Marea Britanie cere ca persoanele cu vârste până în 30 de ani să nu fie vaccinate cu AstraZeneca
După mai bine de o lună în care vaccinul produs de compania suedeză AstraZeneca, în parteneriat cu Universitatea Oxford, a fost pus sub o lumină proastă din cauza suspiciunilor potrivit cărora, serul ar produce formarea de cheaguri de sânge, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) confirmă oficial că a găsit o potențială legătură între acest vaccin și problemele rare de coagulare a sângelui. După ce a luat în considerare toate dovezile până în prezent legate de serul AstraZeneca, EMA consideră că formarea de cheaguri de sânge ar trebui întregistrată drept un efect secundar foarte rar al vaccinului.
„Covid-19 este asociat cu un risc de spitalizare și deces. Combinația de cheaguri de sânge și trombocite scăzute este foarte rară, iar beneficiile generale ale vaccinului în prevenirea Covid-19 depășesc riscul efectelor secundare. O explicație plauzibilă pentru combinația de cheaguri de sânge și trombocite scăzute este un răspuns imun, care duce la o afecțiune similară cu cea observată uneori la pacienții tratați cu heparină. Nu am identificat niciun factor de risc specific pentru vaccinul AstraZeneca, estimând că o explicaţie plauzibilă pentru cazurile rare de cheaguri sangvine ar putea fi un răspuns imun. Factori de risc specifici, precum vârsta, sexul sau istoricul medical, nu au putut fi confirmaţi deoarece evenimente rare sunt observate la toate vârstele”, a transmis EMA.
Până în prezent, 389.706 de persoane au fost vaccinate în România cu serul produs de AstraZeneca. După ce mai multe țări au confirmat decese sau îmbolnăviri în urma vaccinării cu acest ser, peste 207.000 de români și-au anulat programările pentru acest vaccin, iar alți 99.000 nu s-au prezentat la centrele de vaccinare.
„În funcție de recomandările transmise de EMA, România va adopta toate măsurile, încât siguranța fiecărui cetățean să fie prioritară. Evenimentele rare sunt observate la toate vârstele”, a declarat în urmă cu câteva zile Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid din România.
După ce declarația EMA a devenit publică, Preşedinţia portugheză a Consiliului Uniunii Europene a convocat pentru miercuri după-amiază o reuniune extraordinară a miniştrilor sănătăţii din statele UE pentru a analiza decizia adoptată de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) despre vaccinul de la AstraZeneca. De asemenea, Ministerul Sănătăţii din Spania, condus de Carolina Darias, a informat despre convocarea acestei reuniuni, programată pentru ora 17:00 GMT. Conform Protv, „în cazul în care se va continua administrarea sa în UE, se va decide interzicerea sa la anumite categorii în funcţie de vârstă, sex sau istoric medical, dacă se va considera că sunt mai predispuse la dezvoltarea de cheaguri sangvine, iar concluzia va fi că aceste incidente sunt legate de vaccinare”.
Între timp, Agenția Medicamentului din Marea Britanie (MHRA) a recomandat ca persoanele cu vârste până în 30 de ani să fie vaccinate cu alt ser, nu cu cel produs de AstraZeneca. Potrivit MHRA, 79 de persoane din Marea Britanie au dezvoltat cheaguri de sânge după vaccinare dintre care 19 au murit.
Autoritatea de reglementare a spus totuși că decizia nu este o dovadă că vaccinul a provocat cheagurile, dar legătura dintre ele devine mai fermă.
„Efectele secundare sunt extrem de rare - și se va lucra mai mult pentru a identifica dacă vaccinul a provocat în mod cert cheagurile. Bilanțul beneficiilor și riscurilor cunoscute este încă foarte favorabil pentru majoritatea oamenilor. Astfel, persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani vor primi opțiunea unui vaccin alternativ, dacă este disponibil”, a declarat Dr. June Raine, membru al MHRA, adăugând că persoanele care au primit prima doză de vaccin AstraZeneca vor primi și a doua doză, dacă nu au dezvoltat cheaguri de sânge. În acest caz, rapelul va fi anulat.
În ceea ce privește persoanele predispuse la formarea unor cheaguri de sânge, acestea sunt sfătuite să discute beneficiile și riscurile cu medicul lor. Conform datelor oficiale, aproape două treimi din cazurile de tromboză au fost observate la femei, în timp ce vârsta persoanelor care au murit era cuprinsă între 18 și 79 de ani.
De altă parte, Marea Britanie a început prima imunizare cu vaccinul anti-coronavirus produs de compania americană, Moderna. Prima administrare a acestui ser a avut loc în Țara Galilor, la West Wales General Hospital din localitatea Carmarthen. Elle Taylor, o îngrijitoare, a fost prima persoană din Marea Britanie care a primit vaccinul Moderna. Cu o eficacitate de 94,1% împotriva Covid-19, și 100% în cazul formelor severe ale bolii, vaccinul produs de Moderna a fost aprobat de autoritatea de reglementare britanică Agenţia de reglementare a medicamentelor şi produselor medicale pe 8 ianuarie, fiind al treilea vaccin împotriva noului coronavirus autorizat pentru utilizare după Pfizer/BioNTech şi AstraZeneca/Oxford.
Aproximativ 5.000 de doze au fost trimise marţi spre centrele de vaccinare, dintr-un total de 17 milioane de doze cumpărate de Marea Britanie. Primul lot de vaccinuri Moderna a sosit în Scoţia luni, în timp ce în Anglia vaccinul va ajunge în a treia săptămână a lui aprilie.
Comentarios