top of page

Marea Britanie va infecta persoane sănătoase pentru a testa eficiența medicamentelor anti-Covid



Lupta împotriva noului coronavirus este susținută în prezent, atât de eforturile oamenilor de pretutindeni, care depun eforturi considerabile să stea în izolare, cât și de autoritățile sanitare care încearcă din răsputeri să vaccineze un număr cât mai mare de persoane. Nevoia de seruri dar și de studii legate de eficacitatea acestora a devenit de o importanță absolută în contextul cursei cronometru pe care omenirea o duce cu noul coronavirus.

În acest sens, Ministerul Companiilor, Energiei și Strategiei Industriale din Marea Britanie a anunțat că Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord vor fi primele țări din lume care vor infecta persoane sănătoase pentru a testa eficiența medicamentelor anti- coronavirus. Practic, începând din martie, aproximativ 90 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, care vor fi plătiți pentru a participa, vor fi injectați în condiții sigure și controlate pentru a stabili, într-o primă etapă, cantitatea minimă de virus necesară pentru a genera infectarea, ceea ce va permite ulterior testarea vaccinurilor și a medicamentelor.

De altă parte, sub direcția siguranței și a protecției pe care o poartă pentru cetățenii săi, Comisia Europeană a anunțat astăzi, încheierea unui acord cu compania farmaceutică Moderna pentru achiziționarea a 150 de milioane de doze suplimentare de vaccin anticoronavirus care vor fi livrate anul acesta. Această informație vine după ce, anterior, Comisia Europeană anunțase achiziționarea a încă 200 de milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech. În acest caz, 75 de milioane de doze ar urma să fie livrate în trimestrul doi al acestui an și diferența până la sfârșitul anului, cu o opțiune pentru alte 100 de milioane de doze livrabile ulterior.

„Acordul cu Moderna cuprinde și o opțiune pentru achiziția altor 150 de milioane de doze anul viitor. Acest acord ne aduce mai aproape de obiectivul nistru major: să asigurăm că toți europenii au acces la vaccinuri sigure și eficiente cât mai repede posibil”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În prezent, Uniunea Europeanp are deja un contract cu Moderna pentru 160 de milioane de doze de vaccin. Aceastea au început să fie livrate încă din ianuarie însă se pare că termenul limită de a fi livrate 10 milioane de doze dintre acestea până la sfârșitul lunii martie este unul irealist, în condițiile în care se înregistrează deja întârzieri. În fapt, conform Comisiei Europene, societatea Moderna s-a angajat să livreze Uniunii Europene în februarie mai puține doze de vaccin față de cantitatea prevăzută, urmând ca în luna martie, ritmul livrărilor să revină la normal.

Din păcate, aceasta este a treia perturbare în livrarea vaccinurilor anti-coronavirus care afectează Blocul comunitar, după ce americanii de la Pfizer în colaborare cu germanii BioNTech, au redus temporar în ianuarie numărul dozelor livrate, iar AstraZeneca a anunțat că în primul trimestru va furniza Uniunii Europene numai circa 40 de milioane de doze de vaccin, o reducere la jumătate față de cantitatea așteptată. Chiar dacă întârzierile au cauze obiective, mai multe state europene reproşează Comisiei Europene felul în care a gestionat procurarea vaccinurilor.

De altă parte, în contextul în care Uniunea Europeană vrea să vaccineze 70% din populația adultă până la sfârșitul verii, AstraZeneca a sugerat aducerea de doze fabricate în afara Europei pentru a compensa înjumătățirea producției din Europa. Unul dintre furnizori este așteptat să fie „Serum Institute” din India, cel mai mare producător de vaccinuri din lume. Această decizie este condiționată de faptul că UE are probleme în a-și asigura dozele de vaccinuri promise de companiile farmaceutice cu care a încheiat contracte.

Importanța pe care autoritățile o oferă constant vaccinurilor și campaniilor de imunizare a scăzut dramatic și apariția noilor cazuri de coronavirus. În Cardiff spre exemplu, capitala Țării Galilor, situația pare mult mai calmă și sub control. „Este o obișnuință dimineața aglomerată pentru acest echipaj de ambulanță, cu o diferență esențială. De două zile, solicitările pentru cazuri COVID au scăzut dramatic”, informează Nick Paton Walsh pentru CNN în timp ce le însoțea pe Lynda și Ang, paramedici pe ambulanță, în această capitală cu jumătate de milion de locuitori. „Sper că aceste vaccinuri sunt ceea ce ne trebuie. Ne dorim din tot sufletul să nu vină şi al treilea val. Suntem cu toţii sleiţi de puteri”, a mărturisit Lynda Stephens, paramedic.

De altă parte, există voci care cred că scăderea ratei de infectare este de fapt, rezultatul carantinei impuse. „Deja situaţia se schimbă. Dar nu e vorba de impactul vaccinării. Îşi spune cuvântul carantina totală instituită înainte de Crăciun”, Mark Drakeford, premierul Țării Galiilor.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page