top of page

Lăudată pentru gestionarea pandemiei de Covid-19, Australia pierde controlul în fața variantei Delta



Dacă anul trecut, noul coronavirus reprezenta cea mai mare temere a specialiștilor și autorităților de pretutindeni, anul acesta, mutațiile Covid-19 au preluat ștafeta. În prezent, varianta Delta (cunoscută și ca varianta sau tulpina indiană) este cea care reprezintă cel mai mare procentaj de contagiere devenind dominantă pe multe dintre teritoriile planetei.

Dacă în Europa, Marea Britanie este țara care se confruntă cu cea mai mare creștere a numărului zilnic de contaminări asociat acestei variante, la nivel mondial, Crucea Roșie avertizează că situația cauzată de epidemia de coronavirus în Indonezia se află în pragul unei catastrofe, în contextul în care varianta Delta a noului coronavirus, mai infecțioasă, domină transmiterea virală. În cadrului unui nou val de contaminări, alimentat de apariția mutațiilor de virus extrem de transmisibile dar și de o mobilitate sporită a populației după luna postului musulman, Indonezia continuă să raporteze recorduri zilnice de peste 20.000 de infectări.

„În fiecare zi vedem cum această variantă Delta aduce Indonezia mai aproape de o catastrofă Covid-19. Spitalele din mai multe zone desemnate în zona roşie funcţionează peste capacitatea maximă, inclusiv în capitala Jakarta, unde paturile dedicate izolării pacienţilor cu Covid-9 erau ocupate în procent de 93% duminică”, a declarat Jan Gelfand, şeful delegaţiei indoneziene a Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC), lansând un apel pentru garantarea unui acces mai bun la vaccinuri la nivel global.

În prezent, autoritățile din Indonezia mizează totul pe campaniile de vaccinare însă doar 13,3 milioane de persoane din totalul de 181,5 milioane de rezidenți vizați de campania de imunizare, au primit cele două doze necesare, începând din luna ianuarie. Potrivit unor surse anonime, citate de The Straits Times, Guvernul de la Jakarta se pregătește să înăsprească restricțiile antiepidemice, având în vedere de la interzicerea accesului în restaurante până la solicitarea rezultatelor negative la teste PCR pentru transportul aerian pe plan intern.

În același context, nici Australia nu o duce mai bine. Lăudată pentru că a controlat pandemia de coronavirus, țara aceasta se pregătește să intre din nou în lockdown. Astfel, din cauza creșterii numărului de cazuri de coronavirus, aproximativ 10 milioane de australieni au primit ordinul de a intra în lockdown în mai multe orașe ale acestei insule-continent. Conform Protv, după locuitorii din Sydney, Darwin și Perth, a venit rândul celor din Brisbane și mai multe zone din statul Queensland să rămână în locuințele lor începând din această seară, pentru o durată inițială de trei zile.

Principala îngrijorare a autorităților de aici este cauzată de amenințarea variantei Delta, dar și a funcționării deficitare a dispozitivelor de carantină implementate pentru turiștii veniți din străinătate. „Sunt decizii dificile. Există astfel de măsuri de carantină în marile oraşe pentru că virusul pătrunde acolo odată cu persoanele venite din străinătate”, a declarat Annastacia Palaszczuk, prim-ministrul statului Queensland.

„Cunoaştem riscurile generate de COVID-19 şi mai ştim, observând ce se întâmplă în lume, că varianta Delta este o nouă ‘creatură’, căreia nu trebuie să îi lăsăm nicio şansă”, a declarat prim-ministrul statului Australia de Vest, Mark McGowan, într-o conferinţă de presă organizată în noaptea de luni spre marţi. Principalul vinovat pentru această creștere a cazurilor de infectare este considerat a fi chiar Guvernul conservator al Australiei, fiind criticat pentru lentoarea campaniei naționale de vaccinare dar și pentru absența îmbunătățirii dispozitivelor de carantină.

Noua Zeelandă, a doua cea mai lăudată țară din lume pentru modul în care a gestionat pandemia de coronavirus, a anunţat la rândul ei că nu va redeschide decât parţial “bula” sa de călătorie spre şi dinspre Australia începând din 5 iulie şi că această redeschidere parţială vizează doar statele australiene în care nu a fost recenzat niciun caz de infectare.

Potrivit celor mai recente date oficiale, aproximativ 7,4 milioane de doze au fost administrate în această ţară. Însă anumite companii mass-media au raportat că mai puţin de 5% dintre cei 25 de milioane de rezidenţi australieni au fost vaccinaţi până în prezent cu schema completă de imunizare. Cel mai important focar epidemiologic rămâne cel din Sydney - cel mai mare oraş al Australiei, unde 150 de persoane au fost infectate după ce un şofer care lucrează pentru echipajele unor companii aeriene a fost testat pozitiv la jumătatea lunii iunie. Începând de duminica trecută, Sydney a intrat într-un nou lockdown, care va dura două săptămâni. De la începutul pandemiei, Australia a înregistrat puţin peste 30.000 de infectări şi 910 de decese asociate maladiei COVID-19.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page