Moscova a anunțat o încetare de 3 zile a focului pentru evacuarea ultimilor civili din Azovstal
Sunt 71 de zile de când poporul ucrainean trăiește apocalipsa, într-o Europă modernă, civilizată, democratică și liberă. Din păcate, Ucraina s-a dovedit prea aproape de granița Rusiei iar intenția ei de a adera la NATO nu este pe placul Moscovei după ce Alianța Nord-Atlantică a făcut garanții de securitate, promițând că nu se va extinde la estul Rusiei.
Această intenție de a se asocia cu cea mai puternică armată din lume a adus consecințe devastatoare. Din data de 24 februarie, Ucraina este o țară care nu mai reușește să găsească nici măcar un minut de liniște. În timp ce rachetele, tancurile, puștile, violurile și jafurile comise de ruși au devenit noua realitate a celor aproape 45 de milioane de locuitori, autoritățile de la Kiev fac apel la comunitatea internațională pentru a primi cât mai mult echipament militar.
Pentru că nu pot interveni direct și în mod fizic în acest război, mai multe țări au decis să sprijine Ucraina, alimentând-o cu un arsenal de arme, drone, tancuri și muniție. Astfel, în timp ce ieri a apărut informația precum că Pentagonul aproape că a rămas fără stoc după ce a trimis cel mai bun armanent Ucrainei, astăzi, Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a comentat: „Avem nevoie de tancuri occidentale, nu de cele vechi din epoca sovietică. Nu ne mai putem baza pe aprovizionarea cu armament din epoca sovietică. Vom pierde unele teritorii și războiul se va prelungi, dacă nu primim aceste arme la timp”.
Între timp, cu toate că rachetele rusești nu s-au oprit din a lovi diverse orașe ale Ucrainei, lupta dintre cele două tabere se concentrează asupra orașului port, Mariupol, mai precis, asupra zonei industriale Azovstal, unde, ultimii 200 de civili sunt blocați în subteran, așteptând să fie salvați.
„Inamicul a pătruns pe teritoriul combinatului siderurgic. Se dau lupte grele și sângeroase. Sunt mândru de soldații mei care fac eforturi supraomenești pentru a limita asaltul. Situația este extrem de dificilă, dar noi continuăm să îndeplinim ordinul de a menține apărarea cu orice preţ”, a mărturisit Denis Prokopenko, comandantul regimentului Azov.
Potrivit unui consilier al ministerului ucrainean al Apărării, ruşii ar fi găsit un trădător printre foştii muncitori de la Azovstal - un electrician, care le-a arătat intrările în reţeaua de tuneluri, iar acum încearcă să pătrundă în subteran, acolo unde este ultima reduta a aparatorilor din Mariupol.
Pentru a arăta lumii că nu țintește civilii, Rusia a convenit cu Ucraina asupra unei pauze umanitare, lungă de trei zile. Mai precis, Moscova a anunțat o încetare a până sâmbătă, între 8 dimineaţa şi 6 seara, pentru evacuarea ultimilor civili.
„Este tendința Federației Ruse de a îmbrățișa așa-zisa pauză umanitară, de a se deghiza ca un actor care joacă rolul preocupărilor umanitare, doar pentru a relua imediat bombardamentele și violența”, explică Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA. La fel de sceptic s-a arătat și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care a cerut ajutorul ONU și Crucii Roșii.
„Am vorbit cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, despre ceea ce s-a făcut și despre ce mai rămâne de făcut pentru a-i salva pe locuitorii din Mariupol și pe apărătorii orașului. Mai sunt încă, acolo, civili, femei, copii... E nevoie de timp pentru a-i scoate pe acești oameni din buncăre, din locurile subterane unde s-au ascuns. În condițiile date nu putem folosi echipamente speciale pentru a îndepărta dărâmăturile. Totul este făcut cu mânile goale”, a transmis liderul de la Kiev.
În tabăra cealaltă, Kremlinul a anunțat în cursul zilei de astăzi că este la curent cu faptul că SUA, Marea Britanie şi alte state membre NATO furnizează ”în mod constant” informaţii secrete Kievului.
„Armata noastră este foarte conştientă de faptul că Statele Unite, Marea Britanie şi NATO în ansamblu transmit în mod constant informaţii şi alţi parametri Forţelor armate ucrainene. Atât transmiterea informaţiilor, cât şi furnizarea de arme occidentale, nu contribuie la finalizarea rapidă a operaţiunii (ruseşti), şi, în acelaşi timp, nu sunt capabile să împiedice îndeplinirea obiectivelor stabilite”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, cu privire la articolul publicat de The New York Times, potrivit căruia Statele Unite au furnizat informaţii secrete care au ajutat forţele ucrainene să ucidă generali ruşi.
Potrivit unui articol publicat de The New York Times, Statele Unite au furnizat informaţii referitoare la trupele ruse pe câmpul de luptă care le-au permis ucrainenilor să vizeze şi să ucidă mulţi dintre generalii ruşi în războiul din Ucraina, potrivit unor înalţi oficiali americani.
Commenti