top of page

Militarii ruși capturați de ucraineni nici măcar nu știau ce fac, crezând că participă la exerciții


Sute de mii de bărbați ruși și ucrainieni se luptă în Ucraina la ordinul președintelui rus, Vladimir Putin. În timp ce liderul de la Kremlin intenționează demilitarizarea statului vecin, recunoașterea independenței Peninsulei Crimeea dar și garanții de securitate din partea NATO, omologul său ucrainian cere ajutorul internațional pentru o invazie care le distruge totul în cale. De mai bine de o săptămână, pese 400.000 de oameni au lăsat totul în urma lor și au fugit din țară, în timp ce pe „câmpul de luptă”, s-au înregistrat mii de victime și sute de morți.

Conform estimărilor Națiunilor Unite, peste 100 de civili au murit până acum în războiul declanşat de Rusia în Ucraina. În plus, peste 300 de civili au fost răniţi, conform anunţului făcut luni de biroul Înaltului comisar pentru drepturile omului Michelle Bachelet. Printre civilii care şi-au pierdut viaţa se numără cel puţin şapte copii.

„Majoritatea acestor victime au fost cauzate de folosirea armelor explozive cu arie largă de impact, inclusiv bombardamente de artilerie grea, MLRS3 şi atacuri aeriene”, conform sursei citate. Potrivit guvernului ucrainean, numărul deceselor civile de până acum se ridică la peste 150.

Biroul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) a raportat cel puţin 406 victime civili, inclusiv cel puţin 102 morţi. „Cifra reală ar putea fi considerabil mai mare, deoarece multe victime raportate nu au fost încă confirmate. Cei 102 morţi includ şapte copii. Atacul militar asupra Ucrainei pune în pericol nenumărate vieţi. Între joi dimineaţa şi noaptea trecută, biroul nostru a înregistrat 406 victime civile. Cel puţin 160.000 de persoane au fost strămutate în interior, iar cifra reală ar putea fi substanţial mai mare”, a declarat Martin Griffiths, subsecretar general pentru afaceri umanitare şi coordonator de ajutor de urgenţă, informând Consiliul de Securitate de la Geneva.

Pentagonului confirmă faptul că trei sferturi din trupele ruse sunt în interiorul Ucrainei. Cu o forță incredibilă de rezistență, ucrainienii rămași să își apere țara sunt văzuți ca niște eroi pe întreg mapamondul. În ciuda faptului că luptă cu una dintre cele mai mari și mai puternice armate din lume, au apărut imagini în care ucrainienii au distrus și ei tancuri ruse și au capturat mai mulți soldați trimiși de Putin, la război. Din imaginile filmate reiese faptul că unii dintre ei sunt tineri militari, care nici măcar nu știau ce fac, crezând că vor lua parte la exerciții militare.

În cadrul unei ședințe a Organizația Națiunilor Unite, ambasadorul Ucrainei, Sergiy Kyslytsya, a început să citească mesajele unui tânăr militar rus tânăr.

Soldat rus: Mamă, nu mai sunt în Crimea. Nu sunt la antrenamente.

Mama soldatului: Unde ești? Tatăl tău întreabă dacă pot să îți trimit un pachet.

Soldat rus: Ce pachet să îmi trimiți, mamă?

Mama soldatului: Despre ce vorbești? Ce s-a întâmplat?

Soldat rus: Mamă, sunt în Ucraina. E un război real în desfășurare aici. Mi-e frică.

Bombardăm toate orașele împreună, țintim chiar și civili. Ni s-a spus că vom fi primiți bine și acum ei cad sub vehiculele noastre armate, se aruncă sub roți ca să nu ne lase să trecem. Ne numesc fasciști. Mamă. Este extrem de greu.

Potrivit oficialului, ultimul mesaj a fost trimis de soldat cu câteva momente înainte să fie omorât. Acest tip de conversație dintre mamă și fiu l-a determinat pe Kyslytsya să compare acțiunile Rusiei cu Germania din perioada nazistă.

Între timp, marile puteri ale lumii continuă să impună sancțiuni majore Rusiei, cu intenția de a-i trimite semnale lui Vladimir Putin care acum, pare că este dispus să negocieze încetarea focului.

Cu toate acestea, atât ieri în timpul negocierilor de pace, cât și azi noapte, cele mai mari orașe ucrainiene, Kiev și Harkov, au fost bombardate fără milă. Conform primarului oraşului Harkov, Ihor Terekhov, forţele ruseşti au aruncat în aer substaţii, cauzând probleme în alimentarea cu energie electrică şi apă. Agenţia de ştiri UNIAN a raportat distrugerea etajelor superioare a două clădiri înalte.

Potrivit șefului administrației regionale de stat din Sumy, Dmytro Zhyvytskyi, bombardamentul rusesc asupra unei unități militare din Okhtyrka a ucis cel puțin 70 de soldați ucraineni.

În această dimineață, Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a spus că Statele Unite ale Americii au promis mai mult ajutor pentru ca țara sa să reziste Rusiei. „În timpul convorbirii noastre, secretarul de stat Antony Blinken a afirmat că sprijinul SUA pentru Ucraina rămâne neclintit. Am subliniat că Ucraina vrea pace, dar atâta timp cât suntem sub asaltul Rusiei avem nevoie de mai multe sancţiuni şi arme. Secretarul m-a asigurat de ambele. Am coordonat paşii următori”, a scris Kuleba pe Twitter.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page