top of page

Majoritatea cazurilor de infectare cu varianta Omicron în UE, sunt ușoare”



Omicron, noua variantă de coronavirus, descoperită acum câteva săptămâni în Botswana și Africa de Sud, continuă să se răspândească pe teritoriul a tot mai multe țări provocând panică printre autorități. În timp ce oamenii de știință investighează care sunt caracteristicile acestei noi tulpini pentru a pregăti un plan de apărare eficient, șefii de state sunt în poziția în care trebuie să decidă dacă este cazul să înăsprească sau nu măsurile de restricție.

În pragul sărbătorilor de iarnă, cu campaniile de vaccinare stagnând și cu un număr al cazurilor zilnice de infectare în creștere, oamenii nu sunt mulțumiți de ideea că Omicron ar putea să le impună un nou lockdown, forțându-i astfel să revină la activitatea de a sta încuiați în casă. Totuși, potrivit Agenției Europene a Medicamentului (EMA), majoritatea cazurilor de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului în Uniunea Europeană par a fi ușoare.

„Cazurile par să fie în cea mai mare parte uşoare, dar trebuie să adunăm mai multe dovezi pentru a determina dacă spectrul de gravitate al bolii cauzate de Omicron este diferit de cel al tuturor celorlalte variante care au circulat până acum”, a declarat Marco Cavaleri, şeful strategiei vaccinale a EMA. Până în prezent se cunoaște faptul că varianta Omicron are o rată de reinfectare mai ridicată pentru persoanele vindecate de boală sau vaccinate, însă provoacă simptome mai puţin severe. De altă parte, companiile Pfizer şi BioNTech au insista pe eficacitatea contra Omicron a vaccinului lor actual, liniștindu-i pe cei vaccinați cu serul lor în cazul unei infectări.

„În acest stadiu, nu dispunem de date suficiente despre impactul acestei variante asupra eficacităţii vaccinurilor aprobate, dar scrutăm în permanenţă orizontul pentru a strânge date în această privinţă”, a mai spus Cavaleri.

În momentul de față, Uniunea Europeană dispune de patru vaccinuri anti coronavirus aprobate de EMA, două tratamente cu anticorpi şi a primit autorizare de urgenţă a pilulei dezvoltate de laboratorul Merck. În plus, Agenția Europeană a Medicamentului a anunţat recent că a început examinarea accelerată a vaccinului anti-COVID-19 al companiei franco-austriece Valneva, care utilizează o tehnologie mai clasică decât vaccinurile aprobate până acum în Uniunea Europeană.

Între timp, mai multe țări din Europa iau în serios înăsprirea măsurilor de restricție în condițiile în care se confruntă cu al patrulea, respectiv, al cincilea val de contaminări provocate de Covid-19 și variantele depistate până acum. Pentru a se asigura că eforturile depuse până în prezent nu sunt în zadar, Austria a decis impunerea vaccinării obligatorii. La aceiași strategie se gândește serios și Germania, în timp ce Grecia îi obligă pe cei trecuți de 60 de ani să se imunizeze. În restul țărilor europene, certificatul verde care atestă trecerea prin boală, un rezultat negativ al testării sau vaccinarea, rămâne una dintre cele mai întâlnite metode de a ține sub control masele de oameni pe domeniul public.

Recent, și Danemarca s-a alăturat țărilor care strâng curea în lupta împotriva noului coronavirus după ce situația de aici a devenit una „extrem de gravă”. Potrivit premierului danez, Mette Frederiksen, s-a decis închiderea școlilor, limitarea vieții de noapte și generalizarea telemuncii. „Ştim cât de importantă este prezenţa la şcoală pentru bunăstarea copiilor şi tinerilor. De aceea adăugăm câteva zile la ambele capete ale vacanţei de Crăciun, dar planul este să nu avem din nou o închidere lungă. Doresc să menţin societatea deschisă cât mai mult posibil”, a declarat Mette Frederiksen într-o conferinţă de presă, referindu-se la vacanţa prelungită.

Pentru directorul Institutului serologic danez (ISS), Henrik Ullum, situaţia este însă “extrem de gravă”, în condițiile în care miercuri, autorităţile sanitare au raportat 6.629 de noi contaminări înregistrate în 24 de ore - depăşind cu peste 2.000 vârful din decembrie 2020. Pe o săptămână, numărul infecţiilor este, de asemenea, cel mai mare, la 35.814 cazuri, un salt de 19% faţă de săptămâna trecută. „Această variantă este neplăcută din cauza numeroaselor sale mutaţii şi pentru că s-a răspândit rapid în întreaga lume. Suspectăm că Omicrom provoacă simptome similare versiunilor anterioare ale virusului”, a declarat acesta.

În această țară scandinavă, vacanţele şcolare urmau să înceapă la 17 decembrie şi să se încheie la 3 ianuarie, dar noua decizie face ca şcolile să se închidă din 15 decembrie până la 5 ianuarie. Potrivit noii măsuri luate de guvenul de la Copenhaga, din 10 decembrie, barurile şi restaurantele, unde măştile sunt din nou obligatorii, vor trebui să închidă la miezul nopţii şi va fi interzisă vânzarea alcoolului după această oră.

Una dintre cele mai avansate ţări din Europa pentru detectarea variantelor, Danemarca are 577 de cazuri confirmate de Omicron, înregistrat pentru prima dată pe teritoriul său la 22 noiembrie.

Potrivit datelor oficiale, în această țară cu 5,8 milioane de locuitori, mai mult de 80% dintre persoanele cu vârsta peste 5 ani sunt complet vaccinate şi peste un milion de persoane au primit deja o doză de rapel.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page