top of page

O persoană din Elveția, vaccinată cu serul produs de Pfizer-BioNTech, a murit



În plină campanie de vaccinare în mai multe țări din lume, o persoană vaccinată recent în Elveția, cu serul produs de gigantul farmaceutic Pfizer-BioNTech, a murit. Această veste naște foarte multe suspiciuni cu privire atât la eficiența vaccinului cât și la scopul acestuia. Deocamdată nu se știe dacă decesul are legătură cu vaccinul sau nu. Agenția elvețiană pentru produse trapeutice, responsabilă și de autorizarea comercializării vaccinurilor anti-coronavirus, a calificat drept „foarte improbabil să existe o legătură între recentul deces al unei persiane de 91 de ani și imunizarea sa cu vaccinul realizat de Pfizer-BioNTech. Anchetele autorităţilor medicale cantonale şi Swissmedic au conchis, luând în considerare afecţiunile de care suferea persoana în cauză şi evoluţia maladiei sale, că foarte probabil nu a existat nicio legătură între deces şi vaccinare. „Datele foarte complete disponibile la ora actuală indică bolile preexistente ca fiind cauze naturale ale morţii (acestui pacient), ceea ce a fost înregistrat astfel în certificatul de deces”, precizează Swissmedic.

Pacientul de 91 de ani era rezident al unui centru pentru vârstnici şi a fost printre primii din Elveţia imunizaţi cu vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer (SUA) şi BioNTech (Germania).

Același vaccin a fost deja administrat câtorva milioane de oameni în Marea Britanie, în Statele Unite ale Americii și unele țări membre ale Uniunii Europene. Până în prezent, niciun deces nu a fost asociat cu acest vaccin. Conform producătorilor, „gândurile se îndreaptă către familii dar “din nefericire au loc decese nelegate de vaccin în aceeaşi măsură în care s-ar produce în populaţia generală a persoanelor vârstnice şi a celor din categorii de risc care sunt prioritare în campaniile actuale de imunizare”.

Primele vaccinări din Elveția au avut loc săptămâna trecută, în Lucerna. Autoritățile elvețiene au decis ca vaccinul produs de Pfizer în parteneriat cu BioNTech să fie administrat persoanelor vârstnice. Elveţia, care a aprobat pentru moment doar utilizarea vaccinului Pfizer/ BioNTech, a primit 107.000 de doze şi anul viitor va primi câte 250.000 pe lună.

În același timp, peste ocean, un asistent medical din SUA s-a infectat cu noul coronavirus la numai câteva zile după ce i s-a administrat același vaccin. În vârstă de 45 de ani, Matthew W. din California a fost testat pozitiv cu Covid-19 la aproximativ o săptămână după ce i s-a administrat vaccinul Pfizer.

Asistentul medical care lucrează pentru două spitale, a anunțat pe Facebook, în data de 18 decembrie, că i s-a făcut vaccinul Pfizer iar în ziua injecției l-a durut brațul și atât, neexistând alte efecte adverse. Șase zile mai târziu, după ce a lucrat o tură într-o secție Covid-19, asistentul s-a plâns de frisoane, dureri musculare şi oboseală. După ce a a făcut testul pentru coronavirus, acesta a confirmat că este infectat cu Covid-19. „Acest scenariu nu este unul neaşteptat, având în vedere că unii cienţii nu dezvoltă imunitatea faţă de Covid-19 imediat după vaccinare. Ştim din testele clinice ale vaccinului că durează între 10 şi 14 zile până când începi să dezvolţi imunitatea de la vaccin. Chiar şi după cele 10 până la 14 zile, pacienții au nevoie de a doua doză de vaccin pentru o protecţie totală. Prima doză credem că oferă aproximativ 50 la sută protecţie, astfel că ai nevoie de a doua doză pentru a ajunge la 95 la sută”, a explicat Christian Ramers, specialist în boli infecţioase din San Diego.

Conform jurnaliștilor de la ABC News, ar mai exista o posibilitate și anume, având în vedere perioada de incubație a virusului, de până la 14 zile, Matthew ar fi putut fi infectat înainte să i se facă vaccinul.

Înainte de ultima sărbătoare a acestui an, o asistentă americană a realizat un video cu un mesaj puternic, prin care îi îndeamnă pe oameni să nu mai fie nepăsători față de Covid-19. „Nu știu cum să mai spun asta, dar vă rog să nu mai fiți neglijenți. Nu avem ventilatoare pentru pacienți. Nu avem medicamente pentru sedare. Pacienții mor ca muștele. Suntem plini - suntem la capacitate maximă. Nu avem resurse; nu avem personal. Medicii noștri nici măcar nu pot intuba pentru că au, de exemplu, patruzeci de pacienți fiecare. Este ca o zonă de război și cerem ajutor și ajutorul nu vine. Și ni se spune pentru asta v-ați angajat - nu ne-am angajat pentru a urmări cum ne mor pacienții, deoarece fizic nu îi putem ajuta. Deci, vă rog să nu mai fiți neglijenți; vă rog să rămâneți acasă în timpul vacanței, deoarece situația se va înrăutăți”, a transmis Gayana Chuklansev, o asistentă la terapie intensivă, care lucrează în Los Angeles.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page