuse de oficiali. În acest sens, Italia a decis să prelungească măsurile impuse împotriva răspândirii pandemiei, prin închiderea restaurantelor, magazinelor și muzeelor până în dată de 30 aprilie. Potrivit unui decret semnat ieri seară de premierul italian Mario Draghi, personalul sanitar, inclusiv farmaciștii, sunt obligați să se vaccineze, școlile rămân deschise, iar măsurile de relaxare vor putea fi luate înainte de sfârșitul acestei perioade, dacă situația sanitară se va ameliora. „Scopul acestei măsuri este de a proteja cât de mult posibil atât personajul medical cât și cel paramedical, precum și cei care sunt expuși la infectare. Cei care refuză vaccinarea ar putea fi suspendați fără plată pentru restul anului.”, a transmis Guvernul italian. Cu peste 108.000 de morți cauzate de coronavirus, Italia se pregătește să sărbătorească Paștele catolic weekendul acesta când, oficialii au cerut ca întreagă Peninsulă să fie clasificată în zona “roşie” (risc ridicat de contaminare şi restricţii maxime).

Tot de teama răspândirii virusului și a mutațiilor acestuia, Ungaria va impune restricții de circulație pentru vehiculele cu o capacitate mai mare de 7,5 tone, începând de joi ora 23,00 (ora României), în Perioada Paştelui Catolic. “Restricţiile intră în vigoare ca urmare a faptului că în perioada următoare se celebrează Sărbătorile Pascale Catolice. În perioadele menţionate, şoferii automarfarelor vor avea obligaţia să staţioneze în parcările special amenajate, până la finalizarea intervalului pentru care au fost stabilite restricţii de circulaţie pe drumurile publice din Ungaria”, informează Poliţia de Frontieră Română. În ceea ce privește traficul de călători şi autoturisme prin punctele de trecere a frontierei din vestul ţării se va desfăşura în condiţii normale.

Republica Moldova vede luna aprilie ca pe o amenințare în care, dacă va relaxa măsurile de restricție, toate eforturile depuse până acum ar putea fi irosite inutil. Astfel că, Parlamentul de la Chişinău a votat miercuri instituirea stării de urgenţă pe întreg teritoriul țării pentru două luni, în perioada 1 aprilie-30 mai. “Proiectul de lege a fost iniţiat de deputaţii socialişti (PSRM) şi a fost criticat de opoziţie, care a propus ca starea de urgenţă să fie instituită iniţial pentru 15 zile.

Totodată, parlamentarii din opoziţie i-au acuzat cei socialişti că, de fapt, ar încerca să blocheze procesele politice şi nu să adopte măsuri sanitare eficiente împotriva răspândirii infectărilor cu Covid-19”.

Pe perioada acestei stării de urgenţă, Comisia pentru Situaţii Excepţionale ar urma să emită dispoziţii privind instituirea unui regim special de intrare şi ieşire din ţară, a unui regim special de circulaţie, de carantină şi de lucru în toate entităţile, existând de asemenea, posibilitatea ca întrunirile şi manifestaţiile publice în masă să fie interzise.

Dacă țările europene fac tot ce le stă în putere să evite răspândirea pandemiei, în Brazilia, oamenii de știință au identificat o altă variantă a coronavirusului. Potrivit autorităților sanitare, varianta, depistată în oraşul Sorocaba, în apropiere de Sao Paulo, este similară cu varianta detectată în Africa de Sud. Detectată la o femeie de 34 de ani care prezintă simptome minore, mutația rămâne un mister pentru autorități, în condițiile în care pacienta a declarat că nu a călătorit recent pe teritoriul Braziliei sau în afara țării.

Etichete:

댓글


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page