top of page

Mai multe proteste anti-sistem și anti restricțiile de Covid au avut loc în weekend în EuropaÎn timp ce Europa dezbate controversele aparute pe seama vaccinului produs de AstraZeneca, după ce acesta a fost suspendat de mai multe țări în urma unor decese cauzate aparent de apariția unor cheaguri de sânge, există state ale lumii care nu au încă posibilitatea să se vaccineze cu niciun ser, făcând lupta împotriva noului coronavirus, o adevărată povară atât pentru locuitori, cât și pentru autorități și persoanelul sanitar. Această problemă serioasă a fost sesizată și de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). În opinia directorului general al OMS, Tedrod Adhanom Ghebreyesus, inegalitatea accesului la vaccinurile împotriva Covid-19 între țările bogate și cele sărace se adâncește și devine grotească.

„În ianuarie, am declarat că lumea se află în pragul unui eşec moral catastrofal dacă nu se iau măsuri urgente pentru a asigura o distribuţie echitabilă a vaccinurilor anti-COVID19. Avem mijloacele necesare pentru a evita acest eşec, însă este şocant să constatăm cât de puţin s-a făcut pentru a preveni acest lucru. Decalajul dintre numărul de vaccinuri administrate în ţările bogate şi numărul de vaccinuri administrate via Covax se măreşte şi devine tot mai grotesc în fiecare zi. Sistemul internaţional Covax, coordonat de OMS, îşi propune să furnizeze în acest an doze pentru 20% din populaţia a aproape 200 de ţări şi teritorii, şi include un mecanism de finanţare pentru a ajuta 92 de ţări defavorizate. Ţările care vaccinează în prezent persoane mai tinere, sănătoase şi cu risc scăzut de a contracta Covid-19 fac acest lucru în detrimentul vieţii personalului sanitar, al persoanelor în vârstă şi al altor grupuri cu risc din alte ţări”, a declarat şeful OMS.

Între timp, oamenii din întreaga lume a ajuns la capătul răbdării. Forțați să stea ăn izolare de mai bine de un an, aceștia au început să răbufnească împotriva măsurilor luate de autorități și cer imediat reîntoarcerea la normalitate. Astfel, în weekendul trecut, europeni din mai multe țări au protestat împotriva restricțiilor provocate de pandemia de coronavirus. Germania, Olanda, Austria, Bulgaria, Elveția, România, Serbia, Polonia, Franța și Marea Britanie s-au confruntat cu demonstrații ale unor oameni care s-au declarat împotriva „dictaturii” care a fost impusă de restricții - considerate a fi un atac asupra libertăților fundamentale. Printre mesajele protestatarilor s-au numărat sloganuri precum „Opriți teroarea Corona” sau „Covid este o farsă”.

Din păcate, în unele țări, protestele au degenerat în ciocniri cu poliția. În Marea Britanie, spre exemplu, cel puțin 36 de persoane au fost aresate, iar mai mulți ofițeni de poliție au fost răniți în timpul unui protest în Londra. În Germania, în orașul Kassel (centru), poliția federală a fost nevoită să folosească spray-uri cu piper, bastoane și tunuri de apă pentru a face față celor aproximativ 20.000 de oameni. Potrivit autorităților germane, mulți nu au respectat măsurile de protecție împotriva infecțiilor, precum ar fi purtarea măștilor. Aceste demonstrații în Germania vin după ce Guvernul a anunțat că pregătește un nou lockdown, menit să mai stabilzeze situația, în condițiile în care infecțiile cu virusuri au crecsut din nou în ultimele săptămâni, cu noua variantă britanică dominantă.

În Finlanda, poliția a estimat că aproximatov 400 de persoane fără măști s-au adunat în capitala Helsinki, după ce aceștia au mărșăluit anterior spre Parlament, protestând față de restricțiile guvernamentale. Și în România, peste 1.000 de persoane anti-vaccinare au ieșit weekendul trecut în stradă. Mulțimea, în mare parte fără masca de protecție, a claxonat, a fluturat steaguri naționale și a scandat mesaje precum „Opriți vaccinare” și „Opriți frica!”.

„Partidul de extremă dreapta AUR a susținut puternic o mișcare legată de naționalism, care a planificat demonstrații anti-vaccinare în ultimele săptămâni”, informează Protv.

În Austria, circa 1.000 de persoane au demonstrat împotriva măsurilor luate anti-coronavirus. Adunați în apropierea gării centrale din Viena, cei mai mulți nu au purtat măști de protecșie și nici nu au păstrat distanța. În Elveția, peste 5.000 de protestatari s-au întâlnit pentru un marș tăcut în Liestal, la 15 kilometri sud-est de Basel, a informat presa locală. Majoritatea nu au purtat măști, iar unii au avut bannere cu sloganuri precum „Vaccinarea ucide”.

Toate aceste proteste anti sistem au coincis cu intrarea în vigoare, al celui de-al treilea blocaj în Franța, inclusiv în Paris, afectând 21 de milioane de oameni. Conform specialiștilor, alte domenii s-ar putea confrunta în curând cu măsuri similare, pe măsură ce unitățile spitalicești nu mai fac față. Polonia a plasat, de asemenea, un lockdown parțial la nivel național – al patrulea de la începutul pandemiei. În ciuda restricțiilor, la Varșovia a avut loc un „Marș pentru Libertate”.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page