top of page

O nouă încărcătură de armament a ajuns în Ucraina cu o rapiditate fără precedent


Grija americanilor pentru ucrainenii care suferă din plin de mai bine de 50 de zile, din cauza războiului lansat de Rusia la adresa lor, se materializează prin singurul ajutor pe care și-l pot permite în acest moment. Amenințate de președintele rus, Vladimir Putin, nicio țară nu poate interveni fizic în acest război altfel, riscă consecințe devastatoare.

În timp ce se speculează tot mai des posibilitatea unui atac nuclear, liderii internaționali se feresc să îl provoace pe Vladimir Putin și preferă să ajute Ucraina în alt mod. Astfel, sancțiunile dure la adresa Moscovei, plecarea a sute de companii din Rusia, adăpostirea refugiaților, trimiterea de armament Ucrainei sau eliminarea Moscovei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului sunt doar câteva dintre opțiunile alese.

Între timp, lupta de pe front este una infernală. Strigătele disperate de ajutor ale președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski se concentrează asupra nevoii acute de armament. În acest sens, Pentagonul a transmis ieri că primele încărcături din noua tranşă de ajutor militar american pentru Ucraina au ajuns deja la frontierele ţării pentru a fi predate armatei ucrainene.

„La sfârşitul săptămânii trecute, patru zboruri au sosit din Statele Unite în regiune, cu diverse echipamente. Un al cincilea zbor este aşteptat să sosească în următoarele 24 de ore, adică cinci zboruri în tot atâtea zile de când noua tranşă de 800 de milioane de dolari de ajutor militar pentru Ucraina a fost anunţată miercuri de preşedintele Joe Biden.

Mai mult, forţele ruse încep să simtă efectul sancţiunilor asupra aprovizionării lor cu armament, în special cu rachete ghidate. Sancţiunile au avut un efect asupra capacităţii lui Putin de a se reaproviziona şi reechipa, în special în zona componentelor pentru unele dintre aceste sisteme şi a rachetelor sale ghidate de precizie. Asta are deja un efect concret asupra lui Putin. Pe de altă parte, ştim că depun eforturi să se aprovizioneze din propria lor industrie de apărare şi se întreabă cât de repede şi în ce măsură îşi pot creşte producţia de armament. Sancţiunile au un efect asupra capacităţii lor de a face asta”, a declarat un înalt responsabil din Departamentul american al Apărării, sub protecţia anonimatului.

Conform purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, primul transport a sosit la 48 de ore după semnarea ordinului executiv de autorizare a transportului de arme, o rapiditate “fără precedent”. „Soldaţii desfăşuraţi pe flancul estic al NATO de la începutul invaziei ruse vor începe în zilele următoare să antreneze militari ucraineni în manevrarea tunurilor M777 Howitzer, piese de artilerie de ultimă generaţie pe care Statele Unite au decis să le predea pentru prima dată armatei ucrainene. Aceste antrenamente vor avea loc în afara Ucrainei. Un număr mic de ucraineni vor fi instruiţi în folosirea tunurilor Howitzer şi după aceea vor fi trimişi înapoi în ţara lor pentru a-şi pregăti colegii”, a explicat purtătorul de cuvânt.

De altă parte, în opinia diplomatului american, Robert Pearson, dacă trupele ruse și însăși Federația Rusă reușesc să supraviețuiască în confruntarea cu Forțele de Apărare ucrainene, liderul de la Kremlin nu se va limita la un război doar împotriva Ucrainei ci va încerca să captureze și alte state, printre care și țări membre ale Alianței Nord-Atlantice (NATO).

„Lsta cu astfel de potențiale victime ale lui Putin include nu numai Letonia, Lituania și Estonia, ci și Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria, România și Moldova.Putin, dacă va supraviețui pierderii aurei sale asupra Ucrainei, va face tot posibilul pentru a întări prezența militară rusă cât mai departe de vest posibil. El va face Minskul mai subordonat Moscovei și va face prezența trupelor ruse semipermanentă, așa cum se întâmplă în Siria și Kazahstan. Intensifică activitățile la Kaliningrad și de-a lungul granițelor ruse în Țările Baltice ca un factor de descurajare împotriva țărilor baltice, a NATO, a Poloniei și a Germaniei.

Liderul rus este interesat să creeze un conflict militar înghețat în Ucraina. Prin urmare, principala sarcină a NATO o reprezintă necesitatea de a decide asupra unui nou sistem de securitate europeană după războiul Federației Ruse împotriva statului ucrainean. Sancțiunile împotriva Rusiei nu vor fi o victorie pentru Statele Unite sau NATO dacă nu-l motivează pe Putin să-și retragă trupele din Ucraina. În acest caz, Occidentul trebuie să înțeleagă că jucatul în defensivă nu este suficient”, și-a exprimat convingerea diplomatul din Statele Unite.

Dacă negocierile de pace au fost sistate atât de diplomația ucraineană cât și de cea rusă, liderii internaționali se tem că ura dintre cele două țări și lupta aprigă se râsfrânge teribil asupra oamenilor de pe front (atât soldații celor două tabere cât și a civililor din Ucraina). Îngrijorat de soarta oamenilor, Secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths, a anunţat luni că, se va întâlni cu Recep Tayyip Erdogan, pentru a contribui la crearea unui “grup de contact umanitar” care să reunească Ucraina şi Rusia.

Într-o conferinţă de presă la New York, el a spus că plănuieşte să ajungă în Turcia miercuri şi să rămână acolo până joi asta după ce, duminică, atât el cât și Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, au vorbit la telefon cu Recep Tayyip Erdogan pentru a-i spune despre iniţiativă.

„Încetarea luptelor nu este posibilă în prezent”, a recunoscut Antonio Guterres în timp ce Martin Griffiths a confirmat că Moscova “nu pune armistiţiile locale în fruntea priorităţilor sale”. “Nu încă. Referitor la propunerile ONU, Ucraina s-a dovedit a fi foarte favorabilă acestora. Dar încă nu am avut un răspuns similar din partea Rusiei”, a precizat oficialul Naţiunilor Unite

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page