Macedonia de Nord, Bulgaria şi Muntenegru au închis spațiul aerian pentru Ministrul rus de Externe
6 iun. 2022
În contextul invaziei ruse în Ucraina, debutată în data de 24 februarie, mai multe țări din Europa și din lume au decis să impună sancțiuni Rusiei sau să își schimbe total atitudinea față de regimul de la Moscova. În acest sens, Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a fost nevoit să își anuleze o vizită de două zile în Serbia, după ce trei țări care se învecinează cu teritoriul sârb au decis să își închidă spațiul aerian.
Cu toate că avea planificată de mai demult această călătorie cu scopul de a discuta despre căile de aprovizionare cu energie a acestei ţări, Lavrov nu a și-a putut oficia vizita deoarece Macedonia de Nord, Bulgaria şi Muntenegru au refuzat toate trei să-i permită avionului său să folosească spaţiul lor aerian. Anularea vizitei a fost confirmată de un oficial de rang înalt al Ministerului de Externe rus, care a declarat pentru Interfax: „Diplomaţia noastră încă nu stăpâneşte teleportarea”.
„Astăzi, (...) ţările din jurul Serbiei au închis canalul de comunicare, refuzând să autorizeze survolarea (teritoriilor lor) pentru avionul lui Serghei Lavrov, care era aşteptat în Serbia. Delegaţia rusă urma să ajungă la Belgrad pentru negocieri. Însă ţările membre ale Uniunii Europene şi NATO şi-au închis spaţiul aerian”, a declarat duminică seara Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, pentru canalul de televiziune italian La7.
Atât Ministrul rus de Externe cât și președintele rus, Vladimir Putin, împreună cu mulți alți diplomați se află pe lista de sancţiuni a Occidentului în contextul războiului declanşat de Rusia asupra Ucrainei. Uniunea Europeană (UE) şi-a închis la rândul său spaţiul aerian pentru avioanele ruse în urma invaziei.
„Este de neimaginat închiderea de către cele trei ţări a spaţiului lor aerian pentru avionul ce ar fi trebuit să mă ducă în Serbia. Inimaginabilul s-a produs. Această măsură este una scandaloasă. Omologul meu sârb a fost invitat la Moscova și sper că această vizită a oficialului nu va fi obstrucţionată. Principalul lucru este că nimeni nu va putea distruge relaţiile noastre cu Serbia. Dacă o vizită a ministrului rus de externe în Serbia este văzută în Occident ca o ameninţare la scară universală, atunci lucrurile stau clar foarte prost în Occident”, a declarat Lavrov în timpul unei conferinţe de presă.
La rândul său, Ministrul afacerilor interne al Serbiei, Aleksandar Vulin, şi-a exprimat luni profundul regret în legătură cu “obstrucţionarea” vizitei lui Lavrov, pe care el l-a descris drept un mare şi adevărat prieten al Serbiei”.
„O lume în care diplomaţii nu pot căuta (să obţină) pace este o lume unde nu există pace. Cei care au obstrucţionat sosirea lui Serghei Lavrov (în Serbia) nu vor pace, ei vor înfrângerea Rusiei”, a subliniat Vulin într-un comunicat.
Sâmbătă, înaintea acestei vizite, Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că desfăşoară o „politică criminală” în Balcani - îndeosebi în Bosnia-Herţegovina (BiH) şi Kosovo. Totodată, şeful diplomaţiei ruse a apreciat drept ilegitimă numirea înaltului reprezentant al ONU pentru această ţară, Christian Schmidt.
„Este vorba într-adevăr de o politică criminală în Balcani. Occidentul vrea să interzică popoarelor din Bosnia-Herţegovina cultura, tradiţia şi moştenirea lor. Numirea lui Schmidt s-a făcut fără ca nimeni să întrebe Rusia, fără consimţământul celor trei popoare constitutive bosniace şi fără confirmarea Consiliului de Securitate al ONU. Occidentul vrea să transforme Bosnia-Herţegovina într-o bază pentru extinderea NATO în Balcani.
Singurul care respectă acordul de pace de la Dayton este liderul sârbo-bosniac Milorad Dodik, criticat de Occident pentru planurile sale secesioniste. Totodată, Uniunea Europeană incită Kosovo să nu respecte acordul de normalizare cu Belgradul, încheiat în 2013 sub patronajul UE, aşa cum a incitat Kievul să nu respecte acordurile de la Minsk din 2015. Rusia va sprijini în mod absolut abordările Serbiei şi ale poporului său în ceea ce priveşte Kosovo”, a susţinut Lavrov, în cadrul unui interviu de 40 de minute acordat RTRS, televiziunea publică din Republica Srpska, una dintre cele două entităţi care compun Federaţia Bosniei şi Herţegovinei.
Pe de altă parte, Serbia, care şi-a exprimat dorinţa de a adera la Uniunea Europeană, este singurul stat european care nu s-a alăturat sancţiunilor împotriva Rusiei ca urmare a invaziei declanşate de această ţară în Ucraina şi constituie unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Rusiei de pe Bătrânul Continent.
Referindu-se la închiderea spațiului aerian pentru avionul lui Serghei Lavrov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că astfel de acţiuni ar putea cauza probleme în calendarul întâlnirilor diplomatice la nivel înalt, dar că ele nu vor împiedica Moscova să menţină contacte cu ţările prietene şi nu vor împiedica diplomaţia rusă să-şi continue munca.
Comments