top of page

Masacru într-o școală din SUA. Un adolescent a ucis 19 copii și două profesoare


Miercuri, orașul texan Uvalde a intrat forțat în doliu după ce, Salvador Ramos, un tânăr adolescent a intrat înarmat cu un pistol și o pușcă semiautomată, într-o școală primară, ucigând 19 copii și două profesoare. Potrivit autorităților, tânărul a dat avertismente dure şi înfricoşătoare pe reţelele de socializare, cu o jumătate de oră înainte de a lansa atacul sângeros de acum două zile.

Rafalele de gloanțe nu au dat nicio șansă de supraviețuire micuților de clasa a patra și celor două profesoare.

„Cum să ai ceva cu fetiţa asta şi s-o împuşti? Copilul meu... Cum să-mi împuşti copilul?”, plânge Angel Garza, tatăl unei victime.

„Ajunge! Ajunge! Nimeni nu mai trebuie să treacă prin asta. Nici noi n-ar fi trebuit să îndurăm asta, dar uite...”, strigă disperat Felix Rubio, tatăl unei alte victime.

Potrivit poliției, atacatorul care a intrat în şcoală şi s-a baricadat în interiorul sălii de clasă, „împușcând pe oricine i-a ieşit în cale”, a stat în incinta școlii timp de aproape o oră. Mai mult, tânărul a tras şi asupra poliţiştilor, care au intervenit. Pe doi i-a rănit, dar nu sunt în stare gravă. Până la urmă, unul dintre agenţi a reuşit să-l împuşte mortal pe atacator.

Tragedia din Texas a creat o dispută fierbinte privind controlul armelor de foc în America, în cursul conferinţei de presă a guvernatorului republican. Rivalul său politic, candidatul democrat pentru postul de guvernator, l-a acuzat că nu face nimic pentru a împiedica asemenea atacuri armate.

„Răul a cuprins Uvalde. Singurele informaţii pe care le ştim până acum au fost postate de atacator pe Facebook, cu aproximativ 30 de minute înainte să ajungă la şcoală. Prima postare a fost: O să-mi ucid bunica. După câteva minute, a doua postare: Mi-am împușcat bunica. A treia postare, poate cu mai puţin de 15 minute înainte să ajungă la şcoală: Voi împușca la o școală elementară. Se știe despre Ramos că trebuia să fie elev de liceu, dar abandonase şcoala, unde era adesea luat peste picior din cauză că era bâlbâit. E descris ca un adolescent singuratic, captivat de jocuri video, mai ales cele violente, de luptă. Nu avea cazier pentru violenţă şi niciun istoric cunoscut de probleme mentale”, a transmis Greg Abbott, guvernatorul Texasului.

Potrivit poliției, atacatorul care a intrat în şcoală şi s-a baricadat în interiorul sălii de clasă, „împușcând pe oricine i-a ieşit în cale”, a stat în incinta școlii timp de aproape o oră. Mai mult, tânărul a tras şi asupra poliţiştilor, care au intervenit. Pe doi i-a rănit, dar nu sunt în stare gravă. Până la urmă, unul dintre agenţi a reuşit să-l împuşte mortal pe atacator.

Conform autorităților, Ramos îşi făcuse cadou de ziua lui două arme, inclusiv o puşcă semiautomată de asalt, pentru care avea şapte încărcătoare cu muniţie. „Nu știam că are arme de foc. Dacă aș fi știut, raportam poliției”, mărturisește Ronaldo Reyes, bunicul lui Ramos. Conform acestuia, adolescentul locuia cu bunica după ce se certase cu părinții. De altfel, bunica a alertat poliţia după ce nepotul a rănit-o.

„Ideea că un tânăr de 18 ani poate intra într-un magazin și poate cumpăra arme de război concepute și comercializate pentru a ucide este, cred, pur și simplu greșită”, a recunoscut președintele american, Joe Biden.

„Sunt aici, în această sală, să implor, împreun mâinile şi mă aplec, îi implor pe colegii mei republicani să găsim o cale de a depăşi această situaţie. Să adoptăm împreună legi care să facă mai puţin probabile asemenea lucruri”, a declarat Chris Murphy.

După vestea cumplitei tragedii, Adriana Reyes, mama lui Ramos, a declarat că a fost „surprinsă” de faptul că fiul ei a tras focuri de armă la Școala Generală Robb din Uvalde. De lângă patul bunicii, în vârstă de 66 de ani, care se recuperează după ce a fost lovită în față de nepotul ei, mama asasinului a recunoscut, totuși, că fiul ei era un singuratic și că nu avea prea mulți prieteni, însă a infirmat informațiile potrivit cărora relația dintre ei era una toxică.

„Fiul mei nu era o persoană violentă. Sunt surprinsă de ceea ce a făcut. Mă rog pentru acele familii. Mă rog pentru toți acei copii nevinovați, chiar o fac. Ei nu au avut nicio vină. Aveam o relație foarte bună cu el. Era singuratic; nu avea mulți prieteni. Ultima dată a vorbit cu el luni, de ziua lui de naștere: Aveam un card și o jucărie de pluș pentru el.

Nu știu nde a împușcat-o Salvador pe bunica sa, însă, alături de sora mea, o vom îngriji când aceasta va fi externată din spital. Mama mea cu mâna stângă a putut să țină mâna mea. Aceasta nu poate să zâmbească, însă știe că sunt acolo pentru ea”, a spus mama lui Salvador Ramos.

Medicii încă nu știu ce se va întâmpla cu femeia în vârstă de 66 de ani.

Etichete:

Comentários


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page