Mai multe țări europene iau în calcul impunerea vaccinării împotriva Covid
Amenințarea variantei Delta, considerată a fi cea mai contagioasă dintre toate variantele coronavirusului depistate până în prezent, i-a determinat pe oficialii greci să regândească modul în care continuă lupta împotriva acestui inamic invizibil. Considerând că vaccinare a restabilit controlul asupra pandemiei, autoritățile din Grecia au decis că este important ca mai multe categorii de persoane să fie imunizate cât mai curând, fapt pentru care de săptămâna viitoare, Guvernul de la Atena va anunța care sunt categoriile profesionale pentru care vaccinarea va deveni automat obligatorie.
Această decizie, oarecum radicală, survine în urma creșterii numărului de infectări provocate de noul coronavirus, în mod special, de varianta Delta (cunoscută inițial sub denumirea de mutația sau tulpina indiană). Luna trecută, comitetul elen pentru bioetică a recomandat autorităților să ia în considerare vaccinarea obligatorie pentru angajații din domeniul sănătății și pentru cei din centrele de îngrijire a vârstnicilor doar “că măsură de ultimă instanţă, cu un calendar bine stabilit, dacă eforturile ce vizează încurajarea vaccinării în rândul populaţiei generale se dovedesc ineficiente”.
“Guvernul a primit recomandări relevante de la Comitetul naţional pentru bioetică în privinţa vaccinărilor obligatorii pentru grupuri profesionale specifice. Decizii relevante în această chestiune vor fi anunţate săptămâna viitoare”, a declarat Aristotelia Peloni, purtătoarea de cuvânt a Guvernului grec, într-o conferinţă de presă organizată astăzi. Cu toate că sună radical, un sondaj publicat la jumătatea acestei săptămâni, de către postul elen de televiziune Skai, a arătat că majoritatea cetățenilor acestei țări se declara în favoarea impunerii obligatorii a vaccinării în ceea ce privește categoriile profesionale care au contacte cu publicul. Între timp, începând de astăzi, autoritățile grecești au reintrodus restricții pentru restaurante, baruri şi cluburi de noapte, care vor putea să primească doar clienţi care stau pe scaune, din cauza îngrijorărilor legate de recenta creştere a numărului de cazuri de Covid-19.
Până în prezent, aproximativ 38% din populaţia greacă eligibilă a fost vaccinată cu schemă completă, iar Guvernul elen a oferit stimulente pentru a îi încuraja pe rezidenţi să se vaccineze, inclusiv bani în numerar şi date mobile în regim de gratuitate pentru tineri, dorind ca rata de vaccinare să ajungă la 70% la nivel naţional până în toamna acestui an.
O situație similară este prevăzută și în Franța unde, parlamentarii de la Paris pregătesc un proiect de lege care va obliga lucrătorii din sectorul sănătății să se vaccineze. Cu toate că în trecut, președintele Emmanuel Macron a afirmat că vaccinarea împotriva coronavirus nu va fi obligatorie, autoritățile sunt îngrijorate de faptul că rata de vaccinare în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății este una extrem de scăzută.
Potrivit datelor Federaţiei Spitalelor din Franţa, până în prezent, doar 57% dintre lucrătorii din casele de îngrijire medicală şi 64% din personalul spitalelor au primit cel puţin o doză de vaccin pentru Covid-19. ”Nu vorbim despre o vaccinare obligatorie pentru toţi oamenii din Franţa. Vorbim doar despre o vaccinare obligatorie pentru persoanele care lucrează în asistenţa medicală şi care sunt în contact cu cei mai fragili oameni din Franţa. Cred că este o chestiune de responsabilitate şi de vaccinare obligatorie pentru persoanele care sunt, în fiecare zi, în contact cu cei mai fragili oameni din populaţia franceză, chiar cred că ar fi o decizie înţeleaptă”, a declarat marţi pentru CNBC Bruno Le Maire, ministrul francez de Finanţe.
Alţi membri ai guvernului francez şi-au exprimat sprijinul pentru plan, inclusiv ministrul Sănătăţii, Olivier Véran sau Federaţia franceză a spitalelor a susţinut. Confruntându-se cu cea mai ridicată rată de scepticism față de vaccinuri din Europa, aproape 30% dintre cetăţenii francezi au spus că ar fi ”foarte puţin probabil” să primească un vaccin pentru Covid-19, potrivit unui sondaj publicat de Eurofound. De altă parte, conform aceluiași sondaj, în jur de 64% dintre persoanele care trăiesc în Europa au spus că ar fi ”foarte probabil” sau ”mai degrabă probabil” să se vaccineze. Totuși, până în prezent, 51% din populația totală din Franța a primit cel puțin o doză a unui vaccin pentru Covid-19. Acest procent este doar uşor sub rata din UE, dar cu aproximativ 15 puncte procentuale mai mică decât rata actuală de inoculare din Regatul Unit.
În Franța, ca și în Grecia, guvernul a atras un semnal de alarmă asupra vitezei de răspândire a variantei Delta și numărul mare de infectări. Mai mult, specialiștii vorbesc deja despre un al patrulea val de cazuri la sfârșitul lunii iulie. ”Timp de cinci zile, infecţiile nu au mai coborât, ci au crescut din cauza variantei Delta, care este foarte contagioasă. Exemplul englez arată că un alt val este posibil de la sfârşitul lunii iulie”, a spus Ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Veran, weekendul trecut. În condițiile în care Franța proiectează în prezent o creștere a PIB de aproximativ 5% pentru 2021, un nou val de pandemie ar putea fi singurul lucru care ar putea pune în pericol redresarea economică a țării.
Referitor la impunerea obligativității vaccinării împotriva Covid, Italia a decis de curând, să impună vaccinări obligatorii pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii în aprilie, în timp ce Marea Britanie a anunţat în iunie că personalul din casele de îngrijire va trebui, de asemenea, să primească un vaccin pentru Covid-19.
Comments