Omicron prezintă un risc de deces cu 91% mai mic decât varianta Delta
Cu toate că de când a fost depistată la sfârșitul lunii noiembrie 2021, în Botswana și Africa de Sud, noua variantă Omicron, numărul de cazuri noi cu coronavirus a explodat, oamenii de știinșă dă asigurări că aceasta provoacă o boală semnificativ mai puțin severă în comparație cu cele cauzate de tulpina Delta. Extrem de contagioasă. Omicron prezintă chiar un risc de deces cu 91% mai mic decât la celelalte tulpini cunoscute.
Potrivit unui studiu efectuat recent în Statele Unite ale Americii de cercetători de la Universitatea Berkeley din California, Kaiser Permanente şi Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), persoanele infectate cu Omicron aveau un risc înjumătăţit (mai mic cu 53%) de a fi spitalizate faţă de cele contaminate cu Delta în timp ce, riscul de a ajunge la terapie intensivă s-a redus cu 74%, iar cel de deces cu peste 90%.
Conform studiului, dintre cele mai mult de 52.000 de persoane infectate cu Omicron urmărite în această investigație, niciuna nu a avut nevoie de aparat de respiraţie artificială. Pentru comparaţie, 11 pacienţi dintre cei aproape 17.000 infectaţi cu Delta au trebuit conectaţi la un astfel de aparat. În plus, durata mediană a spitalizărilor a fost de 1,5 zile pentru Omicron şi de aproape 5 zile în cazul infectării cu Delta.
Această analiză a fost întreprinsă pornind de la datele sistemului spitalicesc din California al Kaiser Permanente (un consorţiu de îngrijire integrată), în cursul lunii decembrie, când ambele variante virale aveau o largă circulaţie.
„Studiul a luat în calcul parametri importanţi precum vârsta, sexul, infectările anterioare cu SARS-CoV-2, statutul vaccinal şi comorbidităţile. Rezultatele arată că varianta Omicron este intrinsec mai puţin gravă decât Delta, nu doar că persoane care au fost imunizate (după o infectare anterioară sau printr-un vaccin) o contractează. De altfel, chiar dacă studiul a constatat o eficacitate a vaccinurilor mai redusă contra infectărilor cu Omicron, s-a observat că protecţia a rămas considerabilă împotriva formelor grave de boală. Cu toate acestea, infecţiozitatea foarte ridicată a variantei Omicron duce în mod automat la un număr mare de spitalizări, punând sub presiune un sistem medical al cărui personal a fost deja supus la grea încercare în ultimii doi ani”, a declarat miercuri directoarea CDC, Rochelle Walensky, citând pe larg din acest studiu într-o conferinţă de presă.
Conform celor mai recente date oficiale, Statele Unite înregistrează în această perioadă o medie de 750.000 de cazuri noi de infectare şi circa 1.600 de decese pe zi în timp ce în spitalele americane se află acum un număr record de peste 150.000 de persoane infectate cu SARS-CoV-2.
Între timp, în lume, lupta împotriva noii variante Omicron este susținută intens de campaniile de vaccinare care demonstrează că din totalul persoanelor spitalizate, majoritatea nu sunt imunizate. Astfel, autoritățile caută soluții prin care să îi determine pe oameni să nu mai amâne vaccinarea.
Un astfel de exemplu îl reprezintă și Franța unde, noile măsuri luate de președintele Emmanuel Macron îi dezavantajează pe cei nevaccinați. În cursul nopții de miercuri spre joi, senatul Franței a aprobat înăsprirea rectricțiilor pentru persoanele nevaccinate împotriva Covid-19, inclusiv introducerea pașaportului de vaccinare.
Cum era de așteptat, măsurile propuse de guvern pentru a combate valul al cincilea al epidemiei, au fost întâmpinate de multe critici și proteste.
Cu 249 de voturi pentru și 63 împotrivă, legislația care fusese deja aprobată de Adunarea Națională în cursul acestei luni, a trecut de Senat. Practic, senatorii au dat undă verde prevederilor ce impun ca persoanele nevaccinate să nu mai aibă acces în restaurante, spaţii culturale, trenuri pe distanţe lungi şi curse aeriene. Până acum, nevaccinaţii puteau prezenta un test negativ la coronavirus.
Senatul a decis ca aceste reguli mai stricte să se aplice doar dacă numărul pacienţilor cu Covid-19 în spitalele din Franţa depăşeşte 10.000. În acest moment, sunt internaţi în jur de 24.000 de bolnavi infectaţi cu coronavirus. Pe viitor, cei care s-au infectat şi s-au vindecat de Covid-19 vor fi eligibili pentru un paşaport de vaccinare, ce permite acces neîngrădit la facilităţi şi evenimente.
„Călătoriile pe distanţe lungi vor fi totuşi permise, pentru motive excepţionale, fără test şi fără dovada de vaccinare. Cei care şi-au făcut programare pentru a se vaccina vor primi acces temporar dacă prezintă un test negativ”, informează Protv.
Aceste măsuri vin în urma creșterii explozive de cazuri noi provocate de Omicron, variantă care este acum dominantă în Franța. Potrivit oficialilor, miercuri au fost raportate aproape 361.719 de cazuri noi şi 246 de decese în spitale.
Comments