top of page

Noua tulpină de coronavirus depistată în Marea Britanie s-a răspândit în 70 de țări



În ciuda faptului că foarte multe țări au reacționat la prima declarație publică a premierului britanic, Boris Johnson, când a anunțat că pe teritoriul Marii Britanii a fost depistată o mutație a coronavirusului, cu până la 70% mai contagioasă, în prezent, această tulpină a ajuns să fie prezentă în 70 de țări. Închiderea granițelor sau înăsprirea condițiilor de călătorie nu au ajutat ca această mutație să rămână blocată pe teritoriul Regatului Unit. Potrivit datelor oficiale postate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în data de 12 ianuarie, tulpina britanică (cum mai este numită), era prezentă în 60 de țări, urmând ca în decursul a 13 zile, alte zece țări să confirme prezența ei.

De altă parte, o altă tulpină a coronavirusului, decsoperită în Africa de Sud, provoacă la fel de multe îngrijorări în condițiile în care, aceasta a reușit să scape peste graniță, ajungând în prezent în 31 de țări. O ultimă mutație de care este conștientă omenirea, și anume – tulpina braziliană descoperită în pădurea amazoniană, este prezentă în opt țări. Până în prezent, se cunoaște faptul că aceste tulpini sunt mult mai contagioase decât virusul original însă există prea puține studii privind gradul său de periculozitate. Cu toate acestea, în data de 22 ianuarie, Boris Johnson a anunțat că varianta britanică este suspectă de o mortalitate cu până la 30% mai ridicată. Omanii de știință au observat însă că există date limitate pentru a concluziona că mutația detectată în Marea Britanie ar fi mai letală. „Rezultatele sunt preliminare și este necesară o analiză suplimentară pentru a confirma aceste concluzii”, a declarat agenția ONU în buletinul său.

Între timp, OMS recomandă ca vaccinurile împotriva coronavirusului să fie adaptate rapid pentru a fi eficiente împotriva celor trei tulpini descoperite. „Să rpivim la gripă. Schimbăm compoziția vaccinului de două ori pe an, pentru emisfera nordică și pentru cea sudică, și suntem capabili să distribuim vaccinuri foarte, foarte rapid pentru a combate tulpini predominante de gripă. Nu există niciun motiv dacă acest virus evoluează până la un punct în care vaccinurile noastre încep să-și piardă eficacitatea (de ce nu am putea să ne vaccinăm împotriva Covid-19). Putem adapta aceste vaccinuri și cred că putem adapte aceste vaccinuri rapid”, a explicat în cursul zilei de ieri, Mike Ryan, directorul executiv al Programului pentru urgențe de sănătate al OMS.

Până în prezent, pandemia de coronavirus a ajuns la un bilanț de peste 100 de milioane de contaminări, iar Statele Unite rămân în continuare cea mai afectată țară. În lupta cu acest inamic invizibil, noul președinte american, Joe Biden vrea să comande 200 de milioane de doze suplimentare de vaccin împotriva coronavirusului, în intenția de a avea capacitatea să vaccineze întreaga populație americană până la sfârșitul verii.

„Credem că putem confirma în curând achiziționarea a 100 de milioane de doze din fiecare dintre cele două vaccinuri autorizate de către Agenția Medicamentului, Pfizer și Moderna, care să completeze astfel cele 200 de milioane de doza comandate deja fiecărei societăți. Aceste doze suplimentare urmează să fie livrate în vară și să permită Statelor Unite să aibă suficiente doze pentru a vaccina în totalitate cele 300 de milioane de americani până la sfârșitul verii sau începutul toamnei (...) Programul de vaccinare se află într-o situație mai rea decât am anticipat noi. În vederea accelerării vaccinării, statele americane urmează să primească zece milioane de doze pe săptămână, în contextul în care în prezent primesc 8,6 milioane de doză, cel puțin în următoarele trei săptămâni. Acest lucru le va permite guvernatorilor, primarilor și oficialilor locali să aibă mai multă certitudine în privința livrărilor, pentru ca ei să își poată aplica planul de a vaccina cât mai multă lume posibil. Am încredere în faptul că, până în vară, ne vom apropia clar de imunitatea colectivă. Acesta este un efort de războu iar obiectivul final al Guvernului este să se bată cu Covid-19. Sunt necesare luni de zile în vederea vaccinării întregii țări, iar situația se va înrîutăți după care se va îmbunătăți. Până atunci, măștile și nu vaccinurile sunt cea mai bună apărare”, a transmis Joe Biden într-o alocuțiune la Casa Albă.

În prezent, distribuirea medicamentelor se face în funcție de mărimea statelor, iar unele dintre acestea s-au plâns de faptul că primesc stocuri foarte limitate și seringi sau ehipament de protecție insuficiente pentru persoanlul medical. De la începutul pandemiei de coronavirus și până astăzi, Statele Unite au înregistrat peste 25,4 milioane de contaminări și mai mult de 420.000 de morți.

La colțul opus al planetei, China surprinde opinia publică cu o nouă metodă de testare pentru depistarea coronavirusului. Conform autorităților, peste unui milion de locuitori din Beijing li s-au recoltat probe anale în condițiile în care, spun ele, metoda este mult mai eficientă pentru depistarea infecției cu Covid-19. Districtele cheie din Daxing și Dongcheng au început testarea în masă după ce un nou focar a apărut în urma depistării inițial a unei noi tulpini a virusului la un băiat de nouă ani.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page