Jumătate dintre adulţii din UE au primit prima doză de vaccin împotriva Covid-19
Anunțul giganților farmaceutici făcut toamna trecută și potrivit cărora mai multe vaccinuri împotriva coronavirus sunt gata pentru a fi administrate populației lumii, în lupta împotriva pandemiei de Covid-19, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a mărturisit cu multă încredere că obiectivul Uniunii Europene este de a vaccina 70% din populația sa până în luna iulie a anului acesta. În cursul zilei de ieri, cu trei săptămâni înainte de termenul mult visat, șefa Executivului european a transmis că până în prezent jumătate din populația adultă a UE a fost vaccinată cu cel puțin o doză a unor seruri anti-Covid.
″În Europa, mai mult de 50% din populaţia adultă a primit cel puţin o doză de vaccin. Chiar mai mult decât atât, până astăzi, 100 de milioane de europeni au fost vaccinaţi cu schemă completă”, a declarat ea într-o conferinţă de presă, în condițiile în care, în Uniunea Europeană, trăiesc aproximativ 450 de milioane de oameni. Vestea bună este c odată cu creșterea ratei de vaccinare pe teritoriul Blocului comunitar, numărul infectărilor cu noul coronavirus a început să scadă considerabil, dovedind astfel că vaccinurile reprezintă o armă sigură în lupta cu pandemia. Mai mult, faptul că Uniunea Europeană nu se mai confruntă cu o amenințare iminentă a virusului iar criza sanitară pare să fie ținută sub control, le-a permis țărilor membre să își redeschidă economiile naționale.
Potrivit Hans Kluge, directorul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), 36 de ţări de pe întreg continentul european, în care se află 53 de state, relaxează restricţiile antiepidemice din această săptămână, demonstrând impactul pozitiv pe care campaniile de vaccinare îl are în lupta cu pandemia. Totuși, pentru a nu le crea speranțe false europenilor, Kluge a avertizat în legătură cu apariţia unui fals sentiment de siguranţă, argumentând că dacă o persoană se vaccinează, acest lucru nu înseamnă neapărat că persoana în cauză nu poate să transmită virusul. În opinia acestuia, marile festivaluri şi competiţiile sportive care au loc în zilele şi săptămânile următoare prezintă riscuri suplimentare.
Dacă bucuria oficialilor europeni cu privire la rata de vaccinare este una considerabilă, în opinia lui Hans Kluge, nivelul vaccinari pe bătrânul continent este departe de a fi suficient pentru a evita o resurgență a cazurilor.
″Fac apel pentru evitarea greşelilor care au condus la creşterea numărului de cazuri de infectare în vara anului 2020. Acoperirea vaccinală este departe de a fi suficientă pentru protejarea regiunii de o resurgenţă. În contextul înmulţirii adunărilor sociale, a unei mobilităţi mai mari a populaţiei şi a organizării unor festivaluri mari şi turnee sportive în următoarele zile şi săptămâni, OMS Europa face apel la prudenţă. Dacă alegeţi să călătoriţi, faceţi-o cu responsabilitate. Fiţi conştienţi de riscuri. Aplicaţi bunul simţ şi nu puneţi în pericol câştigurile obţinute cu mare efort.Numărul de infecţii Covid-19 raportate săptămâna trecută a ajuns la 368.000, o cincime din cazurile săptămânale raportate în timpul unui vârf din aprilie a acestui an. Ar trebui să recunoaştem cu toţii progresele înregistrate în majoritatea ţărilor din regiune şi trebuie să fim conştienţi, de asemenea, că sub nicio formă nu ne aflăm în afara pericolului. Aşa-numita variantă Delta de coronavirus, care a fost identificată pentru prima dată în India, reprezintă un motiv de îngrijorare. Această variantă, care prezintă o transmisibilitate crescută şi o anumită eludare imunitară, riscă să se instaleze în regiune, în timp ce mulţi din rândul populaţiilor vulnerabile, cu vârste peste de 60 de ani, rămân neprotejaţi. În pofida campaniilor de vaccinare în derulare în întreaga regiune, ţările ar trebui să înveţe din resurgenţa cazurilor observată în vara anului trecut″, a avertizat directorul filialei europene a OMS, Hans Kluge, într-o conferinţă de presă online, într-un moment în care 30% din populaţia din regiune a primit o primă doză de vaccin, iar 17% este complet vaccinată.
Preocupant însă, este faptul că în timp ce Europa se poate mândri cu o campanie de vaccinare accelerată, în alte țări ale lumii ritmul vaccinari este mult mai lent. Experții trag un semnal de alarmă în această privință și subliniază faptul că lipsa unităților de producție a vaccinurilor face ca țările sărace să depindă în mare măsură de donațiile care le sunt oferite de statele mai bogate.
Ursula von der Leyen amintește totuși că aproximativ 350 de milioane de doze din cele 700 de milioane de doze produse în Uniunea Europeană au fost exportate în peste 90 de țări. Din păcate, o mare parte din acele doze au ajuns într-un număr mic de țări în timp ce spre Japonia, spre exemplu, UE a autorizat un export de 100 de milioane de doze.
Comments