top of page

Lupta cu pandemia s-a transformat în lupta dintre cei vaccinați și cei care refuză să se vaccineze


La mai bine de jumătate de an de când omenirea beneficiază de mai multe vaccinuri împotriva coronavirus, lupta cu pandemia s-a transformat mai degrabă în lupta dintre cei vaccinați și cei care refuză să se vaccineze. Fie că sunt impulsionați de teoriile conspiraționale cu privire la serurile anti Covid-19, fie speră ca această boală să treacă de la sine cât mai curând, tot mai multe persoane de pe glob sunt împotriva vaccinării.

În Statele Unite ale Americii, potrivit unui studiu, majoritatea celor nevaccinați consideră că nu ei sunt responsabili pentru creșterea numărului cazurilor de coronavirus înregistrate pe teritoriul țării, ci persoanele care intră în SUA sau chiar mass media. Mai mult, conform sondajului AXIOS / Ipsos publicat marți, majoritatea celor care refuză să se imunizeze dau vina chiar și pe președintele Joe Biden. Astfel, potrivit sondajului realizat între 30 oilie și 2 august, pe un eșantion de 999 de adulți, și cu o marjă de eroare de plus sau minus 3-3,4 puncte procentuale, dintre americanii nevaccinați, 37% afirmă că de vină pentru creşterea cazurilor sunt oamenii care călătoresc în SUA din alte ţări, 27% - mass-media, 23% - americanii care călătoresc în alte ţări, 21% - preşedintele Biden şi, în fine, 10% cei nevaccinaţi.

Nu în ultimul rând, 21% dintre respondenți au declarat că nu au de gând să se vaccineze, probabilitatea de a spune că ar lua în calcul să se imunizeze fiind mai scăzută în rândul republicanilor, al absolvenților de liceu sau cu un nivel inferior de studii și al persoanelor de culoare.

Aceste rezultate îi îngrijorează pe oficiali, în contextul în care în ultimele două săptămâni, numărul cazurilor de coronavirus au crescut cu 142% peste tot în Statele Unite, în timp ce spitalizările au crescut și ele cu 83% în aceeași perioadă. Criticile aduse de respondenții la sondaj nu sunt departe de adevăr în condițiile în care înșiși oficialii și-au exprimat preocuparea cu privire la migranții care trec granița și răspândesc coronavirusul în Statele Unite. În acest sens, Guvernatorul din Texas, Greg Abbott, a emis săptămâna trecută un ordin executiv care le cere autorităților să îi oprească pe șoferii care transportă migranți, invocând riscul de Covid-19 și în mod special, răspândirea variantei Delta, cunoscută inițial ca tulpina sau mutația indiană.

Considerând această variantă ca fiind una dintre cele mai mari amenințări în lupta cu pandemia, oficialii de la New York au decis să îi forțeze pe oameni să se vaccineze impunând restricții dezavantajoase pentru cei care nu posedă un certificat care să ateste înjectarea a cel puțin uneia dintre doze. Practic, de luna viitoare, new yorkezii care vor să ia masa în interiorul restaurantelor, să danseze într-un club sau să meargă la un spectacol pe Broadway trebuie să prezinte dovada că s-au vaccinat.

În prezent, mai puțin de jumătate din populația Statelor Unite e complet vaccinată, iar numărul spitalizărilor pentru Covid-19 a depășit 50.000 de pacienți, pentru prima oară după luna februarie. Conform specialiștilor, aici, media cazurilor noi în ultimele șapte zile a ajuns la 85.000, o creștere de 50% față de săptămâna trecută. „O să tindem din nou către 200.000 de cazuri noi pe zi înainte să se îndrepte lucrurile”, a declarat expertul în Boli Infecțioase, Anthony Fauci.

Îngrijorările cu privire la un al patrulea val al pandemiei sunt împărtășite și de medicul Catherine O’Neal care recunoaște că Statele Unite se confruntă cu cea mai rea fază a pandemiei pe care a văzut-o.

Asigurându-se că următorul sezon nu va fi compromis de un alt lockdown și nevoia de a impune restricții, președintele american a insistat: „Vreau să fie foarte clar ce se petrece acum în ţară. Asta este pandemia nevaccinaţilor. Noul val se concentrează mai cu seamă în statele cu rata de vaccinare mică. Numai Florida şi Texas au o treime din noile cazuri. Dacă guvernatorii acestor state nu sunt dispuşi să ia măsurile necesare pentru a învinge pandemia, atunci ar trebui să permită afacerilor şi universităţilor să facă ce e correct! Cer ajutorul acestor guvernatori şi, dacă nu vreţi să ajutaţi, măcar daţi-vă din drum!”

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page