Mai multe țări europene vor să reducă perioada de carantină protejând astfel economia
În ciuda faptului că Omicron – noua variantă a coronavirusului a provoacat un tsunami de infectări de la apariția sa acum o lună, în Africa de Sud și Botswana, mai multe țări au decis să mai aștepte până după Anul Nou pentru a lua măsuri de restricție dure care să prevină răspândirea și mai largă a virusului. Până atunci, acestea dau posibilitatea oamenilor să se bucure cu cei dragi de sărbătorile de iarnă, mizând și pe faptul că economia va fi puternic susținută în această perioadă, în cazul în care din ianuarie vor fi impuse noi lockdown-uri.
Printre măsurile de protecție decise de se numără obligativitatea purtării măștilor de protecție sau teste PCR și carantina celor care vor să călătorească. Măștile sunt din nou obligatorii pe străzile italiene și pariziene, iar Finlanda și-a închis granițele și permite accesul doar celor vaccinați sau care au trecut prin boală.
„O explozie de cazuri de COVID, provocată de varianta Omicron, a dus la introducerea unor noi restricții peste tot în Europa continentală. Aici, în Italia, purtarea măștilor în spațiile deschise a devenit obligatorie”, informează un reporter CNN.
„În Madrid, sute de oameni au așteptat la coadă, la centrele de testare și vaccinare după ce Spania a anunțat în ultimele zile, cel mai mare număr de cazuri noi, de la începutul pandemiei încoace: aproape 100.000 de infectări și 114 decese înregistrate doar ieri. Și aici, unele regiuni iau în calcul introducerea unor noi restricții pentru a împiedica răspândirea variantei Omicron. Până atunci, localnicii se testează în masă”, informează Protv.
Săptămâna aceasta, mai multe țări europene au confirmat recorduri cauzate de Omicron. Astfel, dacă Franța, Marea Britanie și Portugalia au raportat cifre nemaiînregistrate de la începutul pandemiei și până în prezent, Polonia a confirmat un record de aproape 800 de decese asociate cu Covid-19.
„În Franţa, numărul de cazuri noi de Covid-19 a atins marţi 179.807, cel mai ridicat nivel de la declanşarea pandemiei. Recordul anterior, de 104.611 cazuri, a fost atins sâmbătă. Marea Britanie a raportat marţi un record de 129.471 de cazuri noi de Covid-19. Portugalia a raportat marţi un record de 17.172 de noi infecţii cu coronavirus, deşi numărul este de aproximativ jumătate din nivelul celei mai grave creşteri de la începutul anului, iar spitalizările au reprezentat o parte şi mai mică din aceasta”, rezumă Protv.
Nici în Turcia nu este o situație mai bună. Noile cazuri zilnice de coronavirus de aici au depăşit numărul de 30.000, pentru prima dată după 19 octombrie. Practic, Turcia a înregistrat marţi 32.176 de cazuri şi 184 de decese, potrivit Ministerului Sănătăţii. Numărul de cazuri de marţi este cel mai mare din 12 octombrie.
”Din cauza răspândirii rapide a variantei Omicron, se vede că intrăm acum pe o tendinţă de creştere”, a afirmat ministrul Sănătăţii, Fahrettin Koca, pe Twitter, îndemnându-i pe turci să se vaccineze şi să primească şi vaccinuri de rapel.
Considerată mult mai contagioasă decât varianta Delta, Omicron pare să provoace forme de boală simțitor mai ușoare. Acesta este și motivul pentru care guvernul condus de Boris Johnson a decis să nu impună noi restricții în Anglia înainte de Revelion, deși ieri s-au înregistrat aproape 130.000 de cazuri noi. Mai mult, un număr tot mai mare de țări iau în considerare reducerea perioadei de carantinare de teamă că personalul care lipsește din motive de izolare va afecta economia.
„Unele dintre statele europene iau în calcul reducerea perioadei de carantină și de izolare, pentru a-i aduce pe oameni la lucru mai repede după ce au fost confirmați cu COVID, mai ales dacă sunt asimptomatici”, explică Barbie Latza Nadeau, CNN.
Totuși, potrivit specialiștilor de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), riscul reprezentat de varianta extrem de contagioasă a coronavirusului Omicron în lume rămâne foarte ridicat. „Riscul general asociat cu noua variantă îngrijorătoare Omicron rămâne foarte ridicat. Dovezi de încredere arată că varianta Omicron are un avantaj de creştere faţă de varianta Delta, cu o rată de dublare la două-trei zile. O creştere rapidă a incidenţei cazurilor este observată într-un număr de ţări”, a avertizat OMS în buletinul epidemiologic săptămânal.
Comments