Olandezii au decis să ridice restricțiile de circulație și redeschiderea parțială a teraselorÎn timp ce liderii europeni discută zilele acestea despre aprobarea unui certificat verde care să le permită cetățenilor Blocului comunitar libera circulație în următorul sezon estival, olandezii au decis să ridice restricțiile de circulație și o redeschidere parțială a teraselor. De când autoritățile au introdus în ianuarie restricțiile de circulație, oamenii s-au înscris la cele mai grave revolte în această țară protestând vehement împotriva acestei măsuri luate pentru prima dată în Olanda de la cel de-al Doila Război Mondial. Astfel, vestea că din 28 aprilie, olandezilor li se va permite să aibă doi oaspeți acasă pe zi, în loc de doar unul, în prezent, iar terasele vor putea fi redeschise între orele 12:00 și 18:00, găzduind până la 50 de persoane în același timp, reprezintă o bucurie de nedescris pentru olandezi.

„Suntem, desigur, fericiți că acest lucru este posibil din nou, deoarece societatea dorește mai multă libertate. Totuși, este o etapă foarte prudentă”, a declarat Mark Rutte, premierul olandez, în timpul unei conferințe de presă. De la începutul pandemiei de coronavirus și până în prezent, Olanda, cu o populație de puțin peste 17 milioane de locuitori, a înregistrat peste 1,3 milioane de infectări cu Covid-19 și peste 16.000 de decese asociate cu această boală.

În Germania însă, situația este foarte diferită. În funcție de incidența infectărilor, fiecare land al Germaniei aplică diverse restricții pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Există situații unde, regulile sunt diferite chiar și în interiorul aceluiași land. În Krummesse, din landul Schleßwig-Holstein trăiesc aproape 3.000 de locuitori însă criza provocată de pandemie îi face pe o mie de cetățeni să se bucure de libertate, în timp ce celorlalți aproape 2.000 li se spune: „nu se poate!”.

În prezent, Krummesse este împărţit între comitatul Lübeck, care este o “zonă verde” şi Lauenburg, “zonă roşie”. Cele două teritorii au valori diferite ale indicelui de infectare, ceea ce înseamnă reguli diferite. Aici suntem în partea din Lauenburg unde o familie are voie să primească un singur musafir. Iar dincolo, cei care locuiesc la numărul 14, pe aceeaşi stradă, au voie să primească acasă 5 sau 6 persoane, mi se pare că 6, pentru că aşa sunt regulile în Lübeck. Dacă şcoala era situată în partea cealată se putea redeschide fără restricţii de luni. Ar fi fost pe teritoriul Lübeck şi s-ar fi aplicat măsurile decise de oraşul hanseatic Lübeck”, a explicat Hans-Peter Fiebelkorn, primar, referindu-se la faptul că școala este în partea din Lauenburg, în “zona roşie”, aşadar, unde cursurile se ţin online. De altă parte, copiii care locuiesc în “zona verde” a satului au voie pe băncile aceleiaşi şcolii şi chiar vin în fiecare dimineaţă la ore.

Aceiași situație bizară vizează și un restaurant care se află pe partea din Lauenburg a satului Krummesse. În timp ce pe ușă scrie „zonă roșie! Nu este permisă deschiderea terasei!”, pe pajiștea din spatele localului, poate fi comandată, teoretic, o cafea, pentru că acolo este deja teritoriul Lübeck (reprezentând zona verde).

„Eu zic că e mai bine să sperăm că vom putea deschide din nou terasa şi în partea Lauenburg. Altfel, e cam departe, şi până ajungem cu cafeaua la clienţi se răceşte”, a comentat Gudrun Thormählen-Bockius, proprietarul restaurantului.

Astfel de situații nu sunt singulare, iar lupta împotriva noului coronavirus a născut de-a lungul ultimului an, unele dintre cele mai bizare realități. În timp ce autoritățile se confruntă cu deciziile de a menține restricțiile sau de a reda oamenilor o parte din libertatea pierdută la începutul anului trecut, specialiștii continuă să își focuseze efo