top of page

Marea Britanie: „Rusia a eșuat până acum în aproape fiecare dintre obiectivele sale”


Războiul lansat de Rusia la adresa Ucrainei în data de 24 februarie a adus pagube inestimabile taberei ucrainene însă, potrivit secretarului de stat penru apărare al Marii Britanii, nici Moscova nu o duce bine în ceea ce privesc pierderile de vieți omenești în rândul armatei trimise să lupte pe teritoriul Ucrainei. Mai precis, Ben Wallace a declarat recent că în aproape nouă săptămâni de război, Rusia a pierdut la fel de multe trupe în timpul invaziei din Ucraina cât a pierdut în cei nouă ani de război sovietic în Afganistan.

„Conform evaluării noastre, aproximativ 15.000 de militari ruși au fost uciși în timpul ofensivei lor. Aproximativ un sfert din grupurile tactice de batalion nu au fost eficiente în luptă. Observ în același timp, un eșec de comandă și control al Ministerului rus al Apărării la toate nivelurile.

Pierderile de echipamente ale Rusiei, inclusiv nava de război Moscova, care s-a scufundat pe 14 aprilie după un atac cu rachete ucrainene. Săptămâna trecută, Rusia a recunoscut că crucișătorul clasei Slava Moskva s-a scufundat – al doilea bun naval cheie pe care l-au pierdut de la invadare – slăbind semnificativ capacitatea lor de a-și muta bunurile maritime din Marea Neagră. Rusia a eșuat până acum în aproape fiecare dintre obiectivele sale.

Estimez, de asemenea, că au fost distruse sau confiscate peste 2.000 de vehicule blindate rusești, inclusiv cel puțin 530 de tancuri, 530 de transportoare blindate de personal și 560 de vehicule de luptă de infanterie. Rusia a pierdut și cel puțin 60 de elicoptere și avioane de luptă. Ucraina a suportat bombardamente fără discernământ, crime de război și agresiuni militare copleșitoare. Dar au rămas fermi, au galvanizat comunitatea internațională și au învins armata Rusiei în nord și în nord-est”, a declarat Ben Wallace, secretarul de stat pentru apărare al Regatului Unit, într-o declarație publicată luni de ambasada britanică la Washington.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina și până în prezent, Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, consideră că cel puțin 2.665 de civili au fost uciși în Ucraina.

În ceea ce privește Războiul sovietic din Afganistan, care a durat din 1979 până în 1989, aproximativ 14.500 de soldați sovietici au murit, împreună cu 90.000 de luptători mujahedini, 18.000 de soldați afgani și aproximativ un milion de civili.

De altă parte, Președintele rus, Vladimir Putin consideră că declarațiile Occidentului și estimările lui sunt menite să descurajeze lupta soldaților ruși dar și să divizeze societatea rusă. Mai mult, potrivit liderului de la Kremlin, agresiunea sancțiunilor impuse Rusiei și cetățenilor săi nu sunt suficiente ca să dezbine poporul rus, dând însă dovadă de unitate mai mult ca niciodată.

„Toate mecanismele folosite pentru a-și sprijini cetățenii în fața sancțiunilor ar trebui să funcționeze fără probleme la toate nivelurile. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a oprit un grup terorist care plănuia atacuri care vizau jurnaliști ruși proeminenți. Operaţiunea militară specială în Ucraina este necesară deoarece Statele Unite folosesc Ucraina pentru a ameninţa Rusia şi Moscova trebuie să se apere împotriva persecuţiei vorbitorilor de limbă rusă”, a declarat Putin.

În același timp, ambasadorul Moscovei la Washington, Anatoli Antonov a avertizat Statele Unite împotriva trimiterii de noi arme în Ucraina.

„Am subliniat inacceptabilitatea acestei situaţii când Statele Unite varsă arme în Ucraina şi am cerut încetarea acestei practici.

Am trimis o notă diplomatică oficială Washingtonului exprimând îngrijorările Rusiei. Astfel de livrări de arme din Statele Unite vor agrava şi mai mult situaţia”, a declarat Anatoli Antonov într-un interviu la canalul de televiziune Rossia 24.

În cursul serii de duminică, Şeful diplomaţiei Washingtonului şi secretarul american al apărării s-au întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski la Kiev, promiţând o nouă asistenţă în valoare de 713 milioane de dolari pentru guvernul lui Zelenski şi alte ţări din regiune temându-se de agresiunea rusă.

La polul opus, Secretarul general al ONU, Antonio Guterres s-a întâlnit azi, la Moscova cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

„Cei doi oficiali de rang înalt au vorbit despre o posibilă colaborare între ONU, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, Rusia şi Ucraina în vederea facilitării coridoarelor de evacuare. Pe de altă parte, în timp ce Guterres a subliniat cât de imperativă este instaurarea cât mai rapidă a păcii, Lavrov susţine că este prea devreme să se vorbească despre mediere în negocierile de pace, însă Moscova este angajată să găsească o soluţie diplomatică prin negocieri cu guvernul de la „Am venit la Moscova în calitate de mesager al păcii, având obiectivul să salveze vieţi şi să reducă suferinţa. Au avut loc discuţii sincere cu Rusia şi este clar că există două poziţii diferite cu privire la situaţia din Ucraina. Recunoaştem că ne confruntăm cu o criză în Mariupol. Mii de civili au nevoie urgentă de asistenţă umanitară care să le salveze viaţa, iar mulţi alţii au nevoie de evacuare.

Organizaţia Naţiunilor Unite este pregătită să îşi mobilizeze pe deplin resursele umane şi logistice ca să ajute la salvarea de vieţi în Mariupol. Propun înfiinţarea unui grup de contact cu oficiali ai ONU, ai Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, ai Ucrainei şi ai Rusiei cu scopul de a permite evacuarea în siguranţă a civililor care doresc să părăsească combinatul siderurgic Azovstal şi oraşul Mariupol în orice direcţie aleg ei. Cu cât este mai repede instaurată pacea, cu atât mai bine, de dragul Ucrainei, Rusiei şi al lumii. Există un lucru care este adevărat şi evident şi pe care niciun argument nu îl poate schimba: nu avem trupe ucrainene pe teritoriul Federaţiei Ruse, dar avem trupele ruse pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Guterres.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page