„Militarii americani se vor întoarce în Afganistan la un moment dat”
După 20 de ani de prezență pe teritoriul Afganistanului, trupele militare americane au s-au întors în Statele Unite, lăsând în urma lor șansa talibanilor de a pune mâna pe puterea de la Kabul și a transforma această țară din Orientul Mijlociu, într-o dictatură. În timp ce zeci de mii de afgani au reușit să iasă la timp din Afganistan, fugind către țări de la care așteaptă speranțe mai bune pentru viitor, cei rămași în urmă se conformează gândului că soarta lor stă acum în deciziile pe care talibanii le vor adopta prin noul guvern.
Totuși, potrivit senatorului republican american Lindsey Graham pentru cei care nu s-au putut urca într-unul din avioanele destinate să salveze câți mai mulți civili, există o speranță. „Militarii americani se vor întoarce în Afganistan la un moment dat. Trebuie să facem asta, deoarece amenințarea va fi mult prea mare. Talibanii nu s-au schimbat. Au o viziune total defazată faţă de lumea modernă în care trăim. Vor fi o continuă ameninţare pentru afganii obişnuiţi, iar cel mai important lucru este că această ţară va deveni un refugiu sigur pentru cei din Al-Qaeda. Talibanii nu vor putea guverna Afganistanul, sunt urâţi de poporul afgan. ISIS va veni peste talibani şi întreaga ţară se va diviza în următorul an, ceea ce va crea o furtună perfectă pentru atacarea intereselor occidentale. Şi atunci ai două opţiuni: fie spui nu e problema mea, fie îi loveşti înainte să apuce să te lovească ei pe tine”, a declarat senatorul american pentru BBC.
Din 2001 și până săptămâna trecută, pe data de 31 august, prezența trupelor americane în Afgranistan a costat scump Statele Unite. În timp ce pagubele financiare nu pot fi esimate în cifre, la capitolul vieți omenești pierdute, aproximativ 2.400 de soldați americani au murit.
Îngrijorat de faptul că Afganistanul va rămâne fără oamenii cu potențial de reconstrucție a țării, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Qari Yusuf Ahmadi, cere afganilor educați să rămână în țară, susținând că este nevoie de ajutorul lor pentru reclădirea Afganistanului. „Cei care pleacă, dar vor să se întoarcă la un moment dat vor fi iertați. Sunt profesioniștii noștri, viitorul Afganistanului va fi în mâinile lor. Sunt eroii noștri. Nu ar trebui să fie îngrijorați. Mesajul nostru este să așteptați – suntem abia la început”, a conchis Qari Yusuf Ahmadi.
Până când speranțele afganilor vor putea beneficia de o șansă din exterior, în prezent, aceștia trebuie să facă față noii rutini impuse de regulile decise de talibanii veniți la putere în data de 15 august. În timp ce femeile sunt tot mai neîndreptățite, copiii afgani suferă de subnutriție. În acest sens, ONU preconizează că mai mult de jumătate din copii cu vârste sub cinci ani, vor ajunge subnutriți în anul următor.
„Sărăcia era deja realitatea celor mai mulți locuitori ai acestei provincii, iar prețurile pentru mâncare și pentru combustibil au crescut de când talibanii au preluat puterea, iar angajații guvernului și-au pierdut locurile de muncă. Mulți încă așteaptă să fie plătiți pentru ultimele luni”, informează Protv.
În ceea ce privesc studentele, decretul noului regim taliban, publicat înainte de redeschiderea universităților private, informează că acestea trebuie să poarte abaya de culoare neagră, care le acoperă corpul, și niqab, care acoperă o mare parte din față. Același decret prevede și faptul că studentele vor fi prezente la cursuri în clase care nu sunt mixte. Astfel spus, studentele trebuie să părăsească sălile de clasă cu cinci minute înainte de studenți și să aștepte în săli de așteptare pentru ca bărbații să plece din clădire. Mai mult, universităţile sunt așteptate să angajeze cadre didactice care să fie femei sau bărbaţi în vârstă cu o moralitate care să nu poată fi pusă sub semnul îndoielii.
„Practic, este un plan dificil. Nu avem suficient de multe cadre femei sau săli de clasă în care să se studieze separat. Însă faptul că ei le permit fetelor să meargă la şcoală şi la universitate este un pas pozitiv”, a declarat un profesor universitar pentru AFP.
Dacă în comunitatea internațională, talibanii încearcă să își creeze o imagine pozitivă, militând pentru drepturi egale în Afganistan, insistând în același timp că preluarea puterii de la Kabul nu va implica răzbunare, printre afgani, situația este una cu totul diferită. Aici, oamenii se plâng de rele tratamente din partea insurgenților.
Comments