Marea Britanie nu a mai înregistrat un deces asociat Covid-19 încă de anul trecut
În timp ce numărul cazurilor de coronavirus cresc accelerat din cauza variantei indiene, autoritățile britanice admit totuși că de un an de zile, Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord nu a mai înregistrat niciun deces asociat Covid-19. Practic, pentru prima dată în aproape un an, Marea Britanie a atins un record în lupta cu noul coronavirus, rămânând la cifra de 127.782 de decese înregistrate în vara anului trecut. În ceea ce privește bilanțul cazurilor de infectare, Regatul a înregistrat marți, 3.165 de cazuri suplimentare (aproape 4,5 milioane în total), o creștere față de săptămânile anterioare.
Conform autorităților, rezultatul pozitiv în lupta cu epidemia de coronavirus se datorează restricțiilor îndelungate și al unei campanii masive de vaccinare începute în luna decembrie. Până în prezent, peste 39 de milioane de persoane (echivalentul a 74,9% din populația adultă) a primit o doză de vaccin, în timp ce 25 de milioane (48,9% dintre adulți) au primit și pe cea de-a doua doză.
De altă parte, tulpina indiană se răspândește cu o viteză incredibilă, făcând din ce în ce mai multe îmbolnăviri. Potrivit microbiologului britanic Ravi Gupta, unul dintre consilierii guvernului de la Londra, Marea Britanie se află în pragul unui nou val de infectări impulsionat de tulpina indiană de Covid-19. În acest sens, expertul a recomandat amânarea ridicării complete a restricțiilor prevăzută pentru 21 iunie.
″Deşi numărul total al noilor infecţii în Marea Britanie este relativ redus, în mare măsură datorită programului de vaccinare, cel al noilor cazuri creşte exponenţial şi cel puţin trei sferturi dintre aceste noi cazuri de Covid-19 sunt cu varianta indiană a coronavirusului. Desigur că numărul cazurilor este relativ redus deocamdată, dar toate valurile încep cu un număr redus de cazuri care se multiplică fără să le observăm şi abia mai târziu devin explozive, deci ceea ce vedem aici sunt semnele unui început de nou val. Probabil că acest val va avea nevoie de mai mult timp ca valurile precedente să iasă la suprafaţă, pentru că avem niveluri destul de ridicate de vaccinare a populaţiei, aşadar pentru o vreme am putea să avem un sentiment fals de siguranţă, iar acesta este lucrul de care ne temem. În faţa riscului unui nou val de contaminări, sugerez guvernului condus de Boris Johnson să amâne cel puţin câteva săptămâni relaxarea totală a restricţiilor antiepidemice, stabilită pentru 21 iunie″ a explicat microbiologul britanic, care este şi profesor la Universitatea Cambridge.
Un avertisment similar a fost transmis de Adam Finn, membru al comitetului britanic de vaccinare şi imunizare, care a estimat că data fixată pentru ridicarea restricţiilor trebuie revăzută, dată fiind noua situaţie provocată de varianta indiană, el amintind că ″în trecut am luat decizii când a fost prea târziu, le-am temporizat şi am ajuns astfel să avem mari valuri de infectări″. După aceste declaraţii, ministrul britanic al mediului, George Eustice, a reafirmat că guvernul va decide pe 14 iunie, în funcţie de evoluţia datelor, asupra ridicării complete a restricţiilor antiepidemice şi ″nimic nu este exclus″.
Cu toate că are cel mai mare număr de decese cauzate de coronavirus în Europa, Marea Britanie a devenit rapid una dintre cele mai avansate țări în campania de vaccinare anti-Covid, fapt care crește speranța oamenilor în revenirea la normalitate.
La nivel mondial însă, există în continuare multe țări care se confruntă cu o situație gravă în lupta împotriva Covid-19. Din această cauză, directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus a avertizat că pandemia este departe de a se termina.
″Realitatea este că mai avem mult de lucru pentru a pune capăt pandemiei. Suntem foarte încurajaţi de faptul că decesele şi cazurile de Covid-19 continuă să scadă la nivel global, dar ar fi o eroare monumentală ca orice ţară să creadă că pericolul a trecut. Este extrem de important să continuăm plasarea măsurilor de precauţie adoptate de la începutul pandemiei: distanţarea fizică, spălarea mâinilor, purtarea măştilor faciale şi asigurarea unei distribuiri corecte a vaccinurilor. De altă parte, subliniez incorectitudinea faptului că ţările bogate au cumpărat cantităţi mari de vaccinuri greu de obţinut, ţări în care erau deja vaccinaţi oameni tineri şi sănătoşi, în timp ce ţările mai sărace nu au suficiente seruri chiar şi pentru angajaţii din domeniul sănătăţii şi pentru cei expuşi în mod special riscului″, a declarat Ghebreyesus.
Comments