top of page

Malta este prima țară din Uniunea Europeană care atinge imunitatea colectivă



Chiar dacă majoritatea țărilor din lume au reușit să țină sub control lupta cu pandemia de coronavirus datorită restricțiilor impuse pentru limitarea răspândirii acestui inamic invizibil dar și datorită campaniilor de vaccinare desfășurate într-un ritm alert, varianta indiană de Covid-19 continuă să amenințe bucuria oamenilor prilejuită de întoarcerea la normalitate făcută în etape. În prezent, India reprezintă epicentrul pandemiei mondiale, devenind totodată și a treia țară din lume (după Statele Unite și Brazilia) care a depășit pragul de trei milioane de decese asociate cu coronavirus. Din păcate, această țară se confruntă nu doar cu o lipsă acută de medicamente, oxigen, paturi de spital sau chiar locuri pentru a incinera cadavrele celor răpuși de Covid-19, ci și lipsa dozelor de vaccin, sistand pentru moment, vaccinarea tinerilor în marile orașe.

„India a raportat peste 222.000 de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore, iar totalul a ajuns la peste 26,7 milioane de infectări. Deși bilanțul cazurilor noi a scăzut constant în ultimele patru zile, bilanțul deceselor a rămas peste 4.000 încă de pe 8 mai”, informează Vedika Sud, corespondent CNN, New Delhi, amintind că în ultimele 24 de ore, India a raportat 4.454 de decese provocate de Covid-19, al doilea cel mai mare bilanţ zilnic.

Varianta indiană îi îngrijorează pe specialiștii din întreaga lume, considerând-o în prezent, cea mai mare amenințare în lupta către normalitate. În acest sens, experții realizează studii peste studii pentru a se asigura că vaccinurile produse împotriva Covid-19 și care au fost administrate deja milioanelor de oameni, sunt eficiente împotriva acestei mutații. Astfel, un nou studiu, condus de Seviciul de Sănătate Publică din Anglia, arată că vaccinurile Pfizer și Astrazeneca își mențin eficacitatea ridicată, după două doze administrate, și împotriva tulpinii din India.

Pe de altă parte, publicaţia „The Observer” a raportat o știre conform căreia, guvernul britanic ar fi blocat la jumătatea lunii mai, publicarea datelor referitoare la răspândirea tulpinii indiene în școli, pentru a putea elimina obligativitatea purtării măștilor de protecție pentru elevii de gimnaziu. Conform jurnaliștilor, din raportul final a fost eliminată informația că 13% dintre cazurile cu tulpina indiană au fost identificate în școli. Din această cauză, Germania a catalogat deja Marea Britanie drept zona de mutație a variantelor, limitând considerabil călătoriile din Marea Britanie către Germania. În prezent, toți cei care vin din Anglia, Scoția, Țara Galilor sau Irlanda de Nord vor fi supuși unei perioade de carantină de două săptămâni, care nu poate fi scurtată chiar dacă testul este negativ. O măsură similară este luată în considerare și de francezi.

„Poate că nu vom trece UK pe lista roşie. Sperăm să poată controla totuşi această tulpină, pentru că Marea Britanie a avut deja destule experienţe nefericite în pandemie. Totuşi, înmulţirea cazurilor de infectare cu tulpina indiană în UK pune probleme şi trebuie să fim vigilenţi”, a declarat Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de externe.

Săptămâna trecută însă, Parlamentul European și statele membre s-au pus de acord în ceea ce privește certificatul sanitar european Covid, în ideea de a facilita călătoriile în interiorul Blocului comunitar pe perioada pandemiei de coronavirus. Denumit și „certificatul verde digital european” , documentul va atesta dacă deținătorul său a fost vaccinat împotriva Covid-19, dacă are un test negativ recent sau dacă a trecut prin această boală iar în prezent este imunizat. Valabil atât în format digital cât și pe hârtie, documentul va avea valabilitate de 12 luni.

În timp ce acest document nu va fi o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la libera circulație și nu va fi considerat un document de călătorie, parlamentarii europeni prevăd că statele membre să se abțină de la impunerea unor restricții de călătorie suplimentare cum ar fi carantina sau noi teste, cu excepţia cazului în care acestea vor fi necesare şi proporţionale pentru sănătatea publică. Certificatul sanitar european se află pe agenda summitului european din 24-25 mai. Acordul va trebui apoi să fie aprobat în plenul Parlamentului European la sesiunea din 7-10 iunie, obiectivul fiind ca acesta să devină operațional la dată de 1 iulie.

O altă veste bună din Europa, vine de la autoritățile malteze unde s-a atins așa numită imunitate colectivă. După ce și-a vaccinat 70% din populația adultă cu cel puțin prima doză de vaccin anti-coronavirus, Malta a devenit prima țară din Uniunea Europeană care atinge această performanță. Conform ministrului maltez al sănătăţii, Chris Fearne, micul stat mediteranean a înregistrat, în medie, trei noi cazuri de Covid-19 zilnice în ultima săptămână, cu o rată a pozitivării testelor de numai 0,2% fapt care încurajează eliminarea purtării obligatorii a măștilor în spațiile deschise începând cu 1 iulie, în timp ce, de la 1 iunie, aceasta nu va mai fi mandatorie pe plaje. O altă veste bună pentru locuitorii din Malta se referă la faptul că restricţiile privind funcţionarea sălilor de fitness şi a bazinelor de înot au fost ridicate începând de luni, în timp ce restaurantele pot rămâne deschise până la miezul nopţii, faţă de ora 17:00 până în prezent.

”Conform ultimelor date, 42% din populaţia adultă a Maltei a primit şi a doua doză de vaccin. Vaccinarea este deschisă în această ţară pentru rezidenţii cu vârste de peste 16 ani, copiii în vârstă de cel puţin 12 ani urmând să fie vaccinaţi de îndată ce autorităţile sanitare europene vor aproba vaccinurile anti-Covid-19 şi pentru această categorie de vârstă”, informează Protv.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page