top of page

Masca de protecție împotriva Covid devine o alegere personală în AngliaRăspândirea și amenințarea variantei Delta a coronavirusului este cea care menține încă planeta în alertă și legată de pandemie. După aproape un an de zile de restricții, pierderi de vieți omenești și izolare, vestea producerii mai multor vaccinuri împotriva Covid-19 nu a putut fi primită cu multă bucurie, în condițiile în care noile mutații ale virusului au preluat ștafeta.

Temându-se că serurile dezvoltate de mai multe companii farmaceutice nu sunt eficiente și împotriva mutațiilor, autoritățile au continuat să mențină restricțiile impuse în ideea de a limita cât mai mult răspândirea acestui inamic invizibil. De altă parte, presiunea oamenilor de a se întoarce la normalitate, dar și a afaceriștilor care au suferit pierderi uriașe din cauza pandemiei i-a pus pe oficiali în ipostaza de a alege. În pragul deschiderii sezonului estival, mai multe țări europene s-au grăbit să își deschidă granițele pentru turiști însă această decizie atras cu sine o creștere rapidă a numărului de cazuri de infectare cu varianta Delta (considerată a fi cea mai contagioasă dintre mutații).

În acest sens, Ministrul francez al Sănătății, Oliver Veran, a avertizat că țara s-ar putea îndrepta spre valul patru al epidemiei. În opinia oficialului, francezii ar trebui să se vaccineze cât mai repede și în număr cât mai mare, altfel, varianta Delta va distruge toate eforturile construite până acum. „De cinci zile rata de infectare nu a scăzut, crește din nou, din cauza variantei Delta, care este foarte contagioasă. Exemplul britanic arată că este posibil valul patru până la sfârșitul lunii iulie. Trebuie să ne mișcăm și mai rapid cu vaccinare. Țara noastră este într-o cursă contra timp”, a scris Veran pe Twitter.

O altă țară care se confruntă cu o creștere explozivă a cazurilor de contaminare cu varianta Delta este Anglia, însă aici, premierul britanic, Boris Johnson, a decis astăzi că în curând, masca de protecție poate deveni doar o alegere personală.

„Purtarea măștii faciale în Anglia va deveni o opțiune personală, iar datele care vor determina dacă pot fi ridicate restricțiile legate de coronavirus sunt foarte favorabile. Va fi o perioadă diferită, în care noi, ca cetățeni particulari, vom lua aceste decizii, în loc să ne spună guvernul ce avem de făcut”. Restricțiile legate de carantină urmează să fie ridicate pe 19 iulie, potrivit programului stabilit de guvern, iar premierul Boris Johnson va stabili detaliile legate de etapa finală de relaxare a măsurilor în Anglia în următoarele zile (…) Dacă mi se va permite, voi înceta să port o mască facială. Nu vreau în mod special să port o mască, nu cred că multă lume se bucură să o poarte, vom trece într-o fază în care acestea vor fi probleme de alegere personală. Se pare că acum putem merge mai departe şi putem trece la un regim mult mai permisiv, în care să renunţăm la multe dintre acele restricţii care au fost atât de dificile. Va trebui să ne asigurăm că fiecare adult a fost vaccinat cu ambele doze de vaccin, deoarece aceasta este cheia pentru menţinerea virusului sub control, pe măsură ce vom intra în toamnă şi iarnă”, a declarat duminică, ministrul Locuințelor, Robert Jenrick.

Inițial, premierul britanic plănuia să elimine restricțiile finale pe data de 21 iunie, însă planul său a fost amânat de creșterea cazurilor de coronavirus, determinată în mare parte de mutația Delta (cunoscută și ca varianta indiană). Săptămâna trecută însă, premierul a spus că, deși programul de vaccinare al Marii Britanii a rupt legătura dintre infecții și decese, unele măsuri de precauție ar trebui să fie menținute și după data de 19 iulie.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page