Noi tulpini de Covid-19, urmașe ale variantei Delta, depistate în România și Marea Britanie
19 oct. 2021
Valul patru al pandemiei de coronavirus cauzat de varianta Delta continuă să facă ravagii în foarte multe țări europene. Dacă numărul zilnic de contaminări și decese crește cu fiecare zi, autoritățile se gândesc deja la modalități de a dubla restricțiile impuse pentru limitarea răspândirii virusului și chiar la reintroducerea carantinei. Din păcate însă, circulă deja zvonul unor noi tulpini care ar putea amenința și mai mult eforturile specialiștilor depuse în lupta împotriva pandemiei de Covid-19.
Cu un record de contaminări (18.863) și decese (574) înregistrate în ultimele 24 de ore, România continuă să ocupe primul loc în Europa la numărul de vieți pierdute în fața coronavirusului. Potrivit specialiștilor, estimările pentru viitoarele două săptămâni pot ajunge și la peste 10.000 de decese în condițiile în care doar 30% dintre locuitori s-au vaccinat. De altă parte, medicii din Iași susțin faptul că țara noastră se confruntă deja cu o nouă tulpină de Covid-19, apărută pe plan local. Conform acestora, tulpina românească este mult mai periculoasă față de variantele cunoscute până acum.
„Simptomele Covid și evoluția bolii nu mai sunt aceleași ca anul trecut, iar pacienții infectați care se prezintă aparent la timp la spital ajung la ATI în câteva minute, ceea ce îi face pe specialiștii ieșeni să ia tot mai serios în calcul ipoteza apariției unei nou tulpini a Sars-Cov-2, de data aceasta chiar în România”, informează Ziarul de Iași.
„Ceea ce am observat în ultima perioadă este o modificare a virusului din punctul de vedere al simptomatologiei, şi anume o degradare într-un timp foarte scurt a pacienţilor. Dacă la internare prezintă un necesar de oxigen mic, vorbim de un necesar de 5 litri pe minut, într-un interval foarte scurt, sub 30 de minute, necesarul de oxigen escaladează, necesitând consult de ATI şi îngrijirea în ATI”, a declarat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”.
De aceiași părere conform căreia orașul Iași se confruntă cu o variantă nouă a virusului, mult mai agresivă decât cele cunoscute până acum, este și Diana Cimpoeșu, coordonatorul UPU al Spitalului Clinic de Urgență ”Sfântul Spiridon”. Doctorul așteaptă însă confirmarea microbiologilor și a studiilor de laborator. „Ceea ce ne-a adus acest val 4 este proporţia de cazuri grave, care este mult mai mare, iar modalitatea în care evoluează de la debutul bolii către agravare este mult mai rapidă. Dacă, în general, se întâmpla în a 8-a zi de boală , acum ne trezim cu aceste agrăvări în a 4-a sau a 5-a zi de boală. După cum declară pacienţii, pentru că momentul infectării nu este în general cunoscut. Este ceva clar diferit. Nu pot să spun că este vorba de o nouă tulpină, pentru că, aici, microbiologii, imunologii care studiază aceste aspecte îşi vor spune cuvântul. Dar, în ceea ce priveşte gravitatea cazurilor, ca noutate, noi putem spune da. În acelaşi timp, vorbind cu ai noştri colegi din state europene, constatăm că la ei, care au o rată de vaccinare de trei ori mai mare decât la noi, nu există aceste cazuri grave, nu se aglomerează spitalele şi ATI”, a spus Diana Cimpoeşu.
Și în București se vorbește despre această nouă tulpină românească, despre care medicii o pun pe seama faptului că 70% dintre români nu s-au vaccinat împotriva Covid-19. „Ceea ce știm de când se tot schimbă variantele virale este că fiecare variantă nou-apărută a fost o variantă mai transmisibilă, cu contagiozitate mult mai ridicată. În România în acest moment, în care peste 20-25 % este rata de pozitivitate a testelor, ne arată că transmiterea virusului în comunitate este una extrem de intensă și în urma acestei multitudini de multiplicări ale virusului poate să apară o variantă virală. Întotdeauna variantele acestea virale au apărut unde nu a fost controlată transmiterea virusului. Varianta indiană a apărut atunci când erau peste 300-400.000 de cazuri pe zi. În România, la o asemenea viteză de transmitere a virusului, oricând poate să apară o nouă variantă virală”, spune Radu Țincu, medic primar ATI al Spitalului Floreasca.
„Îngrijorările în acest sens sunt confirmate, indirect, și de deplasarea, în premieră, în România, a unei echipe OMS, pentru a vedea la fața locului de ce se moare atât de mult în țara noastră față de restul lumii”, informează Protv, subliniind că OMS merge, de fiecare dată, în punctele fierbinți, acolo unde se înregistrează evenimente de o gravitate excepțională.
În același timp, o ipoteză similară este dezbătută și în Marea Britanie. Potrivit experților, Regatul Unit se îndreaptă spre un alt val de coronavirus, care poate fi la fel de sever ca ultimul. În timp ce ultimele 24 de ore au adus un record mondial de aproape 50.000 de cazuri noi, oamenii de știință urmăresc cu îngrijorare o nouă tulpină, după varianta Delta, care reprezintă deja 10 la suta dintre cazurile de Covid, din Marea Britanie.
Comments