top of page

O altă variantă a coronavirusului a fost dectată în Franța


Dacă inițial se credea că noul coronavirus îi afectează în mod principal pe cei în vârstă și cei care suferă și de alte afecțiuni, medicii din România cred că acum, tulpină nu mai ţine cont de vârstă, nu mai ţine cont de patologie, iar cazurile care ajung să fie infectate ajung foarte-foarte repede pe terapie intensivă. În ciuda faptului că omenirea beneficiază de ajutorul mai multor vaccinuri, în multe țări ale lumii, situația este la fel de critică ca în primăvara anului trecut. În cursul zilei de ieri, Italia a decis să intre din nou în carantină, iar Germania riscă să amâne indefinit redeschiderea promisă de guvernul federal pentru aprilie. În Slovacia, personalul medical este atât de epuizat încât 15 medici și asistente din România au fost nevoite să vină aici și să îi ajute pe cei din secția de terapie intensivă a Institutului de Boli Cardiovasculare Bratislava.

„Şi ei sunt obosiţi, bineînţeles. Noi că personal sanitar, nu ştiu dacă mai putem face ceva, aici, acum, este rândul populaţiei să facă ceva în plus - adică să înţeleagă că e o chestiune serioasă”, a mărturisit Ioana Bordianu, asistent medical ATI. „Atmosfera e apăsătoare pentru că sunt mulţi tineri contaminaţi, în stare gravă. E acelaşi plan de nursing, numai că numărul este mult mai mare de pacienţi, de la o zi la alta”, a completat Ioana Păpădie, asistent medical ATI.

Însă, dintre toate țările, Brazilia pare să se confrunte cu cea mai gravă situație, în condițiile în care sistemul medical este în colaps, iar cimitirele se umplu într-un ritm amețitor. Aici, varianta braziliană, considerată de către specialiști ca fiind cea mai contagioasă dintre toate mutațiile detectate până în prezent, a ridicat numărul de infectari cu Covid-19 la peste 11,5 milioane de cazuri. „Statul Rondonia din nordul Braziliei a anunţat că mai are rezerve de oxigen pentru maximum 15 zile. Procurorul general al ţării a trimis o scrisoare Ministerului Sănătăţii prin care cere măsuri urgențe pentru ca stocurile de oxigen să fie suplimentate. Aici, în Sao Paulo şi împrejurimi, rata de ocupare a paturilor de la terapie intensivă este de peste 90%”, informează Matt Rivers, corespondent CNN. Potrivit jurnalistului, într-un spital din Sao Paulo, în 5 zile, 12 pacienţi COVID au murit aşteptând să se elibereze un pat. „Este aproape ireal că o boală din China a ajuns la noi aici şi mi-a ucis fiul”, s-a plâns Ronaldo Guerreiro Salgado, tatăl unui băiat mort de Covid-19.

Nici în Statele Unite ale Americii situația nu este mai îmbucurătoare. „Am pierdut mai mulţi newyorkezi decât în cel de-Al Doilea Război Mondial, războiul din Vietnam, uraganul Sandy şi 11 septembrie la un loc. Fiecare familie a fost afectată şi pentru atâtea familii există durere, durere vie”, a declarat Bill de Blasio, primarul orașului New York. Fiind cel mai îndoliat oraș din cauza coronavirusului, New York-ul a adus un omagiu emoţionant celor 30.258 de oameni răpuşi de Covid în ultimul an. În memoria lor au fost aprinse lumânări pe emblematicul pod Brooklyn, într-o noapte geroasă şi cu vânt.

Între timp, o altă variantă a coronavirusului a fost dectată în Franța. Potrivit Direcției Generale a Sănătății (DGS), autoritățile franceze studiază noua mutație a virusului detectată în Bretania, analizând gradul său de transmitere şi dacă aceasta provoacă efecte mai grave ale bolii Covid-19. „Noua tulpină, care a fost secvenţiată, a apărut într-un focar izbucnit într-un spital din Lannion (nord-vestul ţării), unde au fost detectate 79 de cazuri de coronavirus, dintre care opt cu noua variantă, în prezent, am decis să plasăm focarul sub supraveghere după ce mai mulţi pacienţi cu simptome de Covid-19 au avut rezultate negative la testele PCR efectuateplaseze focarul sub supraveghere după ce mai mulţi pacienţi cu simptome de COVID-19 au avut rezultate negative la testele PCR efectuate. Analizele realizate asupra noii variante nu indică o mai mare gravitate sau o contagiozitate superioară faţă de tulpina originală, însă vor fi efectuate investigaţii mai profunde pentru a o cunoaşte mai bine”, se arată într-un comunicat DGS.

Lupta cu noul coronavirus este din ce în ce mai aprigă din cauza noilor mutații, fapt pentru care, compania farmaceutică Moderna a decis să înceapă un studiu clinic pentru un nou vaccin candidat împotriva Covid-19, care ar putea fi depozitat și transportat în frigidere în loc de congelatoare. Conform companiei americane, noul vaccin candidat ar putea fi mai uşor de distribuit, mai ales în ţările în curs de dezvoltare, unde problemele de distribuţie ar putea crea probleme campaniilor de vaccinare.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page