top of page

OMS: „anul viitor, faza acută a pandemiei s-ar putea încheia”



În ciuda măsurilor de restricție pe care le-au îndurat oamenii de-a lungul celor doi ani de existență ai pandemiei de coronavirus sau a eforturilor depuse de oamenii de știință dezvoltând mai multe seruri împotriva Covid-19, acest inamic invizibil nu dă semne că ar ar dispărea prea curând din viețile oamenilor. Cu toate acestea, experții de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) subliniază faptul că anul viitor, faza acută a pandemiei s-ar putea încheia. Totuși, noul coronavirus ar putea continua să existe în omenire precum gripa sezonieră.

Potrivit lui Mike Ryan, medic epidemiolog irlandez dar și director executiv al Programului pentru situaţii de urgenţă al Organizației Mondiale a Sănătății „este încă prea devreme să se tragă concluzii cu privire la severitatea variantei Omicron a noului coronavirus atât timp cât aceasta nu se răspândeşte la scară mai largă în rândul vârstnicilor. Dovezi de încredere arată că varianta Omicron are un avantaj de creştere faţă de varianta Delta, cu o rată de dublare la două-trei zile. O creştere rapidă a incidenţei cazurilor este observată într-un număr de ţări”.

De părere că Omicron reprezintă o amenințare serioasă la adresa eforturilor depuse până acum de oameni este și Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. În cadrul unei conferințe de presă desfășurate miercuri, acesta a atras atenția asupra faptului că „circulaţia simultană a variantelor Delta şi Omicron ale noului coronavirus produc un tsunami de cazuri”.

“Delta şi Omicrom sunt în prezent nişte ameninţări gemene care împing cazurile spre numere record, ajungându-se la creşteri ale numărului de pacienţi care necesită spitalizare şi numărului de decese”, a declarat şeful OMS. “Sunt foarte îngrijorat că (varianta) Omicron, care este foarte transmisibilă şi se răspândeşte în acelaşi timp cu Delta, va conduce la un tsunami de cazuri”, a precizat oficialul repetând apelul pentru distribuirea echitabilă a vaccinurilor astfel încât acestea să ajungă şi în ţările sărace, avertizând că accentul pus pe vaccinarea cu doze booster din ţările bogate poate lăsa naţiunile sărace fără vaccinuri.

„OMS susţine necesitatea ca fiecare ţară să ajungă la un nivel de acoperire vaccinală de 70% până la jumătatea anului 2022, ceea ce ar contribui la stoparea fazei acute a pandemiei”, a subliniat șeful OMS.

Cu numai o zi înainte de încheierea anului 2021, Omicron face ravagii în lume, cu precădere în Europa. Potrivit ministrului sănătății francez, „valul Omicron ar trebui numit valul tsunami” în condițiile în care Hexagonul a înregistrat peste 200.000 cazuri noi de Covid, în 24 de ore, reprezentând atât un record național cât și unul european.

Parisul a anunţat noi restricţii, dar le-a amânat până după Revelion. Printre acestea se numără obligativitatea purtării măştii de protecţie în aer liber, munca de acasă cel puţin trei zile pe săptămână, acolo unde este posibil iar cluburile de noapte vor rămâne închise, în ianuarie, pentru cel puţin încă trei săptămâni.

„Cred că guvernul a făcut ceea ce trebuie prin înăsprirea măsurilor. Dar revenirea la telemuncă nu cred că este o măsură bună pentru că oamenii nu mai pot interacţiona cu colegii, nu mai merg la birou. Așa că revenirea la telemunca nu este neapărat un lucru bun”, a precizat un francez.

În ceea ce privește bilanțul deceselor, Polonia a înregistrat un record sumbru - peste 790 de decese asociate SARS-COV-2, în 24 de ore. Conform autorităților sanitare, peste trei sferturi dintre victime erau nevaccinate.

Un record de infectări a fost înregistrat și în Marea Britanie unde, în ultimele 24 de ore s-au confirmat aproape 129.500 de cazuri noi. Totuși, Guvernul de la Londra a decis că nu este nevoie de noi restricţii, cel puţin până la Anul nou deoarece spune premierul Boris Johnson, campania de vaccinare a permis Angliei să menţină pandemia sub control.

„Îmi pare rău să o spun, dar majoritatea covârşitoare a celor care ajung la terapie intensivă în spitalele noastre sunt persoane nevaccinate cu doza booster. Dacă nu eşti vaccinat, riscul să ajungi în spital (bolnav de Covid) este de 8 ori mai mare. Vaccinaţi-vă cu doza booster pentru protecţia voastră şi bucuraţi-vă de Anul nou, dar cu prudenţă!”, a subliniat Boris Johnson.

Confruntată și ea cu un record de infectări noi, Italia a decis extinderea folosirii certificatului de vaccinare. Practic, din 10 ianuarie, acesta va trebui prezentat în mijloacele de transport, hoteluri, terasele restaurantelor, la târguri şi congrese, precum şi în sălile de sport. În Olanda, unde este carantină strictă până după Anul Nou, responsabilii se tem ca nu cumva oamenii să fuga în țările vecine pentru focuri de artificii și petreceri.

„Anvers, Aachen sau Koln sunt orașe foarte frumoase, dar nu e înțelept să mergeți acolo de Revelion. Dacă nu e bine să umbli pe o arteră comercială aglomerată în Olanda, e la fel de riscant s-o faci în Anvers ori Aachen. Așa că repet: stați acasă!”, a avertizat Hugo de Jonge, ministrul olandez al Sănătății.





Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page