O nouă tulpină a Covid îi îngrijorează pe experți: „super varianta tanzaniană”
23 apr. 2021
În timp ce India își pierde resursele și puterile în lupta cu noul coronavirus, oamenii de știință trag un semnal de alarmă și avertizează cu privire la o altă mutație a virusului care îi îngrijorează. Astfel, după tulpină indiană, o altă tulpină este văzută ca fiind o adevărată amenințare și anume, super varianta tanzaniană. Depistată pentru prima dată la trei pasageri care au fost testați pe un aeroport din Angola, după ce au zburat acolo din Tanzania, la jumătatea lunii februarie, această nouă tulpină are deja 34 de mutații față de virusul apărut inițial în China, dintre care 14 sunt la proteină „spike”, prin care coronavirusul se ataşează la celulele umane. Prin comparație, varianta britanică are 17 modificări genetice semnificative, dintre care opt sunt la nivelul proteinei „spike”. Tulpina sud-african are și mai puține modificări.
„În comparație cu alte variante îngrijorătoare, aceasta este cea mai divergentă”, a declarat profesorul Tulio de Oliveira, de la Universitatea KwaZulu-Natal din Durban, Africa de Sud.
Specialiștii au denumit super varianta tanzaniană, „A.VOI.V2” și spun că aceasta este descendentă directă a tulpinii inițiale, care a apărut în Wuhan (spre deosebire, variantele apărute în Marea Britanie și în Africa sunt variante-mutant ale unei tulpini care a devenit dominantă în Europa vara trecută). Până în prezent nu se știe sigur dacă această tulpină este mai periculoasă decât cele existente deja sau cât de răspândită este, având în vedere că nu se efectuează suficiente teste și eșantionări genetice în Africa.
Între timp, lupta împotriva pandemiei de coronavirus este susținută intens atât de campaniile de vaccinare, cât și de restricțiile impuse de autorități. O veste mai bună vine din Franța, unde autoritățile au transmis că țara tocmai a trecut de vârful celui de-al treilea val de Covid-19.
„Vârful celui de-al treilea val al epidemiei pare să fie în urma noastră, cu o scădere reală a circulaţiei virale timp de zece zile. Franţa a atins, de asemenea, vârful valului de spitalizări şi putem spera la începutul unui reflux în câteva zile. Magazinele, anumite activităţi culturale şi sportive şi terasele s-ar putea redeschide în Franţa la jumătatea lunii mai, sub rezerva evoluţiei situaţiei sanitare”, a declarat premierul francez Jean Castex, într-o conferinţă de presă.
De altă parte, în Cambodgia, situația este puțin mai dura. Poliția capitalei Phnom Penh a avertizat că va recurge la bastoane pentru a-i amenința și lovi pe cei care încalcă măsurile de lockdown impuse în oraș. În acest oraș cu peste două milioane de locuitori, autoritățile au impus măsuri de lockdown în urmă cu o săptămână, în ideea de a încerca să țină sub control un focar de coronavirus asociat cu peste 6.000 de contaminări și 54 de decese. Până acum, guvernul a arestat sute de persoane pentru încălcarea măsurilor de lockdown, iar cel puţin şase au fost deja condamnate la câte un an de închisoare fiecare.
La începutul acestei săptămâni, au desemnat trei zone roşii în interiorul cărora rezidenţii nu au voie să îşi părăsească casele, cu excepţia urgenţelor. Pentru a-i ajuta să treacă peste această criză, Guvernul a declarat că va livra alimente acestor zone, în care locuiesc circa 50.000 de familii în condițiile în care multe dintre acestea au rămas deja fără provizii şi au apelat la reţelele sociale pentru ajutor.
În ceea ce priveşte poliţia, aceasta a demonstrat o toleranţă redusă faţă de cei aflaţi pe străzi. Un purtător de cuvânt al poliţiei a apărat folosirea forţei de către agenţi, explicând că „oamenii nu ţin cont” de restricţii, însă ministrul de Interne cambodgian, Sar Kheng, a dat publicităţii o declaraţie în care precizează că poliţiştii aflaţi în prima linie trebuie să „evite să recurgă la orice formă de violenţă” atunci când îşi îndeplinesc atribuţiile.
Iranul în schimb, se confruntă cu o situație morbinda. Cimitirele sunt atât de neîncăpătoare încât se sapă morminte pe patru niveluri. „Am avut 350 de decese, printre care 150 de victime ale coronavirusului; în ultimii 50 de ani, nu am avut atât de multe decese într-o singură zi”, a declarat directorul cimitirului central Behesht-e Zahra. În ultimele 24 de ore, Ministerul Sănătăţii din această țară a raportat peste 450 de decese cauzate de virus, dintre care un sfert au fost înregistrate în capitala Teheran. Primăria orașului a anunţat deja că în curând va fi epuizată şi capacitatea morgii cimitirului.
תגובות