top of page

OMS: „Al doilea an de pandemie ar putea fi mai dificil decât primul”



Răbdarea oamenilor din întreaga lume pare să ajungă la limită, având în vedere că speranțele pentru 2021 le sunt spulberate încă din prima lună. În ciuda faptului că planeta are acum mai multe vaccinuri sigure și eficiente în lupta împotriva coronavirus, campania de imunizare pare să întâmpine o sumedenie de obstacole. De altă parte, mai multe țări se gândesc serios la introducerea unui pașaport de călătorie care să condiționeze trecerea granițelor numai în baza vaccinului. În prezent, multe țări se află în carantină, sperând că luna ianuarie le va da suficient timp pentru a imuniza cât mai multe persoane, în timp ce specialiștii se confruntă cu noi mutații ale coronavirusului.

La toate acestea se adaugă și faptul că experții de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sunt de părere că al doilea an de pandemie ar putea fi mai dificil decât primul. Factorii care stau la această concluzie fac referire la faptul că boala se răspândește cu o viteză inimaginabilă, în condițiile în care diferite mutații ale coronavirusului au fost descoperite în mai multe colțuri ale lumii. „Intrăm în al doilea an, ar putea fi chiar mai dificil având în vedere dinamică transmiterii şi unele probleme pe care le vedem. Cu certitudine, în emisfera nordică, mai ales în Europa şi America de Nord, am văzut o furtună perfectă a sezonului – frig, oameni care stau în interior, un amestec social mai mare şi o combinaţie de factori care au dus la o transmitere mai mare în multe, multe ţări”, a declarat Mike Ryan, directorul pentru urgenţe al OMS, în timpul unui eveniment care a avut loc online.

De la începutul pandemiei și până în prezent, la nivel mondial, peste 91,5 milioane de persoane s-au infectat cu noul coronavirus în timp ce aproape 2 milioane au pierdut lupta cu acest inamic invizibil. „După sărbători, în unele țări situația se va agrava înainte de a se îmbunătăți”, a completat Directorul tehnic al OMS pentru Covid-19, Maria Van Kerkhove.

În spatele îngrijorării experților stă apariția mai multor tulpini a coronavirusului care face ca boala să fie și mai contagioasă decât până acum. Descoperită pentru prima dată pe teritoriul Marii Britanii, mutația s-a răspândit rapid în mai multe țări, ulterior fiind găsite și alte derivate ale acesteia. Dacă inițial, mai multe țări au decis suspendarea zborurilor cu Marea Britanie, odată ajunsă pe mai multe teritorii, noua tulpină a coronavirusului i-a obligat pe lideri să își plaseze țările în carantină imediat ce calendarul a schimbat anul în 2021. După Marea Britanie care se află în lockdown pentru cel puțin jumătatea lunii februarie, Germania a anunțat că nu își poate asuma riscul de a lupta împotriva noului coronavirus din plină libertate. Din păcate, Germania se află pe lista țărilor care au confirmat prezența noii tulpini pe teritoriul său. După ce în cursul zilei de astăzi, autoritățile sanitare germane au raportat un nou record de 1,244 de decese cauzate de Covid-19, Directorul institutului german de boli infecțioase Robert Koch (RKI), Lothar Wieler, s-a arătat îngrijorat de posibilul impact pe care l-ar putea avea asupra Germaniei noile mutații.

„Pandemia va fi ținută sub control anul acesta în Germania dacă un număr cât mai mare de cetăţeni se vor vaccina. Încă nu puteam evalua în ce măsură noile variante (de coronavirus) influenţează situaţia în Germania, dar acestea s-ar putea impune de asemenea aici şi să conducă la o creştere a numărului de cazuri într-un timp chiar şi mai scurt faţă de Marea Britanie, unde noua mutaţie mai contagioasă descoperită în decembrie a devenit dominantă la Londra şi într-o parte a Angliei, provocând o creştere puternică a numărului cazurilor de Covid-19, a spitalizărilor şi deceselor, sistemul sanitar britanic fiind astfel copleşit de valul de internări. Dar virusul evoluează şi aceasta nu va fi ultima mutaţie”, a declarat Wieler, făcând referire la o altă mutație descoperită recent în Brazilia.

Potrivit oficialului, până la sfârşitul acestui an în Germania pandemia va putea fi pusă sub control cu ajutorul vaccinării, dar cu condiţia desigur ca un număr cât mai mare de oameni să accepte vaccinarea.

O veste îngrijorătoare vine și din China, acolo unde, după o perioadă de opt luni de liniște, autoritățile au raportat un prim deces cauzat de coronavirus. Oficialii din provincia Hebei din nordul Chinei au anunțat că o femeie cu o boală cardiacă severă a murit miercuri după-amiază după o insuficiență multiplă de organe cauzată de coronavirus. Femeia a fost testată pozitiv la coronavirus pe 9 ianuarie iar starea ei s-a agravat rapid după ce a fost internată la un spital local. Mai mult, ea ar fi suferit de o serie de afecțiuni grave de sănătate, constatându-se decesul, după ce toate tratamentele au eșuat.

Acesta este primul deces raportat în China din data de 16 mai 2020. În total, China a pierdut 4.635 de persoane în lupta cu pandemia de coronavirus.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page