top of page

Nevaccinații nu mai au o viață ușoară în Franța

De când a fost depistată în Botswana și în Africa de Sud, Omicron, cea mai recentă variantă a coronavirusului a pus pe jar întreaga planetă. Cu toate că, potrivit specialiștilor în domeniul sănătății, Omicron prezintă simptome mai ușoare de îmbolnăvire iar numărul de spitalizări este mai mic, aceasta este cu mult mai contagioasă decât tulpina Delta.

În puțin peste o lună de la descoperirea sa, varianta Omicron s-a răspândit deja în mai mult de 100 de țări, devenind dominantă în multe dintre acestea. Țintindu-i și pe copii și tineri, Omicron pare să nu reprezinte o amenințare serioasă în cazul celor vaccinați. În acest sens, autoritățile din întreaga lume insistă ca populația să se imunizeze nu doar cu dozele necesare anti Covid, ci și cu doza booster.

Puternic lovită de explozia cazurilor noi cauzate de Omicron, Franța înregistrează de la o zi la alta noi recorduri de contaminări. Pentru a se asigura că noul val nu va declanșa o criză sanitară sau economică, președintele francez, Emmanuel Macron le-a pus gând rău celor nevaccinați.

Astfel, liderul de la Paris a stârnit furia cetățenilor care nu s-au vaccinat anti-COVID, după ce a declarat că strategia de vaccinare a guvernului său este de a-i “enerva”, continuând să le facă viața de zi cu zi din ce în ce mai dificilă.

Nu este vorba de a-i enerva pe francezi. Dar în ceea ce-i privește pe cei nevaccinați, chiar vreau să-i enervez. Și vom continua să facem acest lucru, până la capăt. Aceasta este strategia. Într-o democrație, cei mai mari dușmani sunt minciuna și prostia. Facem presiuni asupra celor nevaccinați, limitând, pe cât posibil, accesul lor la activitățile din viața socială. Franța a vaccinat aproape 90% din populația sa eligibilă, iar doar o minoritate se opune. Cum reducem această minoritate? O reducem - scuzați expresia - enervându-i și mai tare. Nu îi vom încarcera [pe cei nevaccinați], nici nu îi vom vaccina cu forța. Trebuie să le spunem: de la 15 ianuarie, nu veți mai putea merge la restaurant. Nu veți mai putea merge la o cafea, nu veți mai putea merge la teatru. Nu veți mai putea merge la cinema. Când libertățile mele le amenință pe cele ale altora, devin cineva iresponsabil. Cineva iresponsabil nu este un cetățean, a declarat președintele într-un interviu acordat, marți, cotidianului Le Parisien.

Tonul și limbajul folosite de Macron nu au fost trecute cu vederea de către opoziție, președintele fiind acuzat că tratează cetățenii nevaccinați ca pe cetățeni de mâna a doua.

„Nicio urgență de sănătate nu justifică astfel de cuvinte. Emmanuel Macron spune că a învățat să-i iubească pe francezi, dar se pare că îi place mai ales să-i disprețuiască” a declarat Bruno Retailleau, șeful Partidului Republicanilor de dreapta din Senat.

De altă parte, Marine Le Pen, liderul formațiunii de extremă dreapta Raliul Național, a declarat că un președinte “nu ar trebui să spună astfel de lucruri”, adăugând că acest limbaj “nu este demn de această funcție”. Potrivit lui Jean-Luc Mélenchon, liderul partidului de stânga radicală France Insoumise, strategia lui Macron este una ”îngrozitoare”, adăugând: „Nu este adevărat: Este clar că certificatul de vaccinare este o pedeapsă colectivă împotriva libertăților individuale”.

În timp ce Macron făcea aceste afirmații, parlamentul francez dezbătea o nouă legislație care, dacă va fi adoptată, va însemna că doar cei complet vaccinați și cei cu un test Covid PCR negativ vor beneficia de certificatul de sănătate începând de luna viitoare.

Introdus în vară, certificatul Covid este necesar în Franța pentru a avea acces în locuri publice închise, cum ar fi cafenele, restaurante, cinematografe, muzee, săli de concerte și centre sportive, precum și pentru a urca la bordul trenurilor și avioanelor de lung parcurs.

Conform celor mai recente sondaje de opinie, o mare majoritate a alegătorilor francezi sunt din ce în ce mai frustrați de pandemie și susțin permisul de vaccinare ca fiind un mijloc eficient de a-i pune capăt, iar dintre cei care se opun, foarte puțini sunt susceptibili să voteze pentru Macron la următoarea campanie electorală.

Între timp, varianta Omicron nu dă semne că este gata să abandoneze lupta în Franța. În ultimele 24 de ore, autoritățile sanitare au confirmat 272.000 de cazuri noi. Dintre acestea, peste 20.000 de persoane au ajuns la spital și aproape 4.000 sunt în stare critică.

„Situația epidemiologică în ţara noastră, și spun asta cu solemnitate în fața Adunării Naționale, este una grea. Rata de incidență este peste 1.800”, a confirmat Jean Castex, premierul Franței.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page