top of page

Noua tulpină britanică a devenit spaima întregii omeniri după ce s-a dovedit a fi „mai mortală”



Dacă Marea Britanie abia mai face față solicitărilor medicale de la noi pacienți infectați cu mutația coronavirusului apărută pe teritoriul Angliei la sfârșitul lunii septembrie, în restul lumii, din ce în ce mai multe țări își confirmă îngrijorările cu privire la potențialul amenințător pe care această nouă tulpină îl are pe teritoriile sale. În ciuda faptului că au suspendat zborurile din și către Marea Britanie, aceste țări nu au putut evita în totalitate riscul de a se numără printre statele care au găsit tulpina britanică în noile cazuri de infecție. În acest sens, germanii sunt și mai temători, argumentând că în curând, noua variantă de coronavirus descoperită în Marea Britanie, va deveni tulpina dominantă a virusului în Germania.

Potrivit șefului de cabinet al cancelarului Angela Merkel, Helge Braun, „noua variantă va crea probleme în Germania, context în care devine și mai importantă reducerea semnificativă a ratei infectărilor. Ne confruntăm deja cu această variantă în mai multe spitale. Asta înseamnă că a sosit în țara noastră și, la un moment dat – așa cum s-a întâmplat în alte țări – va prelua controlul și va cauza probleme. Sunt foarte sigur de acest lucru. Vrem să o ținem departe de granițele țării pe cât de mult timp posibil și să o ținem sub control acolo unde este deja prezentă”.

„Se pare că e adevărat faptul că noua mutaţie este mai contagioasă. O simţim pe propria piele. În acest sens, sperăm că vom avea mai multe informaţii clare pentru populaţie, în zilele următoare”, a confirmat Johannes Danckert, directorul unei clinici din Germania.

Momentan, rata de infectare în Germania a început să scadă ușor, după ce Institutul Robert Koch pentru controlul bolilor a raportat astăzi, 6.729 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, o cifră în ușoară scădere față de bilanțul celor 7.141 de cazuri înregistrate în aceeași perioadă săptămâna trecută.

Conform specialiștilor, noua tulpină britanică are un grad de până la 70% mai ridicat de infecțiozitate iar în cadrul unui discurs televizat transmis în weekend, premierul britanic, Boris Johnson a recunoscut că această tulpină este suspectă și de un grad de mortalitate mai mare. Îngrijorările cu privire la pericolul reprezentat de această nouă tulpină apărută în Marea Britanie și care s-a răspândit deja în peste 60 de țări, sunt împărtășite și de expertul-șef în boli infecțioase din Statele Unite, dr. Anthony Fauci. „Trebuie să ne asumăm acum că versiunea care circulă în special în Marea Britanie are o creștere a virulenței, în special puterea virusului de a produce mai multe daune, inclusiv deces. Noile descoperiri arată că noua formă a virusului are o rată a mortalității cu 30% mai mare pentru persoanele de peste 60 de ani, comparativ cu tulpina inițială. Este o creștere semnificativă. Vrem să analizăm și noi datele, dar avem toate motivele să le credem. Un alt lucru îngrijorător este faptul că vaccinurile par să fie mai puțin eficiente împotriva acesteia, în unele cazuri”, a explicat directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase, într-o emisiune la postul de televiziune CBS.

Devenită celebră pentru tăcerea ei în timpul unei conferințe de presă incoerente din aprilie 2020 când fostul președinte american, Donald Trump, sugerea folosirea înălbitorului ca tratament împotriva Covid-19, dr. Deborah Birx a mărturisit într-un final că fosta administrație nu a avut o atitudine bună în raport cu pandemia. „Au fost oameni la Casa Albă care credeau cu certitudine că este vorba de o farsă. Informațiile erau confuze la început. Toată lumea a făcut interpretări pe baza a ce știa”, a punctat fosta coordonatoare a campaniei împotriva coronavirusului în cadrul Casei Albe. „M-am gândit mereu să îmi dau demisia din acel grup de lucru disfuncțional. De ce ai vrea să treci prin așa ceva în fiecare zi? A trebuit să mă întreb în fiecare dimineață: este ceva ce cred că pot să fac care să ajute la combaterea pandemiei? Și m-am întrebat asta și în fiecare noapte”, a adăugat Deborah Birx.

De altfel, noua tulpină britanică nu este singura depistată în lume. În prezent, alte mutații originare din Africa de Sud și Brazilia, pun autoritățile pe jar. În Olanda, prezența acestor noi amenințări, i-au determinat pe lideri să treacă la o serie de restricții și mai dure, introducând restricții de circulație după ora 18:00, până pe 9 februarie. Prima noapte de carantină extindă, a fost însă marcată de incidente violente într-un orășel de pe coasta Mării Nordului. Aici, zeci de tineri au incendiat un centru de vaccinare și au folosit artificii și petarde împotriva forțelor de ordine. În Eindhoven, manifestanții au aruncat cu pietre în polițiști, au dat foc unei mașini și au distrus o clădire dintr-o gară.

În Polonia, aflată deja în carantină, zeci de cluburi și localuri și-au deschis porțile, sfidând astfel interdicțiile impuse de responsabili. „Noi toți vrem să ne simțim liberi. Pentru mine nu contează cum facem asta. Unii oameni se simt liberi dacă merg la o petrecere”, a explicat unul dintre petrecăreți. Scene asemănătoare s-au derulat şi într-un cartier din nordul Londrei. Acolo, petrecăreţii au încercat să se facă nevăzuți și s-au îmbrâncit cu polițiștii ca să scape.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page