top of page

Liderii europeni își intensifică eforturile pentru a păstra pacea în EuropaÎn timp ce Rusia insistă în declarații că nu are de gând să atace sau să invaeze Ucraina, ci dorește ca NATO să îi ofere garanții de securitate în timp ce promite că nu se va mai extinde, ademenindu-le pe fostele țări sovietice, liderii europeni își intensifică eforturile pentru a păstra pacea în Europa. Pentru a crea sentimentul că Rusia este aproape de un război, Statele Unite ale Americii declară că riscul unui atac este în creștere.

Astfel, întrebat de probabilă este o invazie a Rusiei în acest moment, secretarul seneral al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că „timpul de avertizare scade și riscul unui atac crește”, făcând referire la „consolidarea militară continuă” a Rusiei.

„Vedem, de asemenea retorica amenințătoare, retorica foarte puternică din Rusia care spune că trebuie să cedăm cererilor lor, altfel vor exista ceea ce ei numesc consecințe tehnice militare. Și apoi, desigur, avem antecedentele în care Rusia a folosit forța împotriva Ucrainei. Deci, dacă puneți toate acestea laolaltă, acumularea militară, retorica amenințătoare și istoricul Rusiei, desigur, există un pericol real, dar continuăm să lucrăm pentru o soluție politică. Scopul nostru este de a evita un război”, a spus Jens Stoltenberg.

Cu toate că astăzi au început exercițiile militare comune dintre Rusia și Belarus, autoritățile de la Moscova au promis transparență totală, dar și că Rusia își va retrage trupele din Belarus la finalul exercițiilor militare comune.

De altă parte, eforturile liderilor europeni continuă în încercarea de a păstra pacea și a calma spiritele dintre Rusia și Ucraina. În acest sens, la începutul acestei săptămâni, președintele francez, Emmanuel Macron a dat startul unui turneu diplomatic încercând să găsească o soluție la criza din Ucraina. În timp ce luni s-a întâlnit cu președintele rus, marți a ajuns la Kiev. După aproape 6 ore de discuţii, la Kremlin, cu preşedintele rus, şi alte trei ore de discuţii, la Kiev, cu liderul ucrainean, şeful statului francez a dat asigurări că există un progres în negocierile de pace.

„În timpul discuţiilor cu președintele Putin, acesta mi-a spus că nu va iniția o escaladare, iar al doilea aspect important este acela că nu va exista o bază (militară) permanentă și nici o desfășurare de echipamente sensibile în Belarus”, a transmis președintele Franței.

În schimb, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a negat că liderul de la Elysee ar fi ajuns la vreun acord cu Putin.

„În situația actuală, Moscova și Parisul nu puteau să ajungă la vreo înțelegere. Acest lucru pur și simplu nu este posibil, deoarece Franța este atât membră UE, cât și țară care deține președinția UE. Franța este, de asemenea, membră NATO, dar acolo ea nu deține conducerea. Conducerea îi aparține unei părți complet diferite. Aşa că, despre ce înțelegere putem vorbi în acest context?”, a spus purtătorul de cuvânt al președintelui rus.

Pentru președintele francez, cheia pentru rezolvarea crizei ar putea fi acordul Minsk 2, un document care a adus o pace relativă în estul Ucrainei, dar s-a dovedit imposibil de implementat. Macron a dat de înțeles că, în acest sens, vrea să folosească formatul Normandia – în care alături de Franța se mai află Germania, Rusia și Ucraina.

„Autorităţile de la Kiev spun că vor respecta (acordurile de la Minsk), apoi spun că acestea le vor distruge țara. Actualul președinte a declarat recent că nu-i place niciun punct din aceste acorduri de la Minsk. Fie că-ți place sau nu-ți place, îndură, frumusețea mea”, a spus Vladimir Putin.

„Există, bineînțeles, lucruri asupra cărora nu poți să intre în contradicţie cu președintele rus. Ucraina este într-adevăr o frumusețe, dar să afirmi “a mea”, aşa cum a făcut-o el, referindu-se la Ucraina, este un pic prea mult”, a declarat președintele Ucrainei insistând pe un summit în formatul Normandia pentru rezolvarea conflictului actual din estul Ucrainei, în regiunea Donbas. Mai mult, acesta i-a cerut lui Vladimir Putin să ia măsuri concrete pentru a reduce tensiunile.

„Nu prea am încredere în cuvinte. Sinceritatea unui politician poate fi văzută în pașii concreți pe care îi face. În cazul nostru, sinceritatea ar însemna o descaladare (a situaţiei). Cred că preşedintele rus are tot ce îi trebuie pentru asta, a mai spus președintele Ucrainei.

Turneul diplomatic al lui Macron a continuat marți la Berlin, unde preşedintele francez s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz şi cu preşedintele polonez Andrzej Duda.

„Obiectivul nostru comun este de a preveni un război în Europa. Desfășurarea de trupe rusești la granița cu Ucraina este foarte îngrijorătoare. O viitoare încălcare a integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei este inacceptabilă și va avea consecințe de anvergură pentru Rusia - din punct de vedere politic, economic și, cu siguranță, și geostrategic”, a transmis cancelarul Germaniei.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page