top of page

Liderii mondiali - cobai pentru încrederea oamenilor în vaccinurile anti-coronavirus



În ideea de a oferi un exemplu de încredere oamenilor, din ce în ce mai mulți lideri mondiali au ales să se vaccineze public împotriva noului coronavirus. După noul președinte ales al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, premierul britanic Boris Johnson, președintele Turciei, regele Iordaniei, Papa Francisc și multe alte personalități, astăzi a venit și rândul lui Klaus Iohannis, președintele României, să se vaccineze în direct.

„Tocmai m-am vaccinat. Este o procedură simplă, nu doare şi vreau să subliniez că acest vaccin este sigur, este eficient şi recomand tuturor vaccinarea. Vaccinarea, împreună cu respectarea măsurilor de restricţie ne vor scoate din pandemie”, a afirmat preşedintele la plecarea de la Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”, în ziua în care autoritățile române au lansat a doua etapă de vaccinare anti-Covid avându-i ca protagoniști populaţia cu grad ridicat de risc şi lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale. Din categoria celor cu grad ridicat de risc fac parte adulţii cu vârsta peste 65 de ani, precum şi persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcţie de indicaţiile vaccinurilor utilizate.

În Turcia, campania de vaccinare împotriva noului coronavirus a debutat cu exemplul președintelui Recep Tayyip Erdogan și a mai mulți oficiali. Aceștia au fost vaccinați cu serul produs de compania chineză Sinovac Biotech a cărei eficiență este oarecum controversată. După vaccinare, liderul de la Ankara nu a ezitat să facă un apel la populație recomandându-le să se imunizeze împotriva pandemiei, în timp ce i-a criticat pe cei care au pus la îndoială vaccinul din China.

„Din păcate, sunt oameni care au început o campanie de denigrare, dar cred că poporul meu va da dovadă de chibzuință și nu va da apă la moară acestor campanii negative. Unii fac publicitate negativ în jurul vaccinării, dar sper că bunul simţ va prevala”, a declarat președintele turc. În ciuda mai multor reticențe cu privire la vaccinul Sinovac, Turcia va primi în total 50 de milioane de doze ale acestui ser. Până în prezent, vaccinul chinezilor a fost testat în China, Turcia, Brazilia și Indonezia.

„Testele din Turcia, faza a două cel puţin, au arătat că are o eficienţă de 91,25%. Asta sună minunat. Dar testele din Indonezia, de exemplu, au arătat că are o eficienţă de 70%. Cele din Brazilia, 50%. Compania chineză spune că are încredere în eficacitatea vaccinului, dar nu ştim prea multe în acest moment. Iar nu a făcut publice propriile date sau constatări”, informează Arwa Damon, corespondent CNN Ankara.

În cursul zilei de ieri, Iordania a demarat și ea campania de vaccinare, începând cu ambele seruri pe care le are la dispoziție – cel produs de compania chineză Sinopharm și vaccinul Pfizer-BioNTech. Pentru a-i încuraja și pe alții să se imunizeze, regele Abdullah al II-lea și prințul moștenitor Hussein au fost filmați în timp ce se vaccinau.

La Vatican, Papa Francisc și Papa Emerit Benedict au fost vaccinați miercuri. În Rusia, președintele Vladimir Putin nu s-a vaccinat încă, însă a ordonat responsabililor regionali să treacă la următoarea etapă a campaniei. „Vaccinul rusesc este cel mai bun din lume. Și Slavă Domnului că vaccinul nostru nu necesită condiții neobițnuite de stocare și transport, precum temperaturi de minus 50-70 de grade. Serul nostrul e mult mai ușor de gestionat. Vă cer ca începând de săptămâna viitoare, să începeți vaccinarea întregii populații”, a precizat liderul de la Kremlin.

Între timp, omenirea continuă să facă față cu greu răspândirii accelerate a noilor tulpini ale coronavirusului. Cu toate că multe țări se află deja în carantină, autoritățile sanitare abia mai fac față valului de infectări zilnice. În Franța, guvernul a decis înăsprirea restricțiilor și a plasat întreaga țară sub interdicție de circulație de la ora locală 18:00 începând de sâmbătă. De asemenea, au fost stabilite măsuri mai dure și la frontiere pentru a împiedica pătrunderea în țară a tulpinilor noi ale virusului.

„Cu excepția cazurilor legate de misiuni de serviciu public, toate locurile, magazinele sau serviciile care lucrează cu public vor fi închise la ora 18:00. Se pare că potrivit datelor disponibile până în prezent această măsură are o eficienţă sanitară: în primele 15 departamente unde interdicţia de circulaţie de la ora 18.00 a fost aplicată de pe 2 ianuarie, creşterea numărului de cazuri noi este de două sau chiar trei ori mai mică decât în alte departamente. Pentru moment, situaţia în Franţa este sub control în raport cu vecinii noştri dar fragilă, pentru că virusul circulă încă activ. Numărul de contaminări rămâne pe un platou ridicat de circa 16.000 de noi cazuri cotidian. Pentru a evita o răspândire a tulpinilor britanică şi sud-africană şi a împiedica în special ca tulpina britanică - care reprezintă pentru moment doar între 1 şi 1,5% din contaminări - să devină o tulpină dominantă în Franţa, trebuie luate măsuri complementare la frontiere. Vom înăspri puternic condiţiile de intrare pe teritoriu. Astfel, orice călător care soseşte dintr-o ţară din afara UE va trebui să facă un test PCR înainte de plecare şi să prezinte un test negativ pentru a urca în avion sau pe un vapor. Odată ajunse în Franţa, aceste persoane vor trebui să se angajeze că se vor izola timp de şapte zile şi să efectueze un al doilea test PCR după această perioadă”, a declarat şeful guvernului, Jean Castex, în cadrul unei conferinţe de presă.

Etichete:

Kommentare


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page