Nici nu au intrat în vigoare și UE a emis deja peste un milion de certificate digitale Covid
În timp ce majoritatea liderilor lumii se concentrează pe găsirea unor soluții de combatere a pandemiei de coronavirus, americanii rămân focusati pe acuzațiile aduse Chinei potrivit cărora Covid-19 a fost scăpat dintr-un laborator din Wuhan, iar autoritățile ar fi ascuns acest lucru. Astfel, în ciuda faptului că în luna ianuarie a acestui an, o echipă de experți din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care a mers în China pentru a investiga circumstanțele acestei ipoteze, a ajuns la concluzia că virusul nu vine de la un laborator, un raport cu privire la originile Covid-19, realizat de un laborator național guvernamental american a conchis că ipoteza scăpării acestui inamic invizibil dintr-un laborator chinez este plauzibilă și merită investigații aprofundate.
Informația dezvăluită de cotidianul Wall Street Journal are la bază un studiu pregătit în luna mai 2020 de Laboratorul național Lawrence Livermore din California şi a fost utilizat de Departamentul de Stat la realizarea anchetei din ultimele luni ale administraţiei Trump cu privire la originile pandemiei, având la baza o analiză genomică a virusului responsabil de coronavirus. Cu toate că s-a dovedit împotriva tuturor declarațiilor și deciziilor luate de fostul președinte american, liderul de la Casa Albă, Joe Biden, merge pe aceiași premiză ca și Donald Trump. Astfel, luna trecută, acesta a cerut consilierilor săi să găsească răspunsuri cu privire la originile virusului. Agenţiile de informaţii americane iau în considerare două scenarii probabile - ca virusul să fi scăpat accidental dintr-un laborator sau să fi apărut din contactul omului cu un animal infectat -, dar nu au ajuns la o concluzie”, puncta la acea dată actualul președinte al Statelor Unite ale Americii.
În raportul încă secret al serviciilor de informații vehiculat în timpul administrației Trump, se susține faptul că trei cercetători de la Institutul de virologie din Wuhan s-au îmbolnăvit și au necesitat internare la spital în noiembrie 2019. Această informație rămâne una dintre cele mai `importante` piste pentru americani, atunci când fac acuzații la adresa Chinei cu privire la lipsa de transparență în legătură cu originea virusului. De altă parte, Beijingul respinge aceste acuzații, iar epidemiologul Mike Ryan, director în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a declarat că organizaţia nu poate obliga China să dezvăluie mai multe informaţii cu privire la originile Covid-19, menționând totuși că OMS va propune efectuarea de studii pentru a înţelege mai bine cum a apărut virusul.
“Mai devreme în iunie expertul american în boli infecţioase dr Anthony Fauci a îndemnat China să facă publice dosarele medicale a nouă persoane despre care se crede că ar putea conţine informaţii care să aducă indicii esenţiale pentru a putea stabili dacă noul coronavirus a fost iniţial rezultatul unei scurgeri dintr-un laborator”, informează Protv.
Paralel, autoritățile europene încearcă să își concentreze atenția pe găsirea unor soluții valide care să readucă speranța întoarcerii la normalitate însă fără a risca o nouă criză sanitară, cauzată de amenințarea variantelor de coronavirus.
Dispuse să își deschidă granițele pentru a salva turismul dar și sănătatea mentală a europenilor, oficialii au decis să nu mai lase încă un sezon estival să se piardă din cauza pandemiei de Covid-19. În acest sens, Comisia Europeană a aprobat folosirea așa numitelor certificate digitale UE privind coronavirus. “Aceste certificate, care atestă că o persoană a fost vaccinată împotriva Covid-19, că a primit un rezultat negativ la testul de depistare a bolii sau că este imună după o infecţie, au început să fie emise în nouă ţări”, a precizat astăzi, comisarul european pentru justiţie Didier Reynders într-o intervenţie în Parlamentul European. Disponibile deja în Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Grecia, Polonia, Lituania şi Spania, Uniunea Europeană a eliberat deja peste un milion de certificate de acest gen.
Cu toate că ele urmează să fie recunoscute de către toate țările UE începând de la 1 iulie, cele nouă țări nu au vrut să mai piardă timpul și au ales autorizarea lor mult mai devreme. Practic, înainte de intrarea în vigoare a reglementării care stabileşte un cadru european comun, UE şi-a lansat platforma tehnică permiţând interoperabilitatea certificatelor, iar statele membre au început să emită aceste documente. ‘Peste un milion de cetăţeni au primit deja aceste certificate şi mulţi alţii vor urma în săptămânile şi lunile următoare. Aceste certificate trebuie să permită titularilor să evite carantina în ţara lor de destinaţie. Statele membre menţin totuşi posibilitatea de a impune măsuri restrictive suplimentare, de exemplu, în cazul apariţiei unei noi variante, dar acestea trebuie să fie necesare şi proporţionale pentru a proteja sănătatea publică. Aceasta va uşura viaţa cetăţenilor europeni. Certificatul numeric privind Covid îi va ajuta să călătorească în UE, fie din motive profesionale, familiale sau pentru recreere’, a mai comentat comisarul european, Didier Reynders.
În prezent, Comisia Europeană se află în discuții cu țări terțe, precum Marea Britanie și Statele Unite, în încercarea de a ajunge la recunoașterea reciprocă a certificatelor de coronavirus, armonizând astfel măsurile la care vor fi supuși călătorii.
Comments