top of page

OMS: “Creștere abruptă a cazurilor de Covid în mult prea multe țări”



Rezultatul campaniei de vaccinare desfășurată în multe colțuri ale lumii, i-a determinat pe mai mulți oficiali să considere că lupta împotriva pandemiei de coronavirus este sub control. Din acest motiv, multe state europene au decis că a venit vremea să redea libertatea cetățenilor care au îndurat mai bine de 1 an de izolare și restricții. Din păcate, sezonul estival, evenimentele sportive sau culturale și varianta Delta (cunoscută inițial ca tulpina sau mutația indiană), au determinat creșterea abruptă a cazurilor de Covid-19. În condițiile în care numărul de infectări a explodat în țările europene care primesc turiști, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a îndemnat guvernele lumii să păstreze precauțiile anti-pandemie. Dacă în ultimele 7 zile, Europa a raportat o creștere de 33% a numărului de infectari cu Cipru, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Grecia, Franța, Italia și Olanda ca și cap de listă în ceea ce privește cele mai alarmante cifre, în prezent, cele mai mari îngrijorări le prezintă Grecia, Spania și Portugalia.

Speriate de această realitate inopinantă dar dură, mai multe țări iau acum în considerare posibilitatea de a reinstitui restricții. În acest sens, Israelul a deciz deja să impună carantina obligatorie pentru toți cei care sosesc în țară, indiferent dacă sunt sau nu vaccinați anti-coronavirus. “Nu este platou, ci o linie ascendentă. Să presupui că transmiterea virusului nu crește pe motiv că am deschis activitățile datorită vaccinării este greșit. Când deschizi, transmiterea virusului crește”, a explicat Dr. Mike Ryan, Health Emergencies Program, OMS. De aceeași părere este și Maria Van Kerkhove, Covid-19 technical lead, OMS, adăugând: “monitorizăm circulația virusului în toată lumea și acum constatăm o creștere abruptă în mult prea multe țări”.

Atât sezonul estival cât și încurajările demersului campaniei de vaccinare, plus competiția Europeană de fotbal desfășurată în mai multe orașe de pe bătrânul continent, i-a făcut pe oameni să lase garda jos în fața amenințării virusului, iar consecințele nu au întârziat să apară. Specialiștii trag un semnal de alarmă și punctează faptul că amenințarea variantei Delta este un motiv serios de îngrijorare. Mult mai contagioasă și cu o capacitate certă de a evita protecția oferită de vaccin ori de trecerea prin boală, varianta Delta a reușit, în două luni de când a fost depistată în Europa, să devină dominantă în majoritatea țărilor.

Din cauza acesteia, după doar câteva săptămâni de când Catalonia a ridicat măsurile de restricție, cluburile de noapte au trebuit închise imediat. În Barcelona, de altă parte, un important spital se pregătește pentru un nou val de infectări. “Eram la serviciu, când am aflat că un coleg a fost infectat cu Covid-19. Nu am avut nici cea mai mică bănuială, dar el a infectat pe toată lumea”, a spus un pacient. Din această cauză, Germania a declarat Spania drept zona de risc. De altă parte, Franța și-a sfătuit cetățenii să nu meargă în vacanță în Spania sau în Portugalia. Rusia însă, se confruntă cu un al patrulea val de contaminări, înregistrând o medie zilnică de peste 25.000 de infectări și 800 de decese.

Încercând să profite de această situație, compania americană Pfizer a anunțat că vrea să ceară autorizarea unei a treia doze din vaccinul sau, motivând o protecție și mai ridicată împotriva variantelor Covid-19. În ciuda faptului că cetățenii primesc dozele gratis, guvernele sunt cele care plătesc pentru acestea, îmbogățind astfel giganții farmaceutici. Totuși, în contradicție frapantă cu anunțul făcut de compania americană Pfizer, Autoritatea federală pentru Medicamente și Centrul pentru Controlul și prevenirea bolilor susțin că nu este nevoie de o a treia doză de ser.

“99,7% din spitalizările pentru Covid din SUA sunt nevaccinați. Cât despre Israel, se constată un număr redus de bătrâni, care au fost vaccinați devreme, în ianuarie, care acum fac forme de coronavirus cu simptome moderate. Așadar, nu se impune acum a treia doză, dar e clar că această doză suplimentară ar crește semnificativ protecția”, a transmis Dr. David Agus, CBS News Medical Contributor. De altă parte, Dr. Stephen Schrantz, de la Universitatea de Medicină din Chicago consideră că “CDC și FDA ar trebui să permită Pfizer să continuă să dezvolte noi seruri, să fie proactivi, mai degrabă decât să aștepte să se înrăutățească lucrurile și abia atunci să se ducă la companie și să implore ajutorul”. În ceea ce privește posibilitatea impunerii obligatorii a vaccinului, creatorul serului Pfizer, Ugur Sahin, este de părere că vaccinarea este o responsabilitate individuală, pledând astfel în favoarea unei vaccinări bazate pe transparenţă şi educaţie şi care să nu aibă la bază obligativitatea vaccinării.

”Persoanele care nu se vaccinează, foarte probabil se vor infecta cu noul coronavirus - care devine tot mai contagios. Următoarea generaţie a virusului va avea o rată de infecţiozitate de aproximativ 6-8, ceea ce înseamnă că o persoană infectată va putea infecta până la opt persoane care nu vor fi imunizate. Vaccinarea este deosebit de utilă, însă ea ţine de o responsabilitate individuală. După părerea mea, în calitate de medic şi de cercetător, a transforma (vaccinul anticovid într-un vaccin) obligatoriu ar putea avea efectul invers celui căutat. Pledez în favoarea unei vaccinări care să aibă la bază transparenţa şi educaţia în vederea convingerii persoanelor de binefacerile acesteia. Varianta indiană (delta) întunecă tot mai mult orizontul european, însă firma BioNTech rămâne încrezătoare”, subliniază cofondatorul BioNTech Ugur Sahin, într-un interviu acordat publicației franceze Les Échos.

Etichete:

Comentários


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page