top of page

Joe Biden: „Rușilor, să nu vă gândiţi să avansaţi un centimetru pe teritoriul NATO”


De mai bine de o lună, Ucraina se află sub asaltul rachetelor armatei ruse după ce, în data de 24 februarie, președintele rus, Vladimir Putin, a șocat o planetă întreagă, decizând să treacă la fapte în urma avertismentelor lansate încă de la finele anului trecut.

Sub pretextul că apără regiunile ucrainene Donețz și Lagansk, unde trăiesc pro-ruși, Moscova și-a trimis arsenalul militar pe teritoriul Ucrainei, distrugând tot ce le iese în cale. Cu toate că se credea că nu poate rezista prea mult în fața invaziei ruse și a echipamentului armat al uneia dintre cele mai puternice țări ale lumii, ucrainenii au reușit să supraviețuiască mai mult de 30 de zile. Totuși, în cel mai recent mesaj video, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a solicitat Occidentului arme, dar și tancuri și rachete, nuanțând că puști a primit destule deja.

„Armamentul este ceea ce au partenerii noştri. Acesta este ceea ce este acoperit cu praf la depozitele lor. La urma urmei, totul este pentru libertate, nu numai în Ucraina, ci pentru libertate în Europa. Deci cine conduce comunitatea euro-atlantică? Mai este Moscova, din cauza intimidării? În ceea ce îi privește pe compatrioții mei care apără oraşul-port asediat Mariupol, le doresc cel puţin un procent din curajul lor celor care se gândesc de 31 de zile cum să transfere câteva zeci sau două avioane sau tancuri...Ucraina nu poate doborî rachetele ruseşti folosind puşti, mitraliere, care sunt prea multe în provizii. Şi este imposibil să deblochezi Mariupol fără un număr suficient de tancuri, alte vehicule blindate şi, desigur, avioane.

Toţi apărătorii Ucrainei ştiu asta. Toţi cei care apără Mariupol ştiu asta. Mii de oameni ştiu asta - cetăţeni, civili care mor acolo în blocada. Statele Unite ştiu asta. Toţi politicienii europeni ştiu. Le-am spus tuturor. Şi acest lucru ar trebui să fie cunoscut cât mai curând posibil de cât mai mulţi oameni de pe Pământ. Pentru ca toată lumea să înţeleagă cui şi de ce pur şi simplu i-a fost frică să prevină această tragedie. Frică să ia pur şi simplu o decizie”, a spus Volodimir Zelenski într-un mesaj transis în noaptea de sâmbătă spre duminică.

În timp ce liderul de la Kiev face disperat apel după apel, la sprijin împotriva invaziei ruse, președintele american, Joe Biden, s-a deplasat în Polonia, unde a reinterat poziția NATO și a vizitat centrele de refugiați veniți din țara vecină.

„Rușilor, să nu vă gândiţi să avansaţi un centimetru pe teritoriul NATO. Acest război este deja un eşec strategic pentru Rusia”, a adăugat Biden în cursul unui discurs rostit la Castelul Regal din Varşovia, cu un ton deosebit de dur faţă de preşedintele rus Vladimir Putin.

Mai mult, în cadrul aceluiași discurs, cel mai puternic om al planetei a spus că Vladimir Putin nu poate rămâne la putere, făcând astfel un apel la poporul rus pe care de altfel, nu îl consideră adevăratul inamic. „Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți și să ne apere libertatea și Dumnezeu să ne protejeze trupele. Niciodată, niciodată să nu renunți la speranță, să nu te îndoiești niciodată, să nu obosiți, să nu vă descurajați niciodată. Să nu vă fie frică! Pur și simplu nu există nicio justificare sau provocare pentru ca Rusia să aleagă războiul. Este un exemplu al unuia dintre cele mai vechi impulsuri umane, folosind forța brută și dezinformarea pentru a satisface dorința de putere și control absolut. Nu este nimic mai puțin decât o provocare directă a ordinii internaționale bazate pe reguli, stabilită de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Astăzi, Rusia a sugrumat democrația și a căutat să facă acest lucru și în altă parte, nu numai la ea acasă. Sub pretenții false de solidaritate etnică, Putin a invalidat națiunile vecine. Și are curajul să spună că denazifică Ucraina. Este o minciună, este doar cinic – și el știe asta. Și este, de asemenea, obscen ce face Putin. Președintele Zelenski a fost ales democratic, este evreu, familia tatălui său a fost nimicită în holocaustul nazist și Putin are îndrăzneala - ca toți autocrații dinaintea lui - să creadă că ar putea el să facă ceea ce este corect (…) sancțiunile rapide și costisitoare sunt singurele soluții care vor determina Rusia să-și schimbe cursul. În această bătălie, trebuie să fim cu ochii limpezi. Această bătălie nu va fi câștigată nici în zile, nici în luni. Trebuie să ne întărim pentru lupta lungă care urmează”, a adăugat Biden.

Kremlinul a reacționat imediat la declarația lui Biden și, potrivit purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, Rusia a transmis că „asta nu o poate decide domnul Biden. Este doar alegerea oamenilor din Federația Rusă”. La scurt timp, și Casa Albă a reacționat, transmițând că Joe Biden nu a îndemnat, de fapt, la schimbarea regimului în Rusia.
Etichete:

Comentários


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page