top of page

Omicron a ajutat tot mai multe țări europene să ridice restricțiile împotriva Covid-19În timp ce apariția noii variante a coronavirusului a speriat întreaga planetă, la depistarea primului caz în luna noiembrie a anului trecut, la numai două luni distanță, specialiștii sunt de părere că Omicron va pune capăt pandemiei de Covid-19. Bazându-se pe faptul că tulpina aceasta nu provoacă forme grave ale bolii, iar numărul de spitalizări și decese este mai mic în comparație cu cele înregistrate din cauza variantei Delta, mai multe țări ale lumii au decis să relaxeze măsurile de restricție impuse pentru prevenirea răspândirii virusului.

Astfel, dacă în Scandinavia, Norvegia, Finlanda, Danemarca și Suedia au decis să elimine restricțiile anti-Covid, în restul Europei, țările membre ale Uniunii Europene au hotărât să dea liberă trecere celor care doresc să călătorească, renunțând la cererea unui test înainte sau după, cerând doar posesia certificatului verde (numit și Certificatul Covid digital al Uniunii Europene, documentul atestă fie un vaccin, fie un test sau vindecare după o infecţie cu Covid-19 de cel puţin şase luni).

Mai mult, alte țări precum Marea Britanie a renunțat și ea la toate restricțiile impuse atât locuitorilor cât și călătorilor, devenind rapid un exemplu pentru multe alte state europene.

Începând cu această seară, Portugalia va elimina restricțiile pentru călătorii care dețin un certificat sanitar european și nu le va mai cere să prezinte un test negativ de Covid-19 înainte de a intra pe teritoriul său.

Ca şi alte ţări europene, Portugalia cerea de la începutul lui decembrie ca pasagerii de peste 12 ani, chiar vaccinaţi contra Covid-19, să rezinte teste negative pentru a intra în ţară.

Această nouă decizie a guvernului portughez urmează recomandările europene care vizează o coordonare mai bună a regulilor aplicabile pentru călătoriile în interiorul UE şi de a evita impunerea de restricţii posesorilor de certificat sanitar european, aşa cum au făcut unele ţări împotriva Omicron. Cu toate acestea, potrivit autorităților, ca majoritatea ţărilor din lume, Portugalia a cunoscut o creştere de noi infecţii cu Omicron. În cursul zilei de sâmbătă au fost înregistrate 41.000 de infecții și 44 de decese reprezentând valorile ultimelor 24 de ore.

De altă parte, Israelul a renunțat la certificatul de vaccinare anti-Covid, permițând astfel locuitorilor săi să se bucure liber de plimbări în spațiul public. Conform ultimelor decizii, persoanele care locuiesc în Israel pot merge la restaurant, cinematograf sau hotel, începând de luni, fără să mai fie nevoite să prezinte certificatul de vaccinate anti-Covid. Mai mult, oamenii nu trebuie să mai facă dovada faptului că au trecut prin boală sau să prezinte un test cu rezultat negativ la Covid-19. Totuși, israelienii trebuie să demonstreze că au fost vaccinaţi sau au trecut prin boală doar atunci când participă la evenimente de amploare, cum ar fi nunțile.

Schimbarea regulilor înseamnă de asemenea că, la ieşirea din Israel, persoanele nevaccinate nu vor mai trebui să prezinte un test negativ la coronavirus.

Cu toate că în momentul de față, peste 1.200 de persoane sunt în spital cu infecție Covid-19 – cel mai mare număr de la începutul pandemiei în țara de 9,4 milioane de locuitori, autoritățile se simt încrezătoare în ceea ce privește lupta împotriva pandemiei, datorită celor patru doze de vaccin administrate. Cu toate acestea, valul îmbolnăvirilor cu tulpina Omicron a virusului a atins apogeul acum circa două săptămâni. Duminică, au fost raportate 33.394 de noi cazuri, semnificativ mai puţine decât vârfurile anterioare de 85.000 într-o singură zi.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page